Στο επίκεντρο η εμβάθυνση συνεργασίας ΝΑΤΟ – Ισραήλ

Στο επίκεντρο η εμβάθυνση συνεργασίας ΝΑΤΟ – Ισραήλ

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συζητήσεις με τους πρέσβεις των χωρών του ΝΑΤΟ στο Ισραήλ, υπό την προεδρία του Ελληνα πρέσβη Κωνσταντίνου Μπίκα, είχε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ. Αν και το περιεχόμενο των συνομιλιών που ακολούθησαν το γεύμα δεν έγινε γνωστό, ο κ. Νετανιάχου και ο κ. Μπίκας στάθηκαν ιδιαιτέρως στην υφιστάμενη συνεργασία Ισραήλ-ΝΑΤΟ, αλλά και την εμβάθυνσή της.

Σημειώνεται ότι η ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ είναι ο σύνδεσμος μεταξύ Ισραήλ και Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Και υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, όπως έχει φανεί και από τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά σε υπουργικές συνόδους του ΝΑΤΟ (τελευταία πέρυσι τον Μάρτιο), είναι υπέρ της περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας με το Ισραήλ. Ο κ. Νετανιάχου χαρακτήρισε τη συμμαχία ΝΑΤΟ-Ισραήλ «φυσική» και γνωστοποίησε στους πρέσβεις ότι οι πληροφορίες που παρείχε η Ιερουσαλήμ «σταμάτησαν αρκετές μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκές χώρες» από το ISIS, ανάμεσα στις οποίες, όπως είπε, και κάποιες που αφορούσαν την πολιτική αεροπορία. Ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε και στο Ιράν, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να εξοπλιστεί με πυρηνικά όπλα.

Ο Ελληνας πρέσβης αναφέρθηκε σε διάφορα σημεία της συνεργασίας ΝΑΤΟ-Ισραήλ, όπως η πρόσφατη εκπαίδευση των Βρετανών με το ισραηλινό ναυτικό και την αεροπορία. Καθώς επίσης και στη συνεργασία σε επίπεδο πολιτικής προστασίας, κυρίως εναντίον της τρομοκρατίας και της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής, και σε επίπεδο κυβερνοάμυνας. Ο κ. Μπίκας αναφέρθηκε και σε κάτι αμιγώς ελληνικού ενδιαφέροντος, γνωστοποιώντας τη συμμετοχή και εκπαίδευση Ισραηλινών αξιωματικών στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ-NMIOTC), το οποίο βρίσκεται στην Κρήτη, από τον Μάιο του 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή