Τσίπρας: «Παράθυρο ευκαιρίας για την οριστική συμφωνία με ΠΓΔΜ»

Τσίπρας: «Παράθυρο ευκαιρίας για την οριστική συμφωνία με ΠΓΔΜ»

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παράθυρο ευκαιρίας» για οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ χαρακτήρισε την τρέχουσα συγκυρία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας χθες τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι θετικό που η κυβέρνηση των Σκοπίων δείχνει αποφασισμένη να κάνει βήματα, για να προσθέσει ότι «μένει όμως να το δούμε στην πράξη. Αναζητούμε μια ονομασία, αλλά και ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «μόνο ο διάλογος και η νηφαλιότητα προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην πατρίδα» και χαρακτήρισε «μήνυμα ομοψυχίας και νηφαλιότητας» τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου μετά τη μεταξύ τους συνάντηση το βράδυ της Πέμπτης.

Ο πρωθυπουργός αφιέρωσε σημαντικό μέρος της ομιλίας του στην προοπτική ολοκλήρωσης του μνημονιακού προγράμματος. Οπως είπε, «το 2018 θα είναι μια χρονιά ορόσημο για τη χώρα και στο επίκεντρο θα μπουν και οι προτεραιότητες για τη μεταμνημονιακή εποχή». Ως μία από αυτές ανέφερε τις φοροελαφρύνσεις, καθώς, όπως είπε, «πέραν των φοροελαφρύνσεων που έχουν ήδη ψηφιστεί για το 2019-2020, είναι στις προτεραιότητές μας να εξετάσουμε τρόπους ώστε η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας να αποτυπωθεί και σε μία σειρά θετικών παρεμβάσεων στο φορολογικό, κυρίως στα μεσαία και χαμηλά στρώματα που το έχουν πραγματικά ανάγκη».

Επίθεση στη Ν.Δ.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στη Ν.Δ. και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «βλέπουν διαρκώς να ηττάται το ένα μετά το άλλο τα σχέδια αποσταθεροποίησης και να μην πιάνει η διαρκής επίκληση της καταστροφολογίας», ενώ προεξόφλησε ότι «την προδιαγεγραμμένη πορεία εξόδου από τα μνημόνια δεν μπορεί να τη διακόψει κανείς». Φρόντισε, μάλιστα, να απαντήσει στην κριτική που δέχεται προσωπικά ο ίδιος αλλά και το κόμμα του ότι διέκοψαν την πορεία ανάκαμψης της χώρας προκαλώντας εκλογές το 2015. «Δεν αντέχει σε καμία σύγκριση η απόπειρα εξαπάτησης του 2014 με την εικόνα πραγματικής ανάκαμψης του 2018», δήλωσε σχετικά.

Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ θα ολοκληρωθούν αύριο το βράδυ και αναμένεται στο πλαίσιο της συνεδρίασης να αναδειχθούν όλα τα ζητήματα που έχουν τεθεί από κομματικά στελέχη κατά τους προηγούμενους μήνες, καθώς το ανώτατο κομματικό όργανο έχει να συνεδριάσει από τον Ιούλιο, γεγονός που από μόνο του είχε προκαλέσει δυσαρέσκεια. Τα θέματα στα οποία έχει ασκηθεί κριτική κατά το προηγούμενο διάστημα αφορούν το αφήγημα εξόδου από το μνημόνιο, με στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης να υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση συχνά μιλάει για το πρόγραμμα σα να το έχει υιοθετήσει. Αφορούν, επίσης, τη διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών και προσωπικά τους χειρισμούς του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Μουζάλα. Μεγάλη συζήτηση αναμένεται να γίνει αναφορικά με τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος, καθώς ζητείται από την κυβέρνηση να τις μετατοπίσει σε πολιτικές πιο κοντά στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα των πλειστηριασμών, που εδώ και καιρό απασχολεί κυβέρνηση και κόμμα, αναμένεται, επίσης, να βρεθεί στο επίκεντρο, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει η άποψη ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να νομοθετήσει ένα ενισχυμένο πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή