ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eurasia Group: Την επίσημη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα επιδιώκει το ΔΝΤ

eurasia-group-tin-episimi-symmetochi-toy-sto-elliniko-programma-epidiokei-to-dnt

Σε ίσως μια από τις πιο παράξενες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή πολιτική, το ΔΝΤ – ένας μακροχρόνιος επικριτής της διαχείρισης της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης από την ευρωζώνη – εκδηλώνει τώρα την προθυμία του να συμμετάσχει επίσημα στην ελληνική διάσωση μαζί με τους Ευρωπαίους και να παράσχει στην Ελλάδα ένα νέο πρόγραμμα (Standby Agreement).

Αυτό τουλάχιστον σημειώνει το think tank Eurasia Group, το οποίο εξηγεί και τους λόγους για την αλλαγή στάσης του ΔΝΤ, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα.

Ο πιο σημαντικός λόγος έχει να κάνει με το ότι υπάρχει μια αυξανόμενη αναγνώριση μεταξύ της ηγεσίας του ΔΝΤ ότι το «σύμπαν δεν περιστρέφεται γύρω από την Ελλάδα» και ότι ο θεσμός κινδυνεύει να απομονωθεί εάν βρεθεί εκτός του ελληνικού προγράμματος. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό λόγω των δύσκολων σχέσεων με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Μια ανταγωνιστική σχέση με την ΕΕ θα άφηνε το ταμείο αποξενωμένο από τους δύο κύριους μετόχους του – ενώ αν ληφθεί υπόψιν και το χειρότερο σενάριο, θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο ακόμη και η χρηματοδότησή του.

Οπως σημειώνει το Eurasia Group, εάν εξετάσει κανείς το θέμα πιο ρεαλιστικά, το ένστικτο του ΔΝΤ για αυτοσυντήρηση οδηγεί σε μια διαφορετική προσέγγιση. Το προσωπικό του ΔΝΤ έχει αρχίσει να δίνει δείγματα συμμόρφωσης με τους ομολόγους του στην ΕΕ και εξετάζει σοβαρά την ενεργοποίηση του προγράμματός τους. Αυτό, ωστόσο, απέχει πολύ από μια ολοκληρωμένη συμφωνία. Κι αυτό γιατί το Eurogroup δεν θα χορηγήσει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, η οποία δεν θα πληροί τις παραμέτρους της συμφωνίας της 15ης Ιουνίου 2017.

Το ΔΝΤ θα μπορούσε να παρέχει ένα νέο πρόγραμμα που θα τελείωνε περίπου την ίδια χρονική στιγμή με το πρόγραμμα διάσωσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας γύρω στις 20 Αυγούστου. Ωστόσο, η εκταμίευση μιας δόσης από το ΔΝΤ θα ήταν πίσης απίθανη, αν και στο πλαίσιο του Standby Agreement θα δεσμεύονταν χρήματα για την Ελλάδα, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αντλήσει μόλις αυτό ενεργοποιηθεί (κάτι που είναι απίθανο).

Συνεπώς, από τη στιγμή που τα χρήματα δεν είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν και να μην υπάρξει κάποιος αντίκτυπος στην ελάφρυνση του χρέους, το μόνο πραγματικό όφελος από τη συμμετοχή του ΔΝΤ θα είναι το θετικό μήνυμα που θα στείλει στις κεφαλαιαγορές. Κι αυτό γιατί θα δώσει το μήνυμα ότι είναι πρόθυμο να υπογράψει την επιτυχή ολοκλήρωση της διάσωσης και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεών του και δεύτερον, τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας. Παράλληλα, διατηρώντας ανοιχτό τον δίαυλο με την ΕΕ, θα δημιουργούσε επίσης καλύτερες συνθήκες για συνεχή συνεργασία σε τομείς οικονομικού ενδιαφέροντος στο μέλλον.