ΠΓΔΜ: Σκόπελοι στην πορεία προς τη λύση

ΠΓΔΜ: Σκόπελοι στην πορεία προς τη λύση

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις αρκετές ορατές δυσκολίες που υπάρχουν προτού διαμορφωθεί σταθερό έδαφος για την επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς με τα Σκόπια αναδεικνύουν οι έντονες πολιτικές διαφωνίες, αλλά και οι ευρύτερες αντιδράσεις που σταδιακά αρχίζουν και μορφοποιούνται. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε χθες ότι το κεκτημένο του Βουκουρεστίου είναι απαραβίαστο. Παράλληλα, με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα το κλίμα που θα επικρατήσει στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου, όπως προανήγγειλε χθες ο Aρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, και το «Μακεδονικό». Κρίσιμες για το κλίμα που θα διαμορφωθεί γενικότερα δεν αποκλείεται να αποδειχθούν και οι κινητοποιήσεις από εγχώριες (συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη και αλλού) ή ομογενειακές οργανώσεις (κυρίως στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού). Από το Μέγαρο Μαξίμου, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, επιμένουν ότι οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Παράλληλα, αποκηρύσσουν την «ακατάσχετη ονοματολογία», όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Τζανακόπουλος, ο οποίος, εμμέσως πλην σαφώς, διέψευσε πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε έναν αλβανικό ιστότοπο, περί λύσης που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ονομασία «Νέα Μακεδονία».

Σε κάθε περίπτωση, μια πρώτη, ουσιαστική αντίληψη για την πραγματική πορεία των διαπραγματεύσεων θα δοθεί την ερχόμενη Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, όταν ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς θα συναντηθεί με τους διαπραγματευτές Αθήνας και Σκοπίων στη Νέα Υόρκη. Χθες, πάντως, έπειτα από το γεύμα του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός για ευρωπαϊκά θέματα, προερχόμενος από την αλβανική μειονότητα της ΠΓΔΜ, Μπουγιάρ Οσμάνι, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους τόνισε ότι, πέρα από τον κ. Νίμιτς, προτάσεις για την ονομασία μπορεί να καταθέσουν και οι δύο πλευρές, εφόσον έχουν. Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα ήταν η άποψη που κατέθεσε για το χρονοδιάγραμμα ο κ. Οσμάνι, ο οποίος επισήμανε ότι ο χρόνος είναι λιγότερος απ’ όσο φαίνεται. Ο κ. Οσμάνι έκρινε ότι αν το ζήτημα δεν έχει λυθεί μέχρι τον Απρίλιο, τότε δεν υπάρχει νόημα να συνεχίζονται οι συζητήσεις. Η σχετική άποψη συμβαδίζει εν πολλοίς και με τις εγχώριες εκτιμήσεις, καθώς μετά τη συμφωνία, θα πρέπει να υπάρξει και μια περίοδος ανακοίνωσης και πολιτικής διαβούλευσης στο εσωτερικό κάθε χώρας.

Ο κ. Οσμάνι έχει επανειλημμένως λάβει αποστάσεις και από την προοπτική δημοψηφίσματος για το ονοματολογικό στη γειτονική χώρα. Χθες, πάντως, επιχείρησε να διατηρήσει τις πολιτικές ισορροπίες λέγοντας ότι το δημοψήφισμα είναι το δεύτερο πρόβλημα που θα πρέπει να λυθεί. «Είναι περίπλοκο το πρόβλημα, για να μπορέσουμε να πάμε στο δεύτερο ή στο τρίτο βήμα, χωρίς να μπορέσουμε να κάνουμε το πρώτο», είπε ο κ. Οσμάνι, ο οποίος περιέγραψε την ανάγκη για τη λύση περίπου ως μονόδρομο για την ΠΓΔΜ. «Δεν βλέπω άλλη επιλογή για τα συμφέροντα κράτους και πολιτών από την προοπτική Ε.Ε. και ΝΑΤΟ», είπε ο κ. Οσμάνι. Επίσης, έλαβε αποστάσεις από την «ονοματολογική» συζήτηση, λέγοντας πως «οτιδήποτε ακούγεται στα μέσα ενημέρωσης για διάφορα ονόματα ή προτάσεις είναι μόνο εικασίες». Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, ο οποίος συναντήθηκε και με τον Γ. Κατρούγκαλο, αναφέρθηκε και στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, περιγράφοντάς τα ως σημαντικό πυλώνα για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή