ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπακογιάννη: Η κυβέρνηση κρύβει τη διγλωσσία της για το Σκοπιανό

mpakogianni-i-kyvernisi-kryvei-ti-diglossia-tis-gia-to-skopiano

Επίθεση στην κυβέρνηση και τον Πάνο Καμμένο εξαπέλυσε η Ντόρα Μπακογιάννη για το ονοματολογικό των Σκοπίων, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται εν κρυπτώ και χωρίς να ενημερώνει την αντιπολίτευση διότι προσπαθεί να κρύψει την απουσία κοινής θέσης ανάμεσα στους δύο εταίρους.

Σε δηλώσεις της στον Σκάι, η πρώην υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν θα διακινδυνεύσει βέτο για το όνομα, καθώς «η καρέκλα της εξουσίας είναι πολύ γλυκιά» και θα είναι «πολύ δύσκολο να την ξαναδεί». Ο κ. Καμμένος «τρώει τις κόκκινες γραμμές του όπως το ψωμί του κάθε μέρα», είπε.

Επισήμανε ωστόσο πως ο ενδοκυβερνητικός διχασμός για το ονοματολογικό έχει βλάψει τη διαπραγματευτική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, διότι εκεί δεν γνωρίζουν το ποιόν του υπουργού Άμυνας και ο λόγος του, με δεδομένο το αξίωμά του, έχει μεγαλύτερη βαρύτητα.

«Το πρόβλημα είναι ότι επί έναν μήνα η κυβέρνηση έδινε δύο διαφορετικά μηνύματα», είπε η κ. Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι κατά τη θητεία της στο ΥΠΕΞ φρόντιζε να ενημερώνει τακτικά τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης για τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια που δεν μπορούσαν να συζητηθούν δημοσίως.

Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, με τις παραχωρήσεις που έχει κάνει η νυν κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, μπορεί να υπάρχει παράθυρο για επίλυση του ονοματολογικού.

Υπογράμμισε πάντως πως η κυβέρνηση θα υποπέσει σε «ολέθριο λάθος» εάν η δεν επιδιώξει ολική λύση με τα Σκόπια, δηλαδή ταυτόχρονη διευθέτηση του ονόματος και των υπόλοιπων φαινομένων αλυτρωτισμού.

Απάντηση των ΑΝΕΛ

Απαντώντας, οι «Ανεξάρτητοι Ελληνες» σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Θα ήταν προτιμότερο για την κ. Μπακογιάννη να μην προκαλεί με τις εμπαθείς όσο και ανόητες επιθέσεις της εναντίον του Προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Καμμένου και να δείξει επιτέλους λίγη σοβαρότητα για τα εθνικά θέματα. Δυστυχώς, τα αντιμετωπίζει με μια επικίνδυνη ανευθυνότητα που αγγίζει τα όρια του γκροτέσκου και της φαρσοκωμωδίας, όταν δεν υπονομεύει τις εθνικές θέσεις για λόγους καθαρά προσωπικών επιδιώξεων και συμφερόντων».