Αγορές ομολόγων στη σκιά πολιτικών παιχνιδιών

Αγορές ομολόγων στη σκιά πολιτικών παιχνιδιών

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ταμιευτήρια στη Γερμανία αυξάνουν τις αγορές ομολόγων των κρατιδίων τους για να κερδίσουν την εύνοια της περιφερειακής κυβέρνησης, αν αυτή αλλάξει ύστερα από εκλογές, καταλήγει έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ο Αλεξάντερ Πόποφ, ο οικονομολόγος που επιμελήθηκε τη συγκεκριμένη έκθεση της Ευρωτράπεζας, ανέλυσε τις σχέσεις ανάμεσα στα 16 κρατίδια του γερμανικού ομοσπονδιακού κράτους και τις τράπεζες, όπου η τοπική κυβέρνηση κρατάει μερίδιο στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Καταλήγει ότι τα ταμιευτήρια αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους σε χρεόγραφα των κρατιδίων όταν αλλάζει το τοπικό κυβερνών κόμμα ύστερα από εκλογές, είτε πρόκειται για τους Χριστιανοδημοκράτες είτε για τους Σοσιαλδημοκράτες.

Ο κ. Πόποφ ανακάλυψε ότι οι τοποθετήσεις των ταμιευτηρίων σε χρεόγραφα των κρατιδίων αυξάνονταν, κατά μέσον όρο, στο 2% του συνολικού ενεργητικού τους εν μέσω μιας τριετίας ύστερα από εκλογές που οδηγούσαν σε αλλαγή της τοπικής κυβέρνησης. Αντιθέτως, όταν δεν υπήρχε καμία αλλαγή στην τοπική κυβέρνηση, με το ίδιο κόμμα να παραμένει στην εξουσία μετά τις εκλογές, οι τοποθετήσεις των ταμιευτηρίων σε χρεόγραφα των κρατιδίων παράμεναν αμετάβλητες. Μέχρι και χθες, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες συζητούσαν για τον σχηματισμό μεγάλης κυβέρνησης συνασπισμού.

Ο οικονομολόγος της ΕΚΤ τονίζει δε πως τα 16 κρατίδια του γερμανικού ομοσπονδιακού κράτους πωλούν τα ομόλογα μέσα από ιδιωτικές τοποθετήσεις, γεγονός που δίνει στους τραπεζίτες τη δυνατότητα να έχουν άμεση επαφή με την τοπική κυβέρνηση και να προσφέρουν, ενδεχομένως, ευνοϊκούς όρους. «Αυτό υπονοεί ότι οι εν ενεργεία πολιτικοί που είναι μέλη στο εποπτικό συμβούλιο των ταμιευτηρίων παροτρύνουν τις διοικήσεις τους να αγοράσουν περισσότερα ομόλογα των κρατιδίων τους για να διατηρήσουν στενές επαφές με την τοπική κυβέρνηση», αναφέρεται στην έκθεση της ΕΚΤ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι στενές σχέσεις των γερμανικών δημόσιων τραπεζών –είτε των ταμιευτηρίων ή Sparkassen είτε των τοπικών τραπεζών ή Landesbanken– με τις κυβερνήσεις των κρατιδίων έρχονται στο προσκήνιο. Το 2013, η Wall Street Journal είχε γράψει ότι, λόγω των στενών σχέσεων που διατηρούν ταμιευτήρια και Landesbanken με τις τοπικές κυβερνήσεις, κατάφεραν να εξαιρεθούν από τους νέους τραπεζικούς κανόνες της Ε.Ε. Τα ταμιευτήρια φθάνουν σήμερα τα 400 σε όλη τη Γερμανία. Αν ληφθούν υπ’ όψιν όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τότε καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι η Γερμανία έχει περισσότερες τράπεζες κατά κεφαλήν σε σχέση με κάθε άλλη ανεπτυγμένη χώρα, επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Handelsblatt Global.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή