Πρώτη τριμερής με Ιορδανία

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει ενεργά και αποτελεσματικά τις χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων και, κατά συνέπεια, φέρουν το βάρος εξυπηρέτησης αυξημένων ανθρωπιστικών αναγκών, απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του από τη Λευκωσία, όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας. Η τριμερής εντάσσεται στο πλαίσιο ανάπτυξης των περιφερειακών δεσμών και ενίσχυσης της συνεργασίας, προκειμένου να ενισχυθούν οι παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, που βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά προκλήσεων.

Η διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα που συζητήθηκαν, καθώς η Ιορδανία, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 1,5 εκατ. πρόσφυγες, ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος, ως χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., υφίστανται μεγάλη πίεση και καλούνται να σηκώσουν το βάρος για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης. Βεβαίως, στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στο Συριακό, με κοινή αναφορά στην ανάγκη να εξασφαλιστεί το συντομότερο δυνατό ειρήνη.

Στις συζητήσεις ανάμεσα στον κ. Τσίπρα, τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας ετέθησαν όλα τα ζητήματα ασφάλειας και οι περιφερειακές προκλήσεις. Συζητήθηκαν το Κυπριακό, όπου υπογραμμίστηκε η σημασία που έχει η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, συζητήθηκε το Μεσανατολικό για το οποίο τονίστηκε η σημασία επανέναρξης των συνομιλιών για μια λύση δύο κρατών, ενώ επιβεβαιώθηκε η δέσμευση για την αντιμετώπιση απειλών κατά της ασφάλειας της περιοχής και ιδιαίτερα των φαινομένων της διεθνούς τρομοκρατίας.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι συμφωνήθηκε να επεκταθεί η τριμερής συνεργασία στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στη διαχείριση υδατικών αποθεμάτων, στους τομείς της γεωργίας, των ιχθυοκαλλιεργειών, του τουρισμού, της εμπορικής ναυτιλίας, της προστασίας αρχαιοτήτων και της υγείας. Μάλιστα, υπεγράφη χθες Μνημόνιο Κατανόησης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που θέτει τις βάσεις της μελλοντικής συνεργασίας των τριών χωρών. Επιπλέον, στην κατεύθυνση ενδυνάμωσης της συνεργασίας στις θαλάσσιες μεταφορές, υπεγράφη Σύμφωνο Αμοιβαίας Αναγνώρισης Πιστοποιητικών Ναυτικής Ικανότητας.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας έκανε λόγο για συμφωνίες που ενισχύουν τις σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών, ενώ τόνισε ότι η συνεργασία πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί.

Μήνυμα προς Αγκυρα

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας, προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, διατύπωσε την εκτίμηση ότι μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο θα ανοίξει νέο παράθυρο ευκαιρίας για τις συνομιλίες. Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός απηύθυνε σαφές μήνυμα και προς την Αγκυρα. «Η Τουρκία πιστεύω ότι θα πρέπει να επιβεβαιώσει την πραγματική της δέσμευση για ειρηνική επίλυση του ζητήματος μέσα στο πλαίσιο και στις παραμέτρους που έχουν τεθεί από τα Ην. Εθνη», ανέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή