Ρωσία κατηγορεί Αλβανία για παρέμβαση στα της ΠΓΔΜ

Ρωσία κατηγορεί Αλβανία για παρέμβαση στα της ΠΓΔΜ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έμμεση πλην σαφή διάθεση της Ρωσίας να μην απέχει από την παρτίδα του γεωπολιτικού πόκερ που διαδραματίζεται στα Βαλκάνια αντικατοπτρίζει η χθεσινή ανακοίνωση της Μόσχας, μέσω της οποίας η Αλβανία κατηγορείται για παρέμβαση στα εσωτερικά της ΠΓΔΜ. Αφορμή για την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στάθηκαν οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα, ο οποίος είπε ότι το κυβερνών κόμμα (Σοσιαλιστικό Κόμμα Αλβανίας) είχε εμπλακεί στη δημιουργία του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK), στη μάχη του Κοσόβου στη γειτονική Σερβία, αλλά και στην υιοθέτηση του νόμου που η αλβανική ψηφίστηκε ως δεύτερη επίσημη γλώσσα από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, ο κ. Ράμα προωθεί την εφαρμογή της Πλατφόρμας των Τιράνων, ενός κειμένου που πρακτικά αποτελεί μέρος του ιδεολογικού πλαισίου της «Μεγάλης Αλβανίας». Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «η εφαρμογή της θα διάβρωνε τα θεσμικά θεμέλια του “μακεδονικού” κράτους και της Συμφωνίας της Αχρίδας και θα προκαλούσε στη συνέχεια νέες εθνικές συγκρούσεις στα Βαλκάνια».

Από το ρωσικό ΥΠΕΞ επισημαίνουν ότι οι κινήσεις του Ράμα θέτουν σε κίνδυνο «την εδαφική ακεραιότητα διαφόρων χωρών στην περιοχή». Και καταλήγουν ότι το ζήτημα των γλωσσών στην ΠΓΔΜ αποτελεί ένα θέμα για το οποίο «οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται στη βάση της συμφωνίας ανάμεσα σε όλους τους κλάδους της εξουσίας σε οποιαδήποτε χώρα και με ευρεία συναίνεση των κοινωνιών».

Πολιτική θύελλα

Η τελευταία αποστροφή του ρωσικού ανακοινωθέντος αφορά μια εξέλιξη που ήδη καταγράφηκε στην ΠΓΔΜ προχθές. Παρά την απόφαση της Βουλής για αναγνώριση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας, ο προερχόμενος από το VMRO πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ ανέπεμψε το σχετικό προεδρικό διάταγμα, προξενώντας πολιτική θύελλα στα Σκόπια. Ο κ. Ιβάνοφ δεν ανέπεμψε απλώς το διάταγμα, αλλά το έκανε από τηλεοράσεως περιγράφοντας τον νόμο για τις γλώσσες ως «αντισυνταγματικό και επικίνδυνο για την ακεραιότητα της χώρας». Πρακτικά, εφόσον η Βουλή της ΠΓΔΜ ψηφίσει για δεύτερη φορά τον νόμο, ο κ. Ιβάνοφ είναι υποχρεωμένος να τον επικυρώσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή