Π. Καμμένος: Δεν θα υποχωρήσω για τη Μακεδονία

Π. Καμμένος: Δεν θα υποχωρήσω για τη Μακεδονία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν ολόκληρη τη βεντάλια του Σκοπιανού άνοιξε χθες ο κ. Καμμένος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο εθνικό συμβούλιο των ΑΝΕΛ. Ο υπ. Εθνικής Αμυνας έριξε στο τραπέζι μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα: από την ελληνική ονομασία «Μακεδονία», στον πιθανό σλάβικο όρο για την εξεύρεση λύσης, μέχρι την εκ νέου σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Καμμένος υπενθύμισε πως και άλλες φορές οι ΑΝΕΛ χρειάστηκε να εκφράσουν διαφορετική θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ και το έπραξαν. Στις αντίστοιχες περιπτώσεις όμως που ανέφερε ο Π. Καμμένος, ουδέποτε κλονίστηκε ανεπανόρθωτα ο κυβερνητικός συνασπισμός, κάτι που έχει τη σημασία του.

Στην ομιλία του τώρα, ξεκινώντας, τόνισε πως η λύση του μείζονος εθνικού θέματος περνάει μέσα από την Ελλάδα, η οποία είναι πρόθυμη να σταθεί στο πλευρό του γειτονικού κράτους αρκεί «να μην πληγωθεί η ίδια». Στο διά ταύτα της ονομασίας, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ σημείωσε σε υψηλούς τόνους πως «το όνομα της Μακεδονίας είναι ένα και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε». Κλιμακώνοντας δε τη ρητορική του επικαλέστηκε για ακόμη μία φορά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών του 1992 και προσωπικά τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κων. Καραμανλή. Ο κ. Καμμένος επικαλέστηκε και το Βουκουρέστι, διαχωρίζοντας τη θέση του Κώστα Καραμανλή από αυτήν της Ντ. Μπακογιάννη, συνεχίζοντας έτσι την πολιτική «βεντέτα» μαζί της. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Καμμένος έβαλε στο τραπέζι ακόμα και πιθανή λύση με σλαβική ονομασία: «Υπάρχουν σλαβικοί όροι», είπε χαρακτηριστικά, «όπως Βαρντάρσκα, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν, και οι οποίοι δεν θα περιέχουν τον όρο “Μακεδονία” και τους οποίους αποδεχόμαστε». Την ίδια ώρα εξέφρασε την αμέριστη εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του υπ. Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, ο οποίος ωστόσο έχει μιλήσει για σύνθετη ονομασία. Αφού εξήρε τον ρόλο του στο Κυπριακό, ο κ. Καμμένος έθεσε ακόμα μία πτυχή: «Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον κ. Κοτζιά να διαπραγματευτεί όνομα το οποίο δεν θα φέρει τον ελληνικό όρο “Μακεδονία”, αλλά θα φέρει το οποιοδήποτε όνομα θέλουν στα σλαβικά», δηλώνοντας όμως εκ νέου άρνηση στα «new (νέα) και upper (άνω) Μακεδονία».

Με αφορμή αυτή τη διατύπωση του κ. Καμμένου, υπενθυμίζεται πως με βάση όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας υπάρχει στο τραπέζι και ο όρος «Μακεντόνιγια». Τέλος, ο κ. Καμμένος διατύπωσε την πρόθεσή του να ζητήσει ακόμα και σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών στην περίπτωση που «οι ΑΝΕΛ διαφωνήσουν με την πρόταση για την ονομασία».

«Ναι» στα συλλαλητήρια

«Ο όρος “Μακεδονία”, σε οποιαδήποτε γλώσσα του κόσμου κι αν μεταφράζεται, είτε σε σύνθετη ονομασία είτε ως γεωγραφικός προσδιορισμός, δεν θέλουμε να υπάρχει», είχε πει νωρίτερα ο βουλευτής του κόμματος Κ. Κατσίκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus. Παράλληλα, ο κ. Κατσίκης δήλωσε πως στελέχη των ΑΝΕΛ θα είναι στα συλλαλητήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή