Αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης με φόντο το άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό

Αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης με φόντο το άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κοινοποίηση του στο Twitter απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την αίτηση ακύρωσης της απόφασης για χορήγηση πολιτικού ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που κατηγορούνται για συμμετοχή στο τουρκικό πραξικόπημα. 

«Η ΝΔ προφανώς αγνοεί ότι οι δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου είναι διοικητικά όργανα και κάνει λόγο για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Τη στιγμή μάλιστα που η αίτηση ακύρωσης παραπέμπει το θέμα ακριβώς στην κρίση της Δικαιοσύνης. Πώς όμως η ΝΔ να τα πάει καλά με τη διάκριση των εξουσιών όταν ο κος Μητσοτάκης μπερδεύει τον Μοντεσκιέ με το Ρουσώ…», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας ζητούσε εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την αίτηση ακύρωσης κατά της χορήγησης πολιτικού ασύλου σε έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που αποφάσισε η η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών.

«“Ως κράτος δικαίου η Ελλάδα σέβεται την διάκριση των εξουσιών” και “πράττει τα δέοντα για να έχουν δίκαιη δίκη” οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί δήλωσε προσφάτως ο κ. Αλ. Τσίπρας και μάλιστα παρουσία του Τούρκου Προέδρου κ. Ταγίπ Ερντογάν. Κατόπιν τούτου το ερώτημα που έχουν οι πολίτες και οφείλει να απαντήσει ο πρωθυπουργός είναι αυτονόητο: Για ποιο λόγο η κυβέρνηση υπέβαλε σήμερα αίτηση ακύρωσης κατά της χορήγησης πολιτικού ασύλου που αποφάσισε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών για τον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς;», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΝΔ.

Από την πλευρά της ΝΔ τοποθετήθηκε και ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, τονίζοντας με κοινοποίηση του στο Twitter πως «η αίτηση ακύρωσης για άσυλο το οποίο νόμιμα χορηγήθηκε, θα είναι διαρκές μαύρο στίγμα και όνειδος για τους αριστερούς που κυβερνούν».

Στη συνέχεια, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστρεψε τα βέλη του κατά του υπουργείου Εξωτερικών, με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του κόμματος. 

«Ένα 24ωρο μετά την απαράδεκτη και με απειλές δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για το θέμα της νόμιμης χορήγησης ασύλου σε έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, το κατά τα άλλα λαλίστατο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σιωπά.

Αντί να αντιδράσει, ως όφειλε, με διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα για την απαράδεκτη παρέμβασή της στις εσωτερικές μας διαδικασίες ασύλου, η Κυβέρνηση προχώρησε χθες σε αίτηση ακύρωσης ασύλου που είχε νόμιμα χορηγηθεί. Και τούτο, ενώ έχει προηγηθεί απόφαση του Αρείου Πάγου ο οποίος απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας να εκδοθούν οι οκτώ αξιωματικοί.

Υπενθυμίζουμε στην Κυβέρνηση κάτι αυτονόητο γιατί φαίνεται να το έχει ξεχάσει ακόμη και αυτό: Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση. 

Το ΥΠΕΞ προέβη ωστόσο σε ανακοίνωση-απάντηση στη χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ για την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών, σημειώνοντας ότι «οι δημοκρατιές δεν απειλούν, ούτε απειλούνται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή