Πρεμιέρα με ένταση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο

Πρεμιέρα με ένταση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης εισήλθαν εκ νέου από χθες στη Βουλή κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με επίκεντρο αυτήν τη φορά το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, το οποίο θα ψηφιστεί το βράδυ της Δευτέρας στην Ολομέλεια. Οι διατάξεις σχετικά με τους πλειστηριασμούς και τις προϋποθέσεις για τη λήψη απόφασης απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία (παρουσία του 50%+1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών), καθώς και η επιλογή της κυβέρνησης να «περάσει» το πολλών εκατοντάδων σελίδων σχέδιο νόμου με επείγουσες διαδικασίες, αποτελούν κατά την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας –που συνεχίζεται σήμερα με μαραθώνιες κοινές συνεδριάσεις πέντε επιτροπών– τις κυριότερες εστίες πυροδότησης εντάσεων.

Εν μέσω αυτού του εντόνως ηλεκτρισμένου κλίματος, η φράση με την οποία έκλεισε ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος την πρώτη του χθεσινή ομιλία, «Δεν έχετε δει τίποτα ακόμα», προκάλεσε αίσθηση και πολλά σχόλια στο Περιστύλιο. Αν και ο υπουργός Οικονομικών τη χρησιμοποίησε σε μια προσπάθεια να στείλει μήνυμα επερχόμενων νέων φιλολαϊκών μέτρων, ακριβώς επειδή ο φιλολαϊκός χαρακτήρας κυβερνητικών μέτρων αμφισβητείται εντόνως από την αντιπολίτευση, άρχισαν να εγείρονται ερωτήματα αναφορικά με το πραγματικό περιεχόμενο της υπουργικής ρήσης. «Είναι ένα νομοσχέδιο που δεν δείχνει απλώς ότι έχουμε ένα αφήγημα για έξοδο από το μνημόνιο, αλλά και πως ήδη έχει αρχίσει να διαμορφώνεται η ισορροπία ανάμεσα στο τι κάνουμε ως υποχρεωμένοι από το μνημόνιο, αλλά και για ανάγκες της κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος.

Εκείνο, ωστόσο, που καταδεικνύουν οι πρώτες αντιπαραθέσεις είναι ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται περισσότερο στο ζήτημα των απεργιών, καθώς τόσο η Ν.Δ. όσο και το Ποτάμι, που θεωρούνταν εν δυνάμει υποστηρικτές της ρύθμισης, δηλώνουν πως υπό την παρούσα μορφή της διάταξης την καταψηφίζουν ή –το δεύτερο– στρέφονται στο «παρών»: το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάσσεται υπέρ μιας ρύθμισης που θα προβλέπει ηλεκτρονική ψηφοφορία και όχι «αυτοπρόσωπη παρουσία στη λήψη απόφασης από τα μέλη των πρωτοβάθμιων σωματείων». «Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται εκσυγχρονισμός του πλαισίου, αλλά με διαβούλευση και όχι με fast track διαδικασίες, με τις οποίες δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε», είπε ο κ. Γ. Μαυρωτάς, αναφερόμενος επίσης στην ιδέα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και της τηλεδιάσκεψης. Τούτων δοθέντων, η διεξαγωγή ενδεχομένως ονομαστικής ψηφοφορίας το βράδυ της Δευτέρας για την επίμαχη διάταξη πιθανολογείται ότι θα σημάνει άσκηση «πιέσεων» για την κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς συναντά αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, από τις τοποθετήσεις υπουργών, αλλά και συζητήσεις βουλευτών, προκύπτει πως το ζήτημα προκαλεί ήδη πονοκέφαλο στον μεγάλο κυβερνητικό εταίρο. «Δεν είναι κάτι που θα επιλέγαμε», είπε αρχικώς για τη ρύθμιση ο κ. Τσακαλώτος. (Υπενθυμίζεται ότι η διάταξη προβλέπει τη συμμετοχή του 50%+1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών πρωτοβάθμιου συνδικαλιστικού σωματείου, σε συνέλευση για λήψη απόφασης για απεργία). Για να προσθέσει πως η εξέλιξη αυτή μπορεί να φανεί ωφέλιμη, διότι θα ανοίξει διάλογο για το πώς θα συμμετέχουν στα συνδικάτα οι εργαζόμενοι. «Ακούστηκαν πολλές υπερβολές για το ζήτημα της απεργίας», είπε από την πλευρά της η αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου, υποστηρίζοντας ότι είναι λογικό το περιεχόμενο της ρύθμισης. «Η κυβέρνηση ξεκινάει το ξήλωμα του δικαιώματος των απεργιών. Η διάταξη για την απεργία αποτελεί εχθρική τάξη απέναντι στο εργατικό κίνημα. Σας το λέμε καθαρά. Να αποσύρετε εγκαίρως τη διάταξη. Οσοι επιχείρησαν στο παρελθόν συντρίφτηκαν. Το ίδιο μέλλον θα έχετε κι εσείς», είπε ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή