Σε ρυθμούς συνεδρίου το Κίνημα Αλλαγής

Σε ρυθμούς συνεδρίου το Κίνημα Αλλαγής

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ειδήσεις έβγαλε η πρώτη συνεδρίαση της συντονιστικής γραμματείας του συνεδρίου, που έλαβε χώρα χθες στα κεντρικά γραφεία της ΔΗΜΑΡ. Τα 30 μέλη –36 μαζί με τον έναν εκπρόσωπο κάθε μέλους του πολιτικού συμβουλίου– έθεσαν επί τάπητος τα επόμενα βήματα ενόψει του συνεδρίου. Στις βασικότερες αποφάσεις περιλαμβάνεται η συγκρότηση ειδικών επιτροπών για τη σύνταξη των προσυνεδριακών κειμένων έως τις 15 Φεβρουαρίου, η συγκρότηση γραμματειών ανά θεματική ενότητα, ενώ από τα μέσα Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου θα διεξαχθούν εκδηλώσεις προσυνεδριακού διαλόγου. Σαφώς, μία από τις σημαντικές αποφάσεις είναι το άνοιγμα ηλεκτρονικής πλατφόρμας για εγγραφή νέων μελών του κόμματος, μια κίνηση που αποτυπώνει τη διαρκή προσπάθεια να «μεγαλώσει» το εγχείρημα και να μπει «νέο αίμα».

Παράλληλα, αποφασίστηκε η συνεδρίαση της ΟΕΣ στις 14 Ιανουαρίου, της οποίας τα μέλη πιθανόν να ανακοινωθούν σήμερα. Στο μέτωπο τώρα της τρέχουσας επικαιρότητας, με το πολυνομοσχέδιο να είναι σε πρώτο πλάνο, σήμερα το πρωί συνεδριάζει το συντονιστικό μεταξύ των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού. Σε προκαταρκτική φάση φαίνεται να υπάρχει διαφορετική στάση των δύο κομμάτων όσον αφορά τις απεργίες. Στη ΔΗΣΥ είναι εναντίον της σχετικής διάταξης, ενώ στο Ποτάμι έχουν σε πρώτη φάση θετική άποψη για αυτήν.

Απολογισμός Αλιβιζάτου

Με ένα εκτενές υπόμνημα, ο καθηγητής και επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής για τη διεξαγωγή των εκλογών του νέου φορέα Ν. Αλιβιζάτος έκανε τον απολογισμό της επιτροπής, δίνοντας στη δημοσιότητα ενδιαφέροντα στοιχεία. Ο κ. Αλιβιζάτος αναφέρει πως από την αρχή είχε συζητηθεί πως ο νέος φορέας «δεν θα είναι συνασπισμός ή ομοσπονδία κομμάτων, αλλά ενιαίος», προσθέτοντας πως τα υφιστάμενα κόμματα θα εξακολουθούν να υπάρχουν καθ’ όλο το μεταβατικό διάστημα, τουλάχιστον δηλαδή μέχρι τις ερχόμενες εκλογές. Η αναφορά, με τη συζήτηση για τον ενιαίο φορέα να είναι ακόμα εν εξελίξει, έχει βαρύνουσα σημασία. Παράλληλα, ο κ. Αλιβιζάτος επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά το γεγονός πως μέλη του νέου φορέα ενεγράφησαν 77.000 πολίτες.

Ενδιαφέρον έχει η αναφορά του στα οικονομικά. Τα έσοδα από τα 3 ευρώ συμμετοχής ανήλθαν στις 644.858 ευρώ, με τις συνολικές δαπάνες να ανέρχονται στις 372.435 ευρώ και να αφορούν κυρίως τη δαπάνη επεξεργασίας του μητρώου στελεχών. Από τον ισολογισμό απομένουν 252.000 ευρώ που θα διατεθούν στον νέο φορέα. Τέλος, στα αξιοσημείωτα είναι το ότι ο καθηγητής αντιπαραβάλλει τη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές για τον νέο φορέα με εκείνη στις εκλογές της Ν.Δ. Το συμπέρασμά του είναι πως η συμμετοχή ήταν αναλογικά σαφώς υψηλότερη, καθώς η Ν.Δ. στις εκλογές Σεπτεμβρίου του 2015 έλαβε ποσοστό 28,1% και στις εσωκομματικές της διαδικασίες ψήφισαν 404.708. Αντίστοιχα, ΔΗΣΥ και Ποτάμι έλαβαν ποσοστό 10,37% στις εκλογές και στην εσωκομματική διαδικασία ψήφισαν 211.191, που σημαίνει ότι προσήλθε 1 στους 3 ψηφοφόρους έναντι 1 στους 4 της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή