Προσφυγικό: Η κυβέρνηση μεταθέτει τις ευθύνες

Προσφυγικό: Η κυβέρνηση μεταθέτει τις ευθύνες

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλούς τόνους όσον αφορά τις δηλώσεις Βερβέι περί ευθύνης της ελληνικής πολιτείας για την κατάσταση στα νησιά, παρά τα χρήματα που έχουν δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, επέλεξε να κρατήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που δεν εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση.

«Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει ήδη απαντήσει στις αιτιάσεις προς τη χώρα μας για την κατάσταση στα νησιά με τις δηλώσεις του ανήμερα τα Χριστούγεννα από τη Μόρια της Λέσβου», ανέφεραν χθες κύκλοι του υπουργείου. «Να σταματήσει η υποκρισία της Ευρώπης για το προσφυγικό. Εδώ πέρα στη Μόρια έχουμε ένα πρόβλημα με ασυνόδευτους ανηλίκους πρόσφυγες. Ζητούμε να πάρει η Ευρώπη μέρος από αυτά τα παιδιά. Δεν παίρνει. Το να κάνει κανείς τον εισαγγελέα είναι πάρα πολύ εύκολο», είχε τονίσει ο κ. Μουζάλας, ο οποίος πάντως τότε δεν γνώριζε την αναφορά Βερβέι.

Υπενθυμίζεται ότι ο συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το μεταναστευτικό Μάαρτεν Βερβέι μιλώντας στο New Europe την παραμονή των Χριστουγέννων τόνισε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε τη χρηματοδότηση για να εξασφαλίσει την κατάλληλη στέγαση για όλους. Ωστόσο, η Επιτροπή δεν μπορεί να διατάξει τη δημιουργία ή την επέκταση της ικανότητας υποδοχής, σε αντίθεση με τις αρμόδιες αρχές».

Πάντως, οι ίδιοι κύκλοι παραδέχθηκαν ότι τα χρήματα υπάρχουν, όπως όμως και οι δυσκολίες, τις οποίες ο κ. Βερβέι «παρέλειψε να αναφέρει αν και τις γνωρίζει από προσωπική πείρα». Οπως επισημαίνουν, «ξέρει τις προσπάθειες που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση και γνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δυσκολίες που συνάντησε και ο ίδιος όταν προσπάθησε να συνεννοηθεί με τις τοπικές αρχές. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, από τις 27 Νοεμβρίου 2017 έως τις 27 Δεκεμβρίου 2017 από τα νησιά μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα 4.152 αιτούντες άσυλο, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα έφθασαν 2.323 άτομα στα νησιά από την Τουρκία.

Χρηματοδότηση

Οσον αφορά τη χρηματοδότηση, η ελληνική κυβέρνηση διά του υπουργείου Οικονομίας μόλις στις αρχές Νοεμβρίου 2017 χαρακτήρισε την πορεία απορρόφησης των κονδυλιών «πολύ καλή». Ωστόσο, ελάχιστα χρήματα από τα μόνιμα κονδύλια έχουν απορροφηθεί αναλογικά: Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει πιστοποιήσει στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 147 εκατ. ευρώ και η Επιτροπή έχει πληρώσει στη χώρα περίπου 97 εκατ. ευρώ από τα 540 εκατ. ευρώ που προβλέπονται έως το 2020, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας.

Η Ελλάδα δείχνει αδυναμία απορρόφησης κονδυλίων όταν απαιτούνται πρόβλεψη και οργάνωση. Αντιθέτως, η προσφυγική κρίση και οι ανάγκες που προκύπτουν ακόμα και σήμερα καλύφθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις, που όμως η διάθεσή τους τελειώνει το 2018. Συγκεκριμένα, μέχρι πριν από λίγους μήνες τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειχναν ότι η Ελλάδα έχει απορροφήσει το 80% των εκτάκτων χρηματοδοτήσεων, 414 εκατ. ευρώ από σύνολο 554 εκατ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί. Από αυτά, τα 182 εκατ. διατέθηκαν στις ελληνικές αρχές και 174 εκατ. σε διεθνείς οργανισμούς αλλά και οργανισμούς της Ε.Ε. που εργάζονται στην Ελλάδα. Επίσης, προβλέπονται κονδύλια ύψους 198 εκατ. ευρώ, που δίδονται αποκλειστικά σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και ΜΚΟ, από τα οποία εκταμιεύθηκαν τα 144 εκατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή