Κυρ. Μητσοτάκης: Να μη διχάζετε τους Ελληνες

Κυρ. Μητσοτάκης: Να μη διχάζετε τους Ελληνες

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυστηρά μηνύματα προς την κυβέρνηση να σταματήσει να διχάζει τους Ελληνες με όχημα το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ απηύθυνε ο Κυρ. Μητσοτάκης από την Πέλλα, καλώντας την κυβέρνηση να πάψει να ταυτίζει όσους έχουν «ιδιαίτερη ευαισθησία» στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων με την άκρα Δεξιά. Ταυτόχρονα, διεμήνυσε ότι η Ν.Δ. δεν είναι δεδομένη και δεν θα στηρίξει μια λύση που δεν θα είναι «αξιοπρεπής» και «ωφέλιμη για το εθνικό συμφέρον».

«Κανένας δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους, απλά επειδή είμαστε εθνικά υπεύθυνοι. Αν η λύση που θα προταθεί δεν μας ικανοποιεί, προφανώς και θα την απορρίψουμε και δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να τη στηρίξουμε», υπογράμμισε χθες το βράδυ κλείνοντας την περιοδεία του στη Μακεδονία. Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις πολιτικές της δεν ευνοεί «την εθνική συνεννόηση και εθνική συναίνεση», την οποία χαρακτήρισε απαραίτητη για ένα «κρίσιμο εθνικό θέμα», ενώ επανέλαβε το αίτημά του προς την κυβέρνηση να ενημερώσει για το «μείζον ζήτημα» της ονομασίας, αφήνοντας αιχμές περί μυστικής διπλωματίας. Τα μηνύματα ήταν σαφή και οι συμβολισμοί ακόμη πιο ισχυροί κατά τη διήμερη περιοδεία του στην Πιερία και στην Πέλλα. Με αφορμή την επίσκεψή του στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. διεμήνυσε προς τη γειτονική χώρα ότι η ιστορική παρακαταθήκη του Φιλίππου και του Μεγ. Αλεξάνδρου «δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και να παραγραφεί από κανέναν».

Ταυτόχρονα, συνεχάρη τον Απ. Τζιτζικώστα για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου. Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. και ο περιφερειάρχης Κεντρ. Μακεδονίας είχαν ανταλλάξει θερμά λόγια και το προηγούμενο βράδυ, στο Λιτόχωρο, σε μια προφανή προσπάθεια να εκπεμφθεί προς τα έξω μήνυμα ενότητας της Ν.Δ. ως προς το Σκοπιανό, αλλά κυρίως με στόχο να «καούν» τα σενάρια που φέρουν τον κ. Τζιτζικώστα να αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο σε έναν νέο φορέα εκ Βορρά ορμώμενο με όχημα το Σκοπιανό στα δεξιά της Ν.Δ., φημολογία που ο ίδιος διαψεύδει.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τις μέρες «φορτισμένες», ειδικά για τους Μακεδόνες που αισθάνονται «ανησυχία». Τους κάλεσε δε να τον εμπιστευθούν, κάνοντας μνεία στην εμπιστοσύνη που είχαν δείξει στον Κ. Καραμανλή το 2008 στο Βουκουρέστι. Επανέλαβε ότι η ίδια εθνική γραμμή ισχύει και σήμερα και δεν αφορά μόνο την ονομασία, αλλά το εύρος των χρήσεών της (erga omnes), καθώς και τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και «των απαράδεκτων διεκδικήσεων των γειτόνων, που προσβάλλουν την εθνική υπερηφάνεια, όχι μόνο των Μακεδόνων, αλλά όλων των Ελλήνων». «Δεν είναι μόνο το όνομα, το όνομα είναι ένα από το τρία. Το δεύτερο είναι οι χρήσεις του ονόματος, αυτό το οποίο αποκαλούμε erga omnes. Να υπάρχει δηλ. μια χρήση για όλους, όχι απλά κάτι το οποίο να αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, αλλά να αφορά όλες τις σχέσεις του κράτους αυτού με όλα τα κράτη και όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Και το τρίτο που μας αφορά όλους πάρα πολύ, είναι το ζήτημα του αλυτρωτισμού και των απαράδεκτων διεκδικήσεων με χάρτες, αγάλματα, ονόματα και την προσπάθεια να καπηλευθούν την ιστορία μας και την ιστορική παρακαταθήκη της Μακεδονίας. Αυτά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή