Δεκτή από Τσίπρα η παραίτηση του Κ. Ζουράρι

Δεκτή από Τσίπρα η παραίτηση του Κ. Ζουράρι

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναβολή μέχρι νεωτέρας παίρνουν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε μεν χθες δεκτή την παραίτηση του υφυπουργού Παιδείας, Κώστα Ζουράρι, αλλά δεν προχώρησε σε αντικατάστασή του. Την ίδια στιγμή, από το πρωθυπουργικό επιτελείο διαμηνύουν ότι ο ανασχηματισμός μετατίθεται χρονικά και αφήνουν να εννοηθεί ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να κλείσει πρώτα το μέτωπο της τρίτης αξιολόγησης, δηλαδή να παρέλθει η συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, αλλά και να αποφασίσει τις κινήσεις του μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στις 19 και 20 Ιανουαρίου. Εκεί, άλλωστε, αναμένεται να τεθούν από τις επιμέρους ομαδοποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τη διάρθρωση και τη στελέχωση της κυβέρνησης, παράπονα για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν κυβερνητικά στελέχη, αλλά και διεκδικήσεις για εκπροσώπηση των ομαδοποιήσεων αυτών στο κυβερνητικό σχήμα. Σε κάθε περίπτωση, το τελευταίο πράγμα που επιθυμούν στο Μαξίμου είναι να μεταφερθεί ως κεντρικό θέμα στην πολιτική συζήτηση η προοπτική αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα που και παραλυτικά λειτουργεί για την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά και στερεί από τον πρωθυπουργό την πρωτοβουλία των κινήσεων, καθώς κατά κανόνα εξελίσσεται σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον αποπεμφθέντα υφυπουργό το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο, όπου και έκανε αποδεκτή την παραίτησή του. Εκεί, ο κ. Ζουράρις διαπίστωσε, σύμφωνα με τα λεγόμενά του χθες (Ρ/Σ ΘΕΜΑ), ότι ο πρωθυπουργός «είναι ένας νεαρός σοφός, έχει μια φιλοπατρία, ήταν σαν ένας καλός γιος μου, ήταν πράος, μειλίχιος». Οπως ανακοινώθηκε από το Μαξίμου, μετά την αποδοχή της παραίτησης Ζουράρι οι αρμοδιότητές του μεταφέρονται στον υπουργό Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου.

Επικοινωνία με Καμμένο

Της ανακοίνωσης προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον κυβερνητικό εταίρο, Π. Καμμένο, καθώς ο κ. Ζουράρις προέρχεται από τους ΑΝΕΛ. Σε συνάρτηση με τις αποφάσεις για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, θα φανεί εάν η θέση του υφυπουργού θα επανέλθει και ο αντικαταστάτης του κ. Ζουράρι θα ορισθεί τότε. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν, πάντως, χθες ότι πολύ δύσκολα θα αλλάξει ο καταμερισμός των κυβερνητικών θέσεων που έχει γίνει μεταξύ των δύο εταίρων και ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι τη θέση εκ νέου να καταλάβει κάποιο προερχόμενο από τους ΑΝΕΛ στέλεχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή