Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι από Μαξίμου για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι από Μαξίμου για την ονομασία της ΠΓΔΜ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να αποφορτίσει τη συζήτηση γύρω από τη διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ επιδιώκει η κυβέρνηση, καθώς το να συντηρείται ένα όλο και πιο έντονο κλίμα, με υποθετικά σενάρια επί του ονόματος και συνολικά της διαπραγμάτευσης κάθε άλλο παρά θετικά επηρεάζει τη διαδικασία. Δεν είναι τυχαίο, στο πλαίσιο αυτό, ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος απέφυγε χθες να σχολιάσει τα δημοσιεύματα, κυρίως στον αλβανικό Τύπο, που αναφέρουν ότι έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία επί του ονόματος «Δημοκρατία Νέας Μακεδονίας».

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπω στην ονοματολογία», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, ο οποίος, πάντως, επιβεβαίωσε εμμέσως ότι τα σπουδαία θα πρέπει να αναμένονται προσεχώς. «Η διαπραγμάτευση θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και προσέθεσε ότι «αυτό το οποίο ενδιαφέρει την ελληνική κυβέρνηση δεν είναι μία ακατάσχετη ονοματολογία. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις με συγκροτημένο και σοβαρό τρόπο, έτσι ώστε εντός των επόμενων μηνών να έχουμε καταφέρει να καταλήξουμε σε μία λύση στο πρόβλημα αυτό». Πέραν των επαφών σε διμερές επίπεδο, που εντείνονται τις τελευταίες εβδομάδες, ουσιαστικά αναμένεται η συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο χωρών με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, όπου και θα γνωστοποιηθούν περισσότερες πληροφορίες για το πλαίσιο εντός του οποίου κινείται η διαπραγμάτευση. Παραμένει, βεβαίως, ερώτημα ποια θα είναι τελικώς η στάση που θα κρατήσει ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ, επί της διαπραγμάτευσης και επί της συγκεκριμένης πρότασης, όταν αυτή μορφοποιηθεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε χθες στη δήλωση του κ. Π. Καμμένου μετά τη σύσκεψη της περασμένης Πέμπτης υπό τον πρωθυπουργό, όταν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ δήλωσε πλήρη εμπιστοσύνη στη διαπραγμάτευση που γίνεται από τον υπουργό Εξωτερικών. Ο κ. Τζανακόπουλος είπε, ωστόσο, ότι ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα εφόσον υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Από την πλευρά της κυβέρνησης, δηλαδή, για άλλη μία φορά επιχειρείται να μεταφερθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση το πρόβλημα που υπάρχει, όσον αφορά τη δυσκολία του μικρού κυβερνητικού εταίρου να μετακινηθεί σε σχέση με τη θέση περί καμιάς χρήσης του όρου «Μακεδονία». Ενα ζήτημα που, όπως όλα δείχνουν, εξακολουθεί, παρά τις δηλώσεις του κ. Π. Καμμένου, να προκαλεί τριγμούς στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ.

Χθες, ο κ. Δημήτρης Καμμένος έθεσε έναν συνολικότερο προβληματισμό για τη διαπραγμάτευση λέγοντας (ΣΚΑΪ) ότι «δεν μπορεί να συζητάμε για μακεδονική εθνικότητα, δεν είναι μόνον το όνομα», ενώ προσδιόρισε ως «ενιαία» τη γραμμή των ΑΝΕΛ, την οποία περιέγραψε λέγοντας ότι «δεν θα ψηφίσουμε ονομασία με τη λέξη “Μακεδονία”. Ας μη λυθεί το Σκοπιανό ποτέ, αυτοί θέλουν να μπουν στο ΝΑΤΟ, αυτοί έχουν κίνδυνο διαμελισμού», ενώ προσέθεσε, σε σχέση με τις αναφορές σε παράθυρο ευκαιρίας για το προσεχές εξάμηνο, ότι «δεν υπάρχει deadline» και ότι «δεν θα τελειώσει γρήγορα αυτή η υπόθεση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή