Το σενάριο δίκης στην Ελλάδα για αδικήματα τρομοκρατίας

Το σενάριο δίκης στην Ελλάδα για αδικήματα τρομοκρατίας

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διπλωματικό-δικαστικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση με τους Τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στη χώρα μας το καλοκαίρι του 2016, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα, για τους οποίους η τουρκική πλευρά επιμένει στην έκδοσή τους, υποστηρίζοντας ότι ανήκουν στους πραξικοπηματίες, παρά την αμετάκλητη απόφαση του ελληνικού ανώτατου δικαστηρίου.

Και ενώ σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο η συγκεκριμένη υπόθεση απασχολεί έντονα και δοκιμάζει τις σχέσεις της χώρας μας με τη γείτονα, η ελληνική Δικαιοσύνη ανέλαβε και πάλι να σηκώσει το βάρος της όποιας λύσης για την τύχη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, σε μια δικαστική διαδικασία για την οποία δεν μπορούν να γίνουν, προς το παρόν, προβλέψεις για το πόσο χρόνο θα κρατήσει και πώς θα εξελιχθεί.

Η υπόθεση των Τούρκων αξιωματικών, που ετέθη δημόσια από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας, ενώ είχε κριθεί από τον Αρειο Πάγο αμετάκλητα με αρνητική απόφαση για την έκδοσή τους στην Τουρκία, επανήλθε και αναζωπυρώθηκε στο πλαίσιο της διαδικασίας παροχής ασύλου που έχουν υποβάλει και οι οκτώ, διεκδικώντας να μείνουν στη χώρα μας ως πρόσφυγες.

Αφορμή στάθηκε η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής για το άσυλο, που για έναν από τους οκτώ έκρινε ότι πρέπει να του δοθεί άσυλο στην Ελλάδα, απόφαση που είχε ως άμεση συνέπεια να αφεθεί ελεύθερος και να προκληθούν έντονες αντιδράσεις από τουρκικής πλευράς. Αποτέλεσμα: η ελληνική κυβέρνηση, διά του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προσβάλλοντας την απόφαση για την παροχή ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό.

Η ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης, που προβλέπεται από τον νόμο, οδήγησε στην εκ νέου σύλληψη του Τούρκου αξιωματικού στον οποίο είχε μόλις δοθεί άσυλο. Και όπως είναι φυσικό προκάλεσε πολιτική θύελλα με αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κοινωνικούς φορείς και μεμονωμένες προσωπικότητες που έχουν ευαισθητοποιηθεί για την τύχη των οκτώ.

Η κράτησή του κρίθηκε από πολλούς μη νόμιμη, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι, νομικοί και άλλοι, που σημείωναν ότι η προσωρινή διαταγή που δόθηκε από το Διοικητικό Δικαστήριο για να παγώσει προσωρινά η διαδικασία ασύλου, δεν έθετε θέμα κράτησής του – γεγονός, που οδήγησε σε νέα δικαστική κρίση επί του θέματος, η οποία αναμένεται αύριο Δευτέρα. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο θα κρίνει αν η κράτησή του έχει νόμιμο έρεισμα και θα λάβει απόφαση για το αν θα παραμείνει κρατούμενος ή θα αφεθεί ελεύθερος.

Η δικαστική κρίση για το σύννομο ή μη της κράτησής του είναι μόνο ένα σκαλοπάτι στα πολλά που θα ακολουθήσουν, καθώς εκτιμάται ότι θα είναι μακράς διάρκειας η δικαστική διαδρομή για το θέμα των οκτώ Τούρκων, αφού και στις 15 Φεβρουαρίου αναμένεται ακόμα μία δικαστική απόφαση, αυτή τη φορά για το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης που αφορά την ουσία της υπόθεσης. Σημειώνεται ότι ακόμη κι αν τελικά δεν δοθεί άσυλο στον πρώτο από τους οκτώ, ο ίδιος θα προσφύγει –όπως έχει δικαίωμα– και πάλι στη Δικαιοσύνη και η υπόθεση μπορεί να φθάσει ώς το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Για τους υπόλοιπους επτά, πάντως, το θέμα της χορήγησης ασύλου βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, καθώς δεν έχουν αποφανθεί σχετικά οι προβλεπόμενες από τον νόμο επιτροπές στις οποίες μετέχουν και δικαστικοί.

Και ενώ αυτά ισχύουν για το άσυλο –το θέμα της έκδοσής τους στην Τουρκία έχει κλείσει αμετάκλητα από τον Αρειο Πάγο, χωρίς να υπάρχει πιθανότητα να ξανανοίξει και να απασχολήσει εκ νέου την ελληνική Δικαιοσύνη– στη δημόσια συζήτηση της υπόθεσης ετέθη μία ακόμα παράμετρος. Εκείνη που ανέδειξε προ ημερών ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, λέγοντας πως θα μπορούσαν οι οκτώ να δικαστούν, για όσα τους κατηγορεί η Αγκυρα, στην Ελλάδα.

Δικαστικές και νομικές πηγές εκτιμούν ότι θεωρητικά κάτι τέτοιο επιτρέπεται, αλλά αδυνατούσαν να συλλάβουν την πραγματικότητα μιας δίκης που θα γινόταν στην Ελλάδα, για Τούρκους υπηκόους που θα δικάζονταν για συμμετοχή στο πραξικόπημα του καλοκαιριού του 2016. Με ποια στοιχεία, ποιους μάρτυρες, ποια αξιοπιστία.

Προσπάθεια εκτόνωσης

Ωστόσο, η πρόταση Κοντονή, που δεν έγινε δεκτή από τη γείτονα σε αυτή τουλάχιστον τη φάση, ερμηνεύθηκε από κάποιους ως προσπάθεια εκτόνωσης των αντιδράσεων εντός και εκτός για την τύχη των οκτώ, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που υπονοούν ότι μπορεί να υπάρξει δίκη τελικά στην Ελλάδα για τους οκτώ, αλλά όχι για το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Δικαστικές πηγές, που γνωρίζουν καλά τους νομικούς χειρισμούς τέτοιων υποθέσεων, δηλώνουν στην «Κ» ότι θα μπορούσαν οι οκτώ να δικαστούν στη χώρα μας για αδικήματα σχετιζόμενα με τρομοκρατική δράση, κάτι που προς το παρόν τουλάχιστον φαίνεται θεωρητικά εφικτό, όχι όμως και πρακτικό. Πάντως, οι ίδιες πηγές, τόνιζαν πως «πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η έκδοσή τους έχει κλείσει αμετάκλητα, αλλά το άσυλο παραμένει ανοικτό» και σε κάθε περίπτωση σημείωναν πως «ακόμα κι αν δεν τους δοθεί, είναι εφικτό να μείνουν εδώ υπό καθεστώς ειδικής προστασίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή