Εμπόλεμο με Τσάμηδες συνδέουν τα Τίρανα

Εμπόλεμο με Τσάμηδες συνδέουν τα Τίρανα

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζήτημα σύνδεσης της άρσης του εμπολέμου με το αποκαλούμενο «τσάμικο» ζήτημα θέτει ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Ντίτμιρ Μπουσάτι, ο οποίος μάλιστα ισχυρίστηκε ότι πρόκειται να το συζητήσει και με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, κατά την προγραμματισμένη συνάντηση που έχουν στις 19 Ιανουαρίου στην Κορυτσά. Συγκεκριμένα, στη συνέντευξη που παραχώρησε σε αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό (Ora news), ο κ. Μπουσάτι είπε: «Πρώτο πακέτο (σ.σ.: των συζητήσεών του με τον κ. Κοτζιά) είναι η επίλυση της εμπόλεμης κατάστασης που συνδυάζεται με το θέμα των Τσάμηδων. Στο πακέτο αυτό υπάρχουν τα ακίνητα των Τσάμηδων, το ζήτημα του νεκροταφείου ή του προσκυνήματος των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου στην Αλβανία κ.λπ.».

Κύκλοι του ΥΠΕΞ σχολίασαν ότι «ανάλογο ζήτημα δεν υφίσταται ούτε ασφαλώς έχει υπάρξει σχετική συζήτηση. Τέτοιου είδους δηλώσεις δεν βοηθούν τη διαδικασία που η Ελλάδα ως υπεύθυνη πλευρά έχει προωθήσει στη διαδικασία αυτού του διαλόγου. Και δεν συνάδουν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Πηγές του ΥΠΕΞ τόνιζαν, επιπλέον, ότι οι δηλώσεις του κ. Μπουσάτι έγιναν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Και πρόσθεταν ότι στην αλβανική κοινή γνώμη δημιουργείται παγίως η λανθασμένη εντύπωση ότι η άρση του εμπολέμου συνδέεται με οποιοδήποτε «τσάμικο» ζήτημα, το οποίο για την Ελλάδα έχει λήξει προ πλέον των εβδομήντα ετών. Οπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, το εμπόλεμο συνδέεται με το ζήτημα ορισμένων περιουσιών οι οποίες βρίσκονται σε μεσεγγύηση και το μεγαλύτερο μέρος τους έχει ήδη επιστραφεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή