FT: Η έξοδος από τα Μνημόνια δεν θα είναι τόσο απρόσκοπτη

FT: Η έξοδος από τα Μνημόνια δεν θα είναι τόσο απρόσκοπτη

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις ανησυχίες των Βρυξελλών για τη θεσμική ετοιμότητα της Ελλάδας να εισέλθει στον μεταμνημονιακό της βίο αναφέρεται άρθρο των Financial Times, ο συντάκτης του οποίου υποστηρίζει ότι η έξοδος από τα προγράμματα διάσωσης δεν θα είναι τόσο απρόσκοπτη όσο ελπίζει ο κ. Τσίπρας.

«Το  2018 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα υποτίθεται πως θα ολοκληρώσει μια 8ετή περίοδο κηδεμονίας» αναφέρουν οι Financial Times προσθέτοντας ότι «ο Αύγουστος είναι ο προγραμματισμένος μήνας εξόδου και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κανονίζει «τις τελευταίες λεπτομέρειες».

«Σε μια οικεία διαδικασία» σημειώνει ο συντάκτης του άρθρου «η ελληνική Βουλή ψήφισε αυτή την εβδομάδα το τελευταίο "βουνό" σαρωτικών μεταρρυθμίσεων -που αγγίζουν τα πάντα, από αγορές ενέργειας μέχρι τα συνδικάτα- ώστε να ξεκλειδώσει την τελευταία δόση του πακέτου».

Οι FT αναφέρονται στις  πρόσφατες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας «από χιλιάδες διαδηλωτές» και σχολιάζουν:

«Αλλά για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι διαδηλώσεις αυτές θα είναι μία μικρή ενόχληση στην κατά τα άλλα ομαλή πορεία της Ελλάδας προς την οικονομική ανεξαρτησία» καθώς ήδη από πέρυσι η ελληνική κυβέρνηση αυξάνει σταθερά τα αποθέματά της για να προετοιμαστεί για τη ζωή εκτός μνημονίων ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δίνει ακόμα και συμβουλές στους σοσιαλιστές της Γερμανίας για το πώς θα αναβιώσουν την ταλαίπωρη κεντροαριστερά της Ευρώπης».

«Στις Βρυξέλλες ωστόσο», προστίθεται, «υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσον η έξοδος από τα προγράμματα διάσωσης θα είναι τόσο απρόσκοπτη όσο θα επιθυμούσε ο κ. Τσίπρας». 

Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, αυτό που ανησυχεί ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι δύο «μακρές δικαστικές υποθέσεις που έχουν αυξήσει τις αμφιβολίες για την κατάσταση των εγχώριων ζητημάτων της Ελλάδας. Και οι δύο διώξεις αφορούν σε φερόμενα αδικήματα τεχνοκρατών κατά του ελληνικού κράτους» επισημαίνει ο συντάκτης των FT αναφερόμενος στην δίκη του πρώην επικεφαλής του ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου και στην εκκρεμή δίκη τριών πρώην αξιωματούχων της Ευρωζώνης που εργάστηκαν ως στελέχη στο ΤΑΙΠΕΔ.

«Μαζί με τις ανησυχίες της Ε.Ε  για το κράτος δικαίου της Ελλάδας ή τη θεσμική της ετοιμότητα, υπάρχουν επίσης  και κάποιες άλλες δυσκαμψίες στην πορεία της χώρας προς τη μετά – μνημονιακή ζωή», καταλήγει το δημοσίευμα εξηγώντας: «Πριν από την προθεσμία εξόδου, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν ευαίσθητες συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αν και η απουσία σχηματισμού γερμανικής κυβέρνησης μπορεί να καθυστερήσει αυτή τη διαδικασία που αναμενόταν να ξεκινήσει την άνοιξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή