Βαρύ κλίμα στην Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αλλαγές στον τρόπο κήρυξης απεργιών και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας αποτέλεσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, τα δύο ζητήματα επί των οποίων ακούστηκαν χθες οι πιο έντονοι προβληματισμοί από την πλευρά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ήταν ο άτυπος επικεφαλής της ομάδας υπουργών που ανέλαβαν να ενημερώσουν τους βουλευτές, θέλησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις, περιγράφοντας το πολυνομοσχέδιο με όρους ισοζυγίου, όπου, όπως είπε, για πρώτη φορά, σε ένα νομοσχέδιο με ρυθμίσεις που αφορούν αξιολόγηση, τα θετικά υπερτερούν των αρνητικών.

Οι βουλευτές για άλλη μία φορά επανέλαβαν τον προβληματισμό τους ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις στα συγκεκριμένα ζητήματα πλήττουν ευθέως το προφίλ της κυβέρνησης και δεν είναι εύκολα υπερασπίσιμες, ούτε καν με επίκληση για άλλη μία φορά του συμβιβασμού στον οποίο εξαναγκάστηκε η κυβέρνηση. Για πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η νομοθέτηση για τα ζητήματα αυτά καταρρίπτει την όποια επιχειρηματολογία προσπαθούν να διατηρήσουν στον δημόσιο λόγο τους σχετικά με τη διατήρηση από την κυβέρνηση του αριστερού και φιλολαϊκού προφίλ της. Πολύ περισσότερο δε, που η μεγαλύτερη πίεση που δέχεται η κυβέρνηση είναι από τα αριστερά της, τόσο από το ΚΚΕ όσο και από τους παλαιούς συνοδοιπόρους, την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον κ. Π. Λαφαζάνη. Η χθεσινή εισβολή του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας και η αντιπαράθεση συνδικαλιστών με την κ. Εφη Αχτσιόγλου για τη νομοθέτηση του νέου πλαισίου που αφορά τις απεργίες για αρκετούς βουλευτές ήταν η επιβεβαίωση της ανησυχίας που είχαν εκφράσει εδώ και καιρό για το συγκεκριμένο νομοθέτημα.

Πάντως, ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, θέλοντας να κατευνάσει τις όποιες αντιδράσεις, ανέφερε ότι δεν θα ήταν επιλογή της κυβέρνησης να νομοθετήσει ένα τέτοιο πλαίσιο για τις απεργίες, «δείχνοντας» στην πλευρά των δανειστών και τις απαιτήσεις που προβάλλουν. Για το θέμα των πλειστηριασμών, η θέση του υπουργείου Οικονομικών είναι γνωστή και έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος, η οποία θα κρίνει, τελικά, και την πορεία συνολικά του προγράμματος. Φαίνεται, πάντως, ότι στην κυβέρνηση επενδύουν στην πλήρη μετάβαση σε ένα σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, κάτι που επί της ουσίας θα εξαλείψει τις συγκρούσεις με την αστυνομία έξω από τα Πρωτοδικεία και θα περιορίσει το πολιτικό κόστος που οι εικόνες αυτές επιφέρουν.

Κτηματολόγιο

Στα θετικά που ο κ. Τσακαλώτος παρουσίασε στους βουλευτές, προκειμένου να αιτιολογήσει την τοποθέτησή του ότι για πρώτη φορά αυτά είναι περισσότερα από τα αρνητικά, συμπεριέλαβε τις ρυθμίσεις για το κτηματολόγιο λέγοντας ότι για πρώτη φορά ιδρύεται ένας ενιαίος φορέας δημοσίου δικαίου, αλλά και την προτεραιότητα των εργαζομένων έναντι των τραπεζών όσον αφορά τις αποζημιώσεις από πλειστηριασμούς επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει. Οσον αφορά τον επανυπολογισμό των επιδομάτων, όπως αναφέρθηκε, αυξάνεται ο συνολικός προϋπολογισμός για τα καταβαλλόμενα επιδόματα, ενώ με τον επανυπολογισμό και τα κριτήρια που εισάγονται γίνεται περισσότερο δίκαιη η κατανομή, με ενίσχυση των καταβολών για τους πιο αδύναμους. Για τους τρίτεκνους, εκ μέρους των οποίων έχουν ακουστεί οι μεγαλύτερες διαμαρτυρίες, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι γίνεται εξορθολογισμός με τις νέες ρυθμίσεις, σχολιάζοντας σχετικά ότι και ο ίδιος είναι τρίτεκνος.

Παρά το γεγονός ότι εκφράστηκε από τους βουλευτές προβληματισμός για τη δυσκολία υπεράσπισης των επίμαχων ρυθμίσεων στη Βουλή, η κυβέρνηση δεν αναμένει πως θα υπάρξουν εκπλήξεις στη διαδικασία ψήφισης του πολυνομοσχεδίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή