Πολιτική θύελλα με αφορμή τους «8»

Πολιτική θύελλα με αφορμή τους «8»

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η θετική απάντηση της αρμόδιας Δευτεροβάθμιας Επιτροπής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο αίτημα χορήγησης ασύλου ενός εκ των οκτώ κρατουμένων στην Αθήνα Τούρκων στρατιωτικών πυροδότησε για ακόμη μία φορά το κλίμα πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αν και το ζήτημα παραμένει στην επικαιρότητα, χθες οι τόνοι ήταν ελαφρώς χαμηλότεροι σε σύγκριση με το διήμερο 30ής και 31ης Δεκεμβρίου, όταν η απόφαση της επιτροπής και εν συνεχεία η προσφυγή για ακύρωση από τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μουζάλα οδήγησαν σε μετωπική αντιπαράθεση το Μαξίμου και τη Ν.Δ. Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υπερασπίστηκε τους χειρισμούς της κυβέρνησης και δέχθηκε, εις διπλούν, κριτική από την εκπρόσωπο της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδο.

Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου για μη έκδοση των Οκτώ στην Τουρκία είναι αμετάκλητη, τονίζοντας, ωστόσο, πως η περίπτωση του ασύλου είναι εντελώς διαφορετική. Ο κ. Τζανακόπουλος αιτιολόγησε την αίτηση ακύρωσης του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ως προσπάθεια μεταβίβασης της ευθύνης για την τελική απόφαση χορήγησης ασύλου στη Δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα είπε ότι «η ελληνική κυβέρνηση εκτίμησε ότι, με δεδομένο ότι πρόκειται για μια απόφαση της διοικητικής αρχής, διότι οι Δευτεροβάθμιες Επιτροπές Ασύλου εξακολουθούν να αποτελούν διοικητική αρχή, θα πρέπει η συγκεκριμένη υπόθεση, εξαιτίας των λεπτών νομικών ζητημάτων τα οποία αφορά, να φτάσει μέχρι και τον τελευταίο βαθμό. Δηλαδή, να κριθεί σε τελευταία ανάλυση από τη Δικαιοσύνη, δηλαδή από το Διοικητικό Εφετείο το οποίο θα κρίνει επί της προσφυγής που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση».

Η κ. Σπυράκη από την πλευρά της κατηγόρησε χθες την κυβέρνηση για «τυχοδιωκτική συμπεριφορά σε μια πολύ ευαίσθητη υπόθεση». Η εκπρόσωπος της Ν.Δ. επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και μέλος της Ε.Ε., ενώ επισήμανε ότι «η κυβέρνηση, εδώ και εβδομάδες, δεν διαψεύδει τους ισχυρισμούς του κ. Ερντογάν ότι ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε να δρομολογήσει την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών». Η κ. Σπυράκη επισήμανε και αυτή ότι οι οκτώ αξιωματικοί «δεν μπορούν να εκδοθούν στην Τουρκία υπό τις παρούσες συνθήκες», έπειτα από την απόφαση του Αρείου Πάγου. Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «η διαδικασία για την παροχή ασύλου στους αξιωματικούς δεν έχει τελεσιδικήσει, αλλά δίνει δείγμα γραφής των διαθέσεών της», αναφερόμενη, βεβαίως, στην προσφυγή του κ. Μουζάλα. Η ανταλλαγή κατηγοριών συνεχίστηκε, καθώς ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε στην εκπρόσωπο της Ν.Δ. «Η κ. Σπυράκη δεν άκουσε την τοποθέτηση της κυβέρνησης. Η κ. Σπυράκη να ακούσει την τοποθέτηση της κυβέρνησης. Η κ. Σπυράκη, αφού ακούσει την τοποθέτηση της κυβέρνησης, να ξαναγράψει τη δήλωσή της». Η εκπρόσωπος της Ν.Δ. ανταπάντησε, ζητώντας από τον κ. Τζανακόπουλο «να κάνει λίγη ακόμη υπομονή», προτού αρχίσει να γράφει και να εγκρίνει ο ίδιος τις ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης, παραπέμποντας, προφανώς, σε μελλοντικό εκλογικό αποτέλεσμα που θα φέρει τη Ν.Δ. στην εξουσία.

Οξύτατους χαρακτηρισμούς εναντίον της κυβέρνησης χρησιμοποίησε ο κ. Λοβέρδος. Περιέγραψε την αίτηση ακύρωσης ως «κίνηση δουλικής σπουδής» που, όπως είπε, «δείχνει κυνισμό, παραβίαση κάθε έννοιας δημοκρατικής αρχής και ευαισθησίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή