ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερευνες με πλωτό γεωτρύπανο σχεδιάζει η Τουρκία

ereynes-me-ploto-geotrypano-schediazei-i-toyrkia-2227840

Το πρώτο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας θα ξεκινήσει εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο «το συντομότερο δυνατόν» είπε χθες στα εγκαίνια μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Αγκυρα ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων (και γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Ο κ. Αλμπαϊράκ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της ένταξης του πλωτού γεωτρύπανου Deep Sea Metro 2 στον ερευνητικό στόλο της Τουρκίας, επισημαίνοντας ότι αποτελεί σημαντική προσθήκη. Πάντως, ακόμη και χθες, στην τεράστια περιοχή που έχει δεσμεύσει η Τουρκία με τη NAVTEX 78/18 για έρευνες (καλύπτει μια έκταση από τα ανοιχτά του Λιβάνου έως τη Ρόδο) δεν σημειώθηκε κάποια παρενόχληση ή περιστατικό άξιο αναφοράς.

Χθες, στο πλαίσιο ενίσχυσης των δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στη ΑΟΖ της, πραγματοποιήθηκε η τελετή ένταξης στην Εθνική Φρουρά του πρώτου πλοίου ανοικτής θαλάσσης, που φέρει το όνομα του πρώην διοικητή του Ναυτικού, αρχιπλοιάρχου Ανδρέα Ιωαννίδη, ενός εκ των 13 νεκρών του δυστυχήματος του Μαρί. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε, χθες, ότι πέρα από τον παραδοσιακό ρόλο αποτροπής η Εθνική Φρουρά θα συνδράμει πλέον ουσιαστικά και «στην προαγωγή συνθηκών θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, σε συνεργασία με εταίρους μας και φίλες γειτονικές χώρες, ενόψει ιδιαίτερα των ενεργειακών προοπτικών που διανοίγονται για την πατρίδα μας». Σημειώνεται ότι το πολεμικό πλοίο κατασκευάστηκε σε ισραηλινά ναυπηγεία, ενώ και το πλήρωμα του «Ιωαννίδης» εκπαιδεύεται από Ισραηλινούς ειδικούς.

Στην Τουρκία χθες, καταγράφηκε για ακόμη μία φορά έξαρση ακραίας εθνικιστικής ρητορικής, αυτή τη φορά από την επικεφαλής του «Καλού Κόμματος» Μεράλ Ακσενέρ. Η κ. Ακσενέρ ζήτησε, πρακτικά, εισβολή της Τουρκίας σε ελληνικά νησιά του Αιγαίου τα οποία χαρακτήρισε «χαμένες πατρίδες». «Οι Ελληνες εισέβαλαν στα νησιά, που είναι γνωστό ότι ανήκουν στην Τουρκία. Αυτά συνιστούν πατρίδες που έχουν δεχθεί εισβολή. Ο,τι είναι απαραίτητο, πρέπει να γίνει», έγραψε στο Twitter.