Μητσοτάκης: Ανάπτυξη και αλληλεγγύη

Μητσοτάκης: Ανάπτυξη και αλληλεγγύη

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nέα επίθεση προς την κυβέρνηση για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της πρώτης συνεδρίασης του νέου διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΑ, αφήνοντας αιχμές για το «στέγνωμα» της αγοράς, την υπερφορολόγηση και την επιδοματική πολιτική «με κομματικές εξαρτήσεις». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισε το επιχειρείν στην Ελλάδα «καθημερινό αγώνα», έδωσε συγχαρητήρια σε όσους αποφασίζουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και επανέλαβε την ανάγκη για μια «μεγάλη πολιτική αλλαγή».

Ο κ. Μητσοτάκης συμπύκνωσε το οικονομικό του πρόταγμα στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη «σε συνδυασμό με την κοινωνική αλληλεγγύη», με μέσο τις μεταρρυθμίσεις και τη μείωση φόρων και εισφορών. Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση της οικονομίας, άφησε αιχμές ότι «συγκρίνουμε την κατάσταση με το χειρότερο σημείο που βρέθηκε η χώρα το καλοκαίρι του 2015» και ότι «κάποιοι πανηγυρίζουν επειδή απέτρεψαν την καταστροφή που παραλίγο να προκαλέσουν οι ίδιοι». Μίλησε, ωστόσο, για «μισογεμάτο ποτήρι» και χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η οικονομία επέστρεψε «έστω σε ισχνούς ρυθμούς ανάπτυξης», αν και χαμηλότερους από τους αντίστοιχους της Ευρωζώνης, καθώς δεν εκμεταλλεύθηκε την ευνοϊκή διεθνή συγκυρία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο «στέγνωμα» της αγοράς –«παρά τα παχυλά λόγια, τα χρήματα από το ΕΣΠΑ δεν έρχονται στην πραγματική οικονομία», είπε–, επαναλαμβάνοντας την κριτική του προς την κυβέρνηση για την υπερφορολόγηση και την πολιτική επιδομάτων «με κομματικές εξαρτήσεις». «Αυτή δεν είναι η συνταγή για να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο», υπογράμμισε, αφήνοντας αιχμές προς την κυβέρνηση ότι δεν συμμερίζεται την επιχειρηματική επιτυχία και τη λογική ότι ο πλούτος παράγεται από την ιδιωτική οικονομία. Αυτοί που κυβερνούν, τόνισε, «θα ήθελαν να επιστρέψουμε σε αυτά που οδήγησαν στη χρεοκοπία».

Ο κ. Αντ. Γυφτόπουλος

Την ίδια ώρα, την πρόθεσή του να κλείσει μέτωπα στη Βόρεια Ελλάδα και μάλιστα σε μια ευαίσθητη συγκυρία λόγω Σκοπιανού υπέδειξε ο πρόεδρος της Ν.Δ. με την απόφασή του να τοποθετήσει στη θέση του προέδρου της διοικούσας επιτροπής της Ν.Δ. Νομού Θεσσαλονίκης τον Αντώνη Γυφτόπουλο. Στελέχη της Πειραιώς μιλούσαν για την ανάγκη επανεκκίνησης στην ευαίσθητη διοικούσα, όπου είχαν σημειωθεί σοβαρές αρρυθμίες. Κάποιοι χρεώνουν στην απερχόμενη πρόεδρο Βασιλική Ευταξά και το αρχικό «απαγορευτικό» προς στελέχη της Ν.Δ. για συμμετοχή στο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό, το οποίο ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε τέθηκε.

Οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα επιμένουν ότι αυτή ήταν μόνο η αφορμή και ότι, πάντως, η επιλογή του κ. Γυφτόπουλου μόνο τυχαία δεν είναι. Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, και υποψήφιος βουλευτής το 2000 και το 2004, είναι κουμπάρος του Απόστολου Τζιτζικώστα. Ο δικηγόρος κ. Γυφτόπουλος περιγράφεται ως γνώστης του κομματικού γίγνεσθαι στη Βόρεια Ελλάδα και ως πρόσωπο που διατηρεί καλές σχέσεις με όλους. Η επιλογή ερμηνεύεται ως άνοιγμα προς τον κ. Τζιτζικώστα και ως επιλογή win win για όλες τις πλευρές.

Σε ό,τι αφορά το συλλαλητήριο της Κυριακής, σήμερα αναμένεται νέο ραντεβού των βουλευτών Βόρειας Ελλάδας με τον πρόεδρο της Ν.Δ., ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι αφήνει τους βουλευτές του ελεύθερους να πράξουν όπως νομίζουν, επισήμανση, πάντως, που δεν ερμηνεύεται ως αποθάρρυνσή τους.

Σαμαράς με παμμακεδονικές οργανώσεις

Μεγάλη κινητικότητα σημειώθηκε χθες στο πολιτικό γραφείο του Αντώνη Σαμαρά με αφορμή την ονομαστική του εορτή. Η συνάντηση που ξεχώρισε, ωστόσο, ήταν αυτή του πρώην πρωθυπουργού με εκπροσώπους παμμακεδονικών οργανώσεων. Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων σε δηλώσεις τους αμέσως μετά τη συνάντησή τους με τον κ. Σαμαρά, επανέλαβαν τη θέση τους που παραπέμπει στην απόφαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών του 1992. Εξερχόμενη της συνάντησης, η συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων υφηλίου, Νίνα Γκατζούλη, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις θέσεις του κ. Σαμαρά. «Ο κ. Σαμαράς είναι ξεκάθαρος στις θέσεις του και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από αυτές», τόνισε και επανέλαβε τις θέσεις των Παμμακεδονικών Ενώσεων, που απορρίπτουν κάθε σύνθετη ονομασία που περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία και τα παράγωγά της. Η επιμονή στις αποφάσεις του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών που ελήφθησαν το 1992 και η δήλωση περί ικανοποίησής τους από τη 45λεπτη συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως «φωτογραφία» των θέσεών του, καθώς ο κ. Σαμαράς δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως. Συνεργάτες του άφηναν να εννοηθεί ότι θα το κάνει όταν και εφόσον το κρίνει. Υπενθυμίζεται ότι με τους εκπροσώπους των παμμακεδονικών οργανώσεων συναντήθηκε την Τρίτη και ο Κώστας Καραμανλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή