Σκοπιανό: Αρνητική για δημοψήφισμα η κυβέρνηση

Σκοπιανό: Αρνητική για δημοψήφισμα η κυβέρνηση

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυκνώνουν οι παρεμβάσεις και η δημόσια πολιτική συζήτηση για τις προϋποθέσεις και το πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να κινηθεί μια συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, παραμονές εκκίνησης του νέου γύρου διαπραγμάτευσης. Πάντως, η κυβέρνηση εξακολουθεί να εκπέμπει εικόνα σύγχυσης. Ενώ η κεντρική γραμμή που διατυπώνεται είναι ότι η διαπραγμάτευση αφορά σύνθετη ονομασία για κάθε χρήση, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και μικρός κυβερνητικός εταίρος, Π. Καμμένος, παρά το γεγονός ότι διαρκώς επαναλαμβάνει την εμπιστοσύνη του στη διαπραγμάτευση του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, έθεσε στην όλη συζήτηση μια νέα παράμετρο, εισάγοντας πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος. «Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει για την πρωτοφανή, στην ιστορία της ανθρωπότητας, εκχώρηση της ιστορίας και του πολιτισμού του σε άλλον λαό», αναφέρει ο κ. Καμμένος σε άρθρο του στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία».

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η θέση αυτή εκφράζει τις απόψεις του κ. Καμμένου και ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση. Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, δήλωσε χθες (ΕΡΤ), απαντώντας σε ερώτηση για την πρόταση του κυβερνητικού εταίρου: «Τη θεωρώ λάθος, στα εθνικά ζητήματα θα πρέπει κανείς να είναι πολύ νουνεχής, δεν μπορεί να κάνουμε τον διάλογο όπως πριν από 25 χρόνια, επηρεάζοντας τις σχέσεις με τους γείτονες και αποστερώντας τη χώρα από τη δυναμική στα Βαλκάνια». Ο υπουργός Εσωτερικών προσδιόρισε τη λύση που η κυβέρνηση επιδιώκει ως «σύνθετη ονομασία με επιθετικό προσδιορισμό» και σε διευκρινιστική ερώτηση είπε ότι ο όρος «επιθετικός προσδιορισμός» περιλαμβάνει και τους γεωγραφικούς προσδιορισμούς.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Πρ. Παυλόπουλος, έθεσε, πάντως, χθες, ένα συνολικό πλαίσιο λύσης, στέλνοντας το μήνυμα ότι το όνομα δεν πρέπει μόνο να σέβεται την Ιστορία και τα σύνορα αλλά πρέπει να μην παραπέμπει σε άλλες έννοιες που επίσης αποπνέουν αλυτρωτισμό. Και τέτοιες έννοιες είναι, όπως ανέφερε ενδεικτικά, μεταξύ άλλων αλλά κυρίως, το ζήτημα της γλώσσας και το ζήτημα της εθνότητας. Είναι αδιανόητο λόγω του ονόματος να δημιουργούνται ψευδείς διεκδικήσεις για ζητήματα γλωσσικά και εθνοτικά. Επομένως, υπογράμμισε καταληκτικά, η ΠΓΔΜ πρέπει να κάνει όλες τις αλλαγές στην έννομη τάξη της που είναι απαραίτητες για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος υπό τις ως άνω προϋποθέσεις. Αν δεν τις κάνει, διεμήνυσε, αυτή θα είναι αποκλειστικώς υπόλογη για τις αντίστοιχες συνέπειες, όχι η Ελλάδα.

Στο ευρύτερο πλαίσιο της συμφωνίας αναφέρθηκε σε παρέμβασή του (Real News) και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος εμφανίζεται να τονίζει σε συνομιλητές του ότι «δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος. Αυτό πρέπει να γίνει καθαρό και επισήμως απολύτως αποδεκτό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή