Ανεβάζει τους τόνους η Αγκυρα

Ανεβάζει τους τόνους η Αγκυρα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη ρητορική περί «τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη» επανήλθε εκ νέου η Αγκυρα, με αφορμή αυτή τη φορά τον νόμο για την προαιρετικότητα της σαρίας, που ψηφίστηκε την Τρίτη από τη Βουλή των Ελλήνων. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί τις ελληνικές αρχές ότι δεν συμβουλεύτηκαν προτού νομοθετήσουν τους «εκλεγμένους μουφτήδες», εκείνους δηλαδή που δεν αναγνωρίζει το ελληνικό κράτος καθώς δεν έχουν διοριστεί από αυτό. Από την Αθήνα υπήρξε άμεση αντίδραση, μέσω μιας ανακοίνωσης η οποία καλεί την Αγκυρα να μην παρεμβαίνει σε εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Η χθεσινή παρέμβαση του τουρκικού ΥΠΕΞ γνωστοποιήθηκε λίγο προτού δημοσιοποιηθεί ότι σήμερα αρχίζουν ξανά στην Αγκυρα οι τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο γενικών γραμματέων των δύο ΥΠΕΞ Δ. Παρασκευόπουλου και Ουμίτ Γιαλτσίν. Οπως ανακοινώθηκε, οι πολιτικές διαβουλεύσεις θα εστιάσουν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και σε ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό ΥΠΕΞ διατυπώνει έναν πάγιο ισχυρισμό, βάσει του οποίου οι ψευδομουφτήδες της Θράκης είναι οι μόνοι νόμιμοι θρησκευτικοί ηγέτες της μουσουλμανικής μειονότητας. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «παρατηρούμε με ανησυχία ότι η Ελλάδα, η οποία δεν αναγνωρίζει τους εκλεγμένους μουφτήδες της «τουρκικής» μειονότητας της Δυτικής Θράκης, έχει πρόσφατα αυξήσει τα επίπεδα πίεσης εναντίον τους μέσω νομικών ερευνών». Επιπλέον, οι Τούρκοι επικαλούνται πέντε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «εναντίον της Ελλάδας», λέγοντας ότι αναμένουν από την Αθήνα «να μάθει από τα μαθήματα του παρελθόντος και να θέσει ένα τέλος στην πίεση που ασκείται πάνω στους εκλεγμένους μουφτήδες».

Από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξεδόθη ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι «η ρύθμιση για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας, για την οποία έξωθεν παρεμβάσεις είναι απορριπτέες». Και επισημαίνεται πως «καλό θα ήταν η Τουρκία να εστιάζει στα του οίκου της και στις δικές της σοβαρές εσωτερικές υποθέσεις». Από το ΥΠΕΞ τονίζεται ότι η κοινοβουλευτική έγκριση του νομοσχεδίου για τη σαρία συνιστά μια κίνηση ενίσχυσης της ισονομίας και της ισοπολιτείας για όλους τους Ελληνες πολίτες.

Επίσης, από την Αθήνα αφήνονται σφοδρότατες αιχμές για τους ψευδομουφτήδες και την πρακτική στήριξής τους από την Αγκυρα. «Υπενθυμίζουμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, «ότι οι διωκόμενοι για αντιποίηση άσκησης υπηρεσίας λειτουργού θρησκείας, υπόδικοι και για άλλες αξιόποινες πράξεις, δεν μπορούν να προβάλλονται ως αυτόκλητοι και αξιόπιστοι συνομιλητές για οποιοδήποτε θέμα και σε κανένα ευνομούμενο και εμφορούμενο από δημοκρατικά ιδεώδη ευρωπαϊκό κράτος». Σε στρατιωτικό επίπεδο, έπειτα από ένα αρκετά έντονο διήμερο (Δευτέρα-Τρίτη), έχουν ακολουθήσει 48 ώρες μηδενικής τουρκικής αεροπορικής δραστηριότητας πάνω από το Αιγαίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή