Σε θέση άμυνας το Μαξίμου για τις απεργίες

Σε θέση άμυνας το Μαξίμου για τις απεργίες

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπόσχεση για τον μεταμνημονιακό παράδεισο δεν αποδεικνύεται αρκετή για να κατευνάσει τη δυσανεξία των κυβερνητικών βουλευτών έναντι της μνημονιακής πραγματικότητας. Η ισχυρή πεποίθηση που διατύπωναν ήδη πριν από τις γιορτές υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη ότι τα μέτρα που συνοδεύουν την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα περάσουν χωρίς ιδιαίτερη βάσανο και ταλαιπωρία, καθώς δεν αφορούν το δημοσιονομικό σκέλος, αλλά θεσμικές μεταρρυθμίσεις, τελικά δεν επιβεβαιώνεται στην πράξη. Και το ζήτημα των αλλαγών στον τρόπο λήψης απόφασης για προκήρυξη απεργίας έρχεται να διαψεύσει την πεποίθηση αυτή. Οι κινηματικές καταβολές του ΣΥΡΙΖΑ και οι αγωνιστικές περγαμηνές που φέρουν ως «προίκα» αρκετοί βουλευτές, τους κάνουν να αντιδρούν σχεδόν ενστικτωδώς σε οτιδήποτε αφορά τροποποίηση κεκτημένων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Παράλληλα, το γεγονός ότι η πίεση στο συγκεκριμένο ζήτημα προέρχεται πρωτίστως από τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει την αγωνία των βουλευτών, που ασφαλώς και ανησυχούν για το στενό κομματικό ακροατήριο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, κυβέρνηση και κόμμα παραμένουν σε εγρήγορση για να εντοπιστούν έγκαιρα και να κατευναστούν οι όποιες ενστάσεις πριν λάβουν διαστάσεις. Η χθεσινή τοποθέτηση – διαφοροποίηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Θεωνά, ο οποίος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι η διάταξη για τις απεργίες δεν θα πρέπει να ψηφιστεί, ενώ πρόσθεσε ότι το θέμα δεν έχει απασχολήσει ακόμα τους βουλευτές του κόμματος, σήμανε συναγερμό. Οπως ανέφερε στέλεχος επιφορτισμένο να παρακολουθεί την κινητικότητα και τις διαφοροποιήσεις βουλευτών, η τοποθέτηση Θεωνά αιφνιδίασε, καθώς δεν είχαν υπάρξει τις προηγούμενες ημέρες τόσο συγκεκριμένες αντιδράσεις, πέραν μιας γενικής «μουρμούρας» για την αναγκαιότητα να ψηφιστεί η αλλαγή στον τρόπο προκήρυξης απεργιών.

Για άλλη μια φορά, η προσοχή του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου ήταν επικεντρωμένη στη συνήθη πηγή διαφοροποιήσεων, την ομάδα των «53+». Και, όπως ανέφερε αρμόδια πηγή, ούτε στο Πολιτικό Συμβούλιο ούτε με τη δημοσιοποίηση κάποιου κειμένου εκδηλώθηκε διαφοροποίηση προερχόμενη από εκεί. Οπότε, η δημόσια διαφοροποίηση Θεωνά χτύπησε το καμπανάκι που αποτελεί και τον μεγαλύτερο φόβο σε όλες τις κρίσιμες κοινοβουλευτικές διαδικασίες: αυτό της μεμονωμένης διαφοροποίησης, που μέχρι την εκδήλωσή της παραμένει απαρατήρητη, καθώς δεν εκφράζεται στο πλαίσιο των διεργασιών κάποιας ομαδοποίησης. Και προκάλεσε, ασφαλώς, αντίδραση, καθώς «κάποιος ανέλαβε να του μιλήσει», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου παραμένουν πεπεισμένοι ότι ο κάβος του πολυνομοσχεδίου θα ξεπεραστεί χωρίς απώλειες.

Και προκειμένου να πειστούν και οι πλέον επιφυλακτικοί, σε όλους τους τόνους επαναλαμβάνεται ότι οι αλλαγές για τις απεργίες δεν αποτελούν σε καμιά περίπτωση κυβερνητική επιλογή, αλλά έναν ακόμα συμβιβασμό με τις απαιτήσεις των δανειστών. «Δεν είναι μια πολιτική επιλογή την οποία θα παίρναμε εφόσον δεν βρισκόμασταν σε καθεστώς επιτροπείας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος (REAL FM), ο οποίος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε και επέτυχε μια πολύ μικρής σημασίας αλλαγή σε σχέση με αυτό που θα μπορούσε να επιβληθεί. Τη διαφωνία της κυβέρνησης με τη ρύθμιση που φέρνει για τις απεργίες είχε εκφράσει προχθές, απευθυνόμενος στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, ενώ με το ίδιο επιχείρημα απαντούν στις δημόσιες δηλώσεις τους τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή