ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο ζητεί το ΕΛΚ

aposyrsi-ton-toyrkikon-strateymaton-apo-tin-kypro-zitei-to-elk-2228676

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Τζόζεφ Ντουλ καλεί την Τουρκία να διευκολύνει ένα κλίμα, που να ευνοεί τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού και να συμβάλει συγκεκριμένα στις συνεχιζόμενες προσπάθειες, αποσύροντας τα στρατεύματά της από το νησί.

Η έκκληση έγινε, μετά από έντονες συζητήσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σχετικά με τη μελλοντική ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Ο κ. Ντουλ τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει την Κύπρο, κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο πρόεδρός του τονίζει σαφώς ότι η μη επίλυση του Κυπριακού «χωρίζει την Τουρκία από τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της».

Ο κ. Ντουλ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Τουρκία σε αυτό το στάδιο δεν πληροί τα κριτήρια για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ΕΛΚ είναι η πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο , η οποία περιλαμβάνει τόσο το γερμανικό CDU / CSU όσο και το αυστριακό APP που έχει ξεκινήσει το διάλογο για το μέλλον ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Επίσης, στο ΕΛΚ ανήκει από την Κύπρο ο ΔΗΣΥ και από την Ελλάδα η ΝΔ.

Ο πρόεδρος Ντουλ , σε ερώτηση ποιος ήταν υπεύθυνος για την κατάρρευση των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού στο Κραν Μοντανά, είπε ότι η αποτυχία επίτευξης συνολικής διευθέτησης ήταν απογοητευτική. «Επαναβεβαιώνουμε την στήριξή μας για μια συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και πλήρως σύμφωνη με το δίκαιο της ΕΕ. Διακυβεύεται η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή, αλλά και η ευημερία του κυπριακού λαού και την οικονομική ανάπτυξη του νησιού», τόνισε.

Σχετικά σημείωσε ότι «το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών δεν είναι παραγωγικό» και πρόσθεσε : «εγώ και όλοι οι ηγέτες του ΕΛΚ προτιμούμε να συγχαρούμε τον πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, του οποίου η αφοσίωση και η δέσμευση έχουν συμβάλει πολύ για να προωθηθούν οι διαπραγματεύσεις».

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ δήλωσε πως είναι πεπεισμένος ότι ο Κυπριακός λαός «θα τον εμπιστευτεί ( τον Ν. Αναστασιάδη) ξανά στις 28 Ιανουαρίου».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία στην ΕΕ, ο πρόεδρος του ΕΛΚ δήλωσε ότι η συμφωνία τελωνειακής ένωσης της ΕΕ υπάρχει πάνω από 20 χρόνια και «ίσως είναι καιρός να την επικαιροποιήσουμε» . «Η ΕΕ είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος για την Τουρκία και αντιστρόφως: η ΕΕ είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της 'Αγκυρας και η Τουρκία είναι η τέταρτη εξαγωγική αγορά της ΕΕ», είπε ο κ. Ντουλ.