ΥΠΕΞ για τη σαρία: Η Τουρκία να εστιάζει στα του οίκου της

ΥΠΕΞ για τη σαρία: Η Τουρκία να εστιάζει στα του οίκου της

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατηγορηματική απάντηση δίνει το υπουργείο Εξωτερικών στην επικριτική σημερινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σχετικά με την πρόσφατη έγκριση του νομοσχεδίου για τη σαρία από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Σε σχετική ανακοίνωση αποσαφηνίζει ότι πρόκειται για μία «εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας» η εν λόγω ρύθμιση για τη μουσουλμανική μειονότητα «για την οποία έξωθεν παρεμβάσεις είναι απορριπτέες», καλώντας την «Τουρκία να εστιάζει στα του οίκου της και στις δικές της σοβαρές εσωτερικές υποθέσεις».

Νωρίτερα, στην ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι ελληνικές αρχές «δεν διαβουλεύθηκαν με τους εκλεγμένους μουφτήδες της μειονότητας για τον νόμο αυτό, όπως δεν έχουν κάνει και με άλλους νόμους που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία τους». Εξέφρασε, παράλληλα, την ανησυχία του γιατι, όπως αναφέρει η Ελλάδα «δεν αναγνωρίζει τους εκλεγμένους μουφτήδες της “τουρκικής” -όπως τη χαρακτηρίζει- μειονότητας της Δυτικής Θράκης»

Ολόκληρη η απάντηση του ΥΠΕΞ:

«Το ελληνικό κοινοβούλιο έκανε ένα ιστορικό βήμα, εγκρίνοντας το νομοσχέδιο για την Σαρία, το οποίο ενισχύει την ισονομία και την ισοπολιτεία για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Είναι μια ρύθμιση που ενισχύει το καθεστώς των νομικών εγγυήσεων και των ατομικών ελευθεριών, αναβαθμίζοντας εν τέλει την ποιότητα ζωής του συνόλου των μελών της κοινότητας.

Η ρύθμιση για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας, για την οποία έξωθεν παρεμβάσεις είναι απορριπτέες. Καλό θα ήταν η Τουρκία να εστιάζει στα του οίκου της και στις δικές της σοβαρές εσωτερικές υποθέσεις.

Περαιτέρω, υπενθυμίζουμε ότι οι διωκόμενοι για αντιποίηση άσκησης υπηρεσίας λειτουργού θρησκείας, υπόδικοι και για άλλες αξιόποινες πράξεις, δεν μπορούν να προβάλλονται ως αυτόκλητοι και αξιόπιστοι συνομιλητές για οποιοδήποτε θέμα και σε κανένα ευνομούμενο και εμφορούμενο από δημοκρατικά ιδεώδη ευρωπαϊκό κράτος.

Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα έχει δεσμευθεί οικειοθελώς από συγκεκριμένες Συνθήκες, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου». 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή