ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Συνεχίζεται πρόγραμμα φιλοξενίας και υποστήριξης προσφύγων

thessaloniki-synechizetai-programma-filoxenias-kai-ypostirixis-prosfygon-2226664

Λιγότεροι από 300 θα είναι νέοι ωφελούμενοι πρόσφυγες για το 2018, σε πρόγραμμα που υλοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με χρηματοδότηση του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αφορά τη στέγαση σε ιδιωτικά διαμερίσματα, αλλά και σε υπηρεσίες υποστήριξης και προστασίας.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή τη συνέχιση του προγράμματος «REACT», από τους συνολικά 597 διαμένοντες σε διαμερίσματα, οι περίπου 500 αναμένεται να παραμείνουν στη χώρα και έχουν αιτηθεί άσυλο.

Υπενθυμίζεται, ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε στα μέσα του 2016, με εταίρους τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Νεάπολης-Συκεών και Καλαμαριάς, την Ανατολική ΑΕ (Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης), την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη ΧΑΝΘ-Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης, τις ΜΚΟ PRAKSIS και ΑΡΣΙΣ και το Καταφύγιο Αιτούντων Άσυλο «Φιλοξενείο».

«Ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων που φιλοξενήθηκαν τον τελευταίο περίπου ενάμιση χρόνο είναι 1.283, στην πλειοψηφία τους Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί» διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης, προαναγγέλλοντας και τη συνέχιση του προγράμματος μέχρι το τέλος του 2018, με στόχο τη διατήρηση και δημιουργία 855 συνολικά θέσεων στέγασης σε διαμερίσματα και 28 θέσεων στο «Φιλοξενείο».

Ωστόσο, όπως ξεκαθαρίστηκε, επειδή πλέον οι οικογενειακές επανενώσεις προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς και οι περισσότεροι πρόσφυγες έχουν αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα, οι νέες θέσεις για πρόσφυγες θα είναι λιγότερες από 300.

Σύμφωνα, πάντως, με την επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στη Θεσσαλονίκη, Sabine Waehning, η ανανέωση του «REACT» για ακόμη έναν χρόνο, χρηματοδοτείται με 3,8 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)