Διεργασίες για συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Διεργασίες για συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο τη συγκρότηση κινήματος πίεσης για την αποτροπή της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στο όνομα που ενδεχομένως θα συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις Αθήνας και Σκοπίων καταγράφονται δραστηριότητες φορέων και προσωπικοτήτων με επίκεντρο τη Μακεδονία.

Προς το παρόν, η κινητικότητα εμφανίζεται με τη μορφή συγκέντρωσης υπογραφών σε κείμενο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο και στο οποίο καλούνται οι πολίτες απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και τον απόδημο ελληνισμό να αξιώσουν από την πολιτική ηγεσία να μην διαπραγματευθεί λύση που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγό του και ταυτόχρονα να δηλώσουν τη βούλησή τους για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Σε μιαν άλλη πρωτοβουλία, μέσω τοπικού τηλεοπτικού σταθμού της Μακεδονίας, διεξάγεται ήδη ηλεκτρονικά «δημοψήφισμα», ενώ συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες περί της διεξαγωγής συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκης, καθώς άλλοι το προσδιορίζουν για τις 14 Ιανουαρίου και από άλλες πλευρές μεταδίδεται ότι θα γίνει στις 21 του ίδιου μήνα στον Λευκό Πύργο. Αλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι προετοιμάζεται η διοργάνωση πανελλαδικού συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη στα μέσα Φεβρουαρίου.

Μολονότι επί του παρόντος δεν φαίνεται να υπάρχει ενιαίο κέντρο που κατευθύνει δραστηριότητες κινητοποίησης του πληθυσμού, πληροφορίες αναφέρουν ότι αντιπροσωπεία των Παμμακεδονικών Οργανώσεων Αμερικής, Ευρώπης και Αυστραλίας πρόκειται να επιδώσει ψήφισμα το οποίο υπογράφουν εκατοντάδες πανεπιστημιακοί, επιχειρηματίες, συνταξιούχοι διπλωμάτες κ.ά. στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Πρέπει να θεωρείται βέβαιο, ωστόσο, ότι στην πορεία και αναλόγως με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων θα συγκροτηθεί φορέας που θα αποφασίζει και θα συντονίζει τις όποιες κινητοποιήσεις, οι οποίες, όπως μεταδίδεται από παράγοντες που δραστηριοποιούνται ήδη για την «αφύπνιση του λαού», θα απλωθούν όχι μόνο στη Μακεδονία και Θράκη αλλά σε όλη την επικράτεια και στις χώρες του εξωτερικού όπου αποδημεί ελληνικό στοιχείο.

Στα άμεσα σχέδια, όπως έλεγε στην «Κ» ένας εκ των εμπλεκομένων, με μεγάλη εμπειρία από τις ογκώδεις συγκεντρώσεις της δεκαετίας του ’90 για το Μακεδονικό, είναι να εκδοθούν ψηφίσματα από δημοτικά συμβούλια, πνευματικά ιδρύματα, σωματεία κ.λπ. και ταυτόχρονα να ζητηθεί από τους βουλευτές της Μακεδονίας όλων των κομμάτων να λάβουν «ξεκάθαρη» θέση.

«Θα τους προειδοποιήσουμε πως αύριο θα χρειαστεί να ζητήσουν την ψήφο μας και πρέπει να μας πουν εάν θα ψηφίσουν μια ονομασία που θα έχει το Μακεδονία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και σε άλλες περιοχές

Πέραν της Θεσσαλονίκης, που αναμένεται να αποτελέσει και το κέντρο των όλων δραστηριοτήτων, έγινε πρόσφατα σύσκεψη φορέων και στην πόλη της Σκύδρας, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες αναμένεται να εκδηλωθούν και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας αλλά και στα κέντρα της ομογένειας στο εξωτερικό.

Αν και είναι πρόωρο να προβλέψει κανείς το εύρος και τη μαζικότητα τέτοιων εκδηλώσεων, στελέχη που πρωτοστάτησαν στα συλλαλητήρια του 1992 και τώρα απέχουν, έχοντας πλέον καταλήξει στην ανάλυση ότι δεν βοηθούν την εξωτερική πολιτική τέτοιες κινητοποιήσεις, θεωρούν απίθανο οι όποιες συγκεντρώσεις να προσελκύσουν τα πλήθη της εποχής εκείνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή