Η Αγκυρα ανεβάζει ξανά τους τόνους

Η Αγκυρα ανεβάζει ξανά τους τόνους

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις διμερείς διαφορές Ελλάδας – Τουρκίας και το Αιγαίο συνέδεσε για μία ακόμη φορά η Αγκυρα με την υπόθεση των Οκτώ, αυτήν τη φορά διά του αναπληρωτή πρωθυπουργού Μπεκίρ Μποζντάγ. Παρά το γεγονός ότι χθες το Διοικητικό Εφετείο έκανε δεκτή την προσφυγή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και ανέστειλε προσωρινά την παραχώρηση ασύλου σε έναν από τους Οκτώ, ο κ. Μποζντάγ μίλησε για απόφαση «στήριξης των πραξικοπηματιών». Μάλιστα, επανέλαβε την τουρκική απαίτηση για παράδοση των Οκτώ στην Τουρκία, κάτι που, όπως είναι γνωστό, δεν μπορεί να συμβεί, καθώς ο Αρειος Πάγος έχει κρίνει ότι δεν μπορεί να τύχουν δίκαιης δίκης στη γείτονα. «Οσοι συμμετέχουν σε πραξικόπημα και διαφεύγουν σε άλλες χώρες θα πρέπει να επιστρέφονται», είπε ο κ. Μποζντάγ και επισήμανε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν σοβαρά προβλήματα, «όπως αυτά που συμβαίνουν στο Αιγαίο», προσθέτοντας ότι θα πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου.

Χθες, έπειτα από αρκετό καιρό, καταγράφηκαν αρκετές παραβιάσεις, καθώς και μια εμπλοκή ανάμεσα σε δύο τουρκικά και δύο ελληνικά F-16 στα Νοτιοανατολικά της Ρόδου στις 14.20. Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι η αυξημένη τουρκική παρουσία οφείλεται στην επιχειρησιακή εκπαίδευση του πρώτου εξαμήνου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Επί της ουσίας της χθεσινής απόφασης, η οποία προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από τον νομικό αλλά και τον πολιτικό κόσμο, πρακτικά κρίθηκε ότι κρατείται εκ νέου ο ένας εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που είχε αφεθεί ελεύθερος, καθώς η αρμόδια επιτροπή είχε εγκρίνει την αίτηση ασύλου που είχε υποβάλει. Συγκεκριμένα, το Θ΄ Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας, με πρόεδρο την Ευγενία Μυλωνοπούλου, έκανε δεκτή αίτηση της κυβέρνησης αναστέλλοντας προσωρινά την απόφαση με την οποία χορηγήθηκε άσυλο. Η προσωρινή αναστολή ισχύει έως τις 15 Φεβρουαρίου, οπότε και θα συζητηθεί η κύρια προσφυγή του Δημοσίου με την οποία ζητείται η ακύρωση της απόφασης χορήγησης ασύλου. Στην απόφαση του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας επισημαίνεται ότι η αναστολή χορήγησης ασύλου γίνεται για λόγους «δημοσίου συμφέροντος», αλλά και για λόγους συμφέροντος του ίδιου του αξιωματικού, ενώ απαγορεύεται ρητά η απομάκρυνση του Τούρκου αξιωματικού από την Ελλάδα, χωρίς τη συναίνεσή του. «Η παρούσα εκδίδεται υπό τον όρο η διοίκηση να απέχει από κάθε ενέργεια σκοπούσα στην εξαναγκασμένη αναχώρηση του Τούρκου υπηκόου από τη χώρα», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η διαδικασία για την παροχή ή μη ασύλου και για τους άλλους επτά Τούρκους στρατιωτικούς που έφθασαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα και για τους οποίους –και τους οκτώ– ο Αρειος Πάγος έχει ταχθεί κατά της έκδοσής τους στην Τουρκία για λόγους μη διασφάλισης δίκαιης δίκης και τήρησης των στοιχειωδών διαδικασιών προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου, την περασμένη Παρασκευή, οι δικηγόροι του Δημοσίου υποστήριξαν πως πρέπει να ανασταλεί η χορήγηση άσυλου στον Τούρκο αξιωματικό για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αφού «κινδυνεύουν να διαταραχθούν οι σχέσεις με την Τουρκία». Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι του Τούρκου αξιωματικού υποστήριξαν πως δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο εμπλοκή του στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, όπως έχουν αποφανθεί τα ελληνικά δικαστήρια και ο Αρειος Πάγος. Παράλληλα, επισήμαναν ότι η κατάσταση στην Αγκυρα δεν διασφαλίζει τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματά του.

Αντιδράσεις

Για προβλήματα που προκύπτουν από την επιλογή της κυβέρνησης να ζητήσει την αναστολή της απόφασης χορήγησης ασύλου κάνει λόγο η Ν.Δ. «Η κυβέρνηση έχει ανοίξει επικίνδυνα τον ασκό του Αιόλου στην υπόθεση αυτή, λόγω των απαράδεκτων παρασκηνιακών δεσμεύσεων του κ. Τσίπρα στον κ. Ερντογάν», είπε ο κ. Θ. Παπαθεοδώρου του Κινήματος Αλλαγής. Για «τυχόν μεθοδεύσεις και συμφωνίες της κυβέρνησης με τον Ερντογάν» κάνει λόγο το ΚΚΕ, ενώ το Ποτάμι κατηγορεί την κυβέρνηση ως «εντολοδόχο» του Τούρκου προέδρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή