Tζιτζικώστας: Eυνοϊκές συνθήκες για λύση χωρίς τον όρο «Μακεδονία»

Tζιτζικώστας: Eυνοϊκές συνθήκες για λύση χωρίς τον όρο «Μακεδονία»

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«H χρονική συγκυρία και οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στα Σκόπια και την ευρύτερη περιοχή είναι ιδανικές και ευνοούν την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση για να πετύχει το βέλτιστο αποτέλεσμα. Δηλαδή, μια πλήρη συμφωνία που δεν θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία στην ονομασία του γειτονικού κράτους. Σε καμία, όμως, περίπτωση η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να υποχωρήσει από την εθνική κόκκινη γραμμή, όπως αυτή διαμορφώθηκε πριν από 10 χρόνια στο Βουκουρέστι, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή. Κι αυτό νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο και πρέπει να είναι ξεκάθαρο». Αυτό υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9FM» και στην Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου.

Σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στη γειτονική χώρα, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε πως «στα Σκόπια έχουν μία νέα κυβέρνηση εδώ και λίγο καιρό και η νέα αυτή κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μία πιο διαλλακτική στάση στο θέμα, αφενός, και, αφετέρου, είναι έντονη επιθυμία των Σκοπίων να ενταχθούν στη Συμμαχία του ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει τον Ιούλιο του 2018, σε έξι μήνες από τώρα». «Επομένως, αντιλαμβάνεστε, επειδή γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να συμφωνήσει στην ένταξη των Σκοπίων, αν δεν έχει δοθεί μία συνολική λύση στο θέμα της ονομασίας, τότε δεν πρόκειται να προχωρήσει» πρόσθεσε.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ανέφερε ότι όταν μιλάει για συνολική λύση εννοεί πως μαζί με το θέμα της ονομασίας η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να δει όλα τα ζητήματα και να δώσει λύση, όπως είναι οι αλυτρωτικές συμπεριφορές και η προπαγάνδα των Σκοπίων όλα αυτά τα χρόνια. Να σταματήσει η παραχάραξη της ιστορίας, η χρήση συμβόλων κ.λπ. «Όλα αυτά πρέπει να ενταχθούν σε μία συνολική λύση που θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση, προκειμένου η λύση αυτή να είναι βιώσιμη» σημείωσε.

«Θεωρώ, πραγματικά, ότι οι συνθήκες αυτήν τη στιγμή είναι ιδανικές για να μην υπάρχει ο όρος Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων. Επομένως, είναι στο χέρι της κυβέρνησης τώρα να κάνει μία σωστή διαπραγμάτευση, με συγκεκριμένη στρατηγική προκειμένου να πετύχει τον στόχο, τον βέλτιστο στόχο. Σε καμία περίπτωση, όπως σας είπα, δεν νομιμοποιείται η κυβέρνηση να υποχωρήσει από την εθνική κόκκινη γραμμή που διαμορφώθηκε πριν από 10 χρόνια στο Βουκουρέστι», παρατήρησε.

Σε ερώτηση εάν είναι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση, ο κ. Τζιτζικώστας απάντησε: «Δεν μπορώ να είμαι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος σ' αυτήν τη φάση, γιατί δεν έχω τα δεδομένα. Η κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει κανέναν για την πορεία των διαπραγματεύσεων και επομένως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πού βρίσκεται η όλη διαπραγμάτευση. Το μόνο που έχω, μέχρι στιγμής, είναι δηλώσεις στελεχών των δύο κυβερνήσεων. Αυτά δεν αρκούν, εγώ θα περιμένω να δω μία ολοκληρωμένη τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης, αφού πρώτα έχει ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση».

Σχολιάζοντας δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο περιφερειάρχης τόνισε: «Είναι μία πιο διαλλακτική κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα. Από εκεί και πέρα καλό θα ήταν να τα δούμε αυτά να γίνονται πράξη ακόμα και τώρα. Δεν είναι ανάγκη, δηλαδή, να ενταχθούν στο πακέτο της λύσης της συνολικής που σας ανέφερα. Θα μπορούσε η κυβέρνηση των Σκοπίων ως ένδειξη, ας πούμε ότι πράγματι εννοεί αυτά που λέει, και να προχωρήσει στην αλλαγή ονομασιών αλλά και να κατεβάσει αγάλματα που ουσιαστικά υποκλέπτουν στοιχεία της δικής μας θεωρίας και του πολιτισμού, βεβαίως».

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή