Πολυνομοσχέδιο «αναγκαστικού συμβιβασμού»

Πολυνομοσχέδιο «αναγκαστικού συμβιβασμού»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πρόσκληση προς τους κυβερνητικούς βουλευτές να αξιολογήσουν τη μεγάλη εικόνα και το κεντρικό διακύβευμα, που δεν είναι άλλο από την έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή περίοδο, συνοδεύει η κυβερνητική ηγεσία την κατάθεση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Είναι ο ασφαλής τρόπος να παραμερισθούν οι όχι λίγες ενστάσεις των βουλευτών, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, και να ολοκληρωθεί ομαλά ένα ακόμη βήμα στην αλυσίδα τακτικών υποχωρήσεων και ελιγμών, τις οποίες το Μαξίμου έχει εντάξει στο πλαίσιο του «αναγκαστικού συμβιβασμού» και που συνδέονται άμεσα με την παράταση του βίου της κυβέρνησης.

Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι έχει εξαλειφθεί η δυσαρέσκεια για μια σειρά από μέτρα που θα συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο και ο προβληματισμός μεταξύ βουλευτών αλλά και κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόμμα όλο και περισσότερο απομακρύνεται από τις καταβολές του, ενώ, ταυτόχρονα, διευρύνεται το μέτωπο αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις που κινούνται πολιτικά στα αριστερά του, αυξάνοντας την πίεση για φυγή ψηφοφόρων προς τα εκεί.

Το ζήτημα των πλειστηριασμών παραμένει ιδιαίτερα πιεστικό για την κυβέρνηση και στο πολυνομοσχέδιο θα πρέπει να συμπεριληφθεί, σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα, διάταξη για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακόμη και για οφειλές προς την εφορία και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι πλειστηριασμοί θεωρούνται από σημαντικό αριθμό βουλευτών και κομματικών στελεχών το θέμα που μπορεί να προκαλέσει τη μεγαλύτερη ζημία στην κυβέρνηση, καθώς αφορά το πολύ κρίσιμο στη συνείδηση της εκλογικής βάσης ζήτημα της ιδιοκτησίας και της κατοικίας. Είναι, επίσης, το θέμα στο οποίο έχουν βρει πρόσφορο έδαφος για δυναμικές και θεαματικές κινητοποιήσεις οι παλαιοί συνοδοιπόροι Παν. Λαφαζάνης και Ζωή Κωνσταντοπούλου, που επιδιώκουν αναζωογόνηση του αντιμνημονιακού κινήματος με επίκεντρο την αντίδραση στους πλειστηριασμούς.

Ο νόμος Κατσέλη

Παράλληλα, η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει σε αλλαγές στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποκάλυψη των στρατηγικών κακοπληρωτών. Αυτό, τη στιγμή που βουλευτές της ζητούν ενίσχυση του πλαισίου προστασίας πρώτης κατοικίας, θεωρώντας, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, ότι αυτό είναι ανεπαρκές.

Ισχυρή πίεση από τα αριστερά, πρωτίστως από το ΚΚΕ, δέχεται η κυβέρνηση για τις προωθούμενες αλλαγές, που θα συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο και αφορούν τον τρόπο λήψης αποφάσεων για την προκήρυξη απεργιών, που θα απαιτεί την υποστήριξη του 50%+1 των ενεργών μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων. Για τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το συγκεκριμένο ζήτημα θίγει το αριστερό προφίλ της κυβέρνησης και δεν θεωρείται εύκολα υπερασπίσιμο έναντι της κριτικής που ασκείται.

Οι αλλαγές στον τρόπο απόδοσης των οικογενειακών επιδομάτων αποτελούν ένα ακόμη δύσκολο προς νομοθέτηση σημείο. Αφορούν κυρίως τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες και οι αλλαγές επικεντρώνονται στην εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων και όχι μιας οριζόντιας επιδοματικής πολιτικής που αφορούσε γενικά όλες τις οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά.

Υπολογίζεται ότι μερικές δεκάδες χιλιάδες οικογένειες που σήμερα λαμβάνουν επίδομα θα το στερηθούν με βάση τα νέα κριτήρια. Από την κυβέρνηση κάνουν λόγο για ένα περισσότερο δίκαιο σύστημα κατανομής των επιδομάτων, καθώς θα ενισχυθούν περισσότερο οι πιο αδύναμοι οικονομικά.

Στο Μαξίμου δεν θεωρούν ότι θα υπάρξει πρόβλημα στη Βουλή και το χρονοδιάγραμμα που θέτουν είναι το πολυνομοσχέδιο να ψηφισθεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, προκειμένου στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου να εγκριθεί και τυπικά το κλείσιμο της αξιολόγησης και να ανοίξει η συζήτηση για τα βήματα εξόδου της χώρας από τη μνημονιακή περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή