Προς συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ

Προς συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συζήτηση των πρωθυπουργών Ελλάδας – ΠΓΔΜ σε λίγες ημέρες στο Νταβός φαίνεται ότι οδηγείται η επόμενη φάση των συζητήσεων για την ονοματολογική διαφορά. Χθες, από τη Στρούγκα, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ ανήγγειλε ότι θα συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα στις 24 Ιανουαρίου, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Από την Αθήνα, πάντως, η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται και, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, το ραντεβού δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση, η διαπραγμάτευση έχει πλέον περάσει σε πολιτικό επίπεδο για λόγους ουσιαστικούς, αλλά και πρακτικούς, καθώς στην περίπτωση της ΠΓΔΜ ο ορισμένος ως υπεύθυνος στο πλαίσιο του ΟΗΕ Βάσκο Ναουμόφσκι, με βάση τουλάχιστον όσα λέει η κυβέρνηση στα Σκόπια, δεν αποτελεί πρόσωπο εμπιστοσύνης.

Ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ εξέφρασε χθες την έκπληξή του για τις δηλώσεις Ναουμόφσκι περιγράφοντάς τις ως υλικό «για εσωτερικό κατανάλωση». Ο κ. Ντιμιτρόφ εκτίμησε ότι οι δηλώσεις του διαπραγματευτή της ΠΓΔΜ δημιούργησαν πρόβλημα, καθώς ακούστηκαν και μεταδόθηκαν στην Ελλάδα. Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας του, ο κ. Ντιμιτρόφ επισήμανε ότι η ΠΓΔΜ «δεν έχει την πολυτέλεια να απολέσει και αυτή την ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας». Η επίλυση της διαφοράς θα οδηγούσε, είπε, την ΠΓΔΜ έξω από την απομόνωση και σε πορεία προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Ο κ. Ντιμιτρόφ υπερασπίστηκε την ταυτότητα των συμπολιτών του λέγοντας πως «ήμασταν και θα είμαστε “Μακεδόνες”». Τόνισε, μάλιστα, ότι αυτή ακριβώς «η διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας», σε συνδυασμό με τον «όσο το δυνατό πιο σαφή διαχωρισμό μεταξύ της δικής της (σ.σ.: ελληνικής) περιοχής της Μακεδονίας και της δικής μας», αποτελεί το κλειδί της λύσης.

Ο προερχόμενος από το αντιπολιτευόμενο VMRO πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, και πηγή αρκετών προβλημάτων για την κυβέρνηση Ζάεφ, μίλησε, επίσης, χθες, τονίζοντας ότι η χώρα του δικαιούνται την ένταξη στο ΝΑΤΟ, το οποίο, όπως είπε, μπορεί φέτος «να επανορθώσει την αδικία που έκανε στη “Μακεδονία” το 2008 στη σύνοδο του Βουκουρεστίου και να προσκαλέσει τη χώρα μας να συμμετάσχει στη Συμμαχία». Ο κ. Ιβάνοφ υπενθυμίζεται ότι μόλις προ ολίγων ημερών ανέπεμψε διάταγμα για την επισημοποίηση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας της ΠΓΔΜ. Εν τω μεταξύ, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετέβη στην Κορυτσά όπου το Σαββατοκύριακο θα έχει επαφές με τον Αλβανό ομόλογό του Ντίτμιρ Μπουσάτι, σε συνέχεια των επαφών που είχαν στην Κρήτη για την ευρεία ατζέντα των διμερών σχέσεων. Στην ατζέντα των επαφών περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η άρση του εμπολέμου, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, τα δικαιώματα της μειονότητας, η υπογραφή νέου συμφώνου φιλίας, η πρόοδος της συμφωνίας για δημιουργία νεκροταφείων για τους πεσόντες του Ελληνοϊταλικού Πολέμου το 1940-41. Στο εσωτερικό της Αλβανίας, κόμματα, όπως το ακραίο PDIU (το αποκαλούμενο ως κόμμα των «Τσάμηδων»), ασκεί σφοδρότατη κριτική στην κυβέρνηση Ράμα για τις επαφές με την Ελλάδα. Ο Σπετίμ Ιντρίζι, πρόεδρος του κόμματος και μέχρι πρότινος κυβερνητικός εταίρος του Εντι Ράμα, κατηγορεί την κυβέρνηση για «εγκατάλειψη» των διεκδικήσεων των «Τσάμηδων».

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Ιερώνυμος

Με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο συναντήθηκε χθες το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Κατά τη συνάντηση, ο κ. Ιερώνυμος εστίασε ιδιαίτερα στην εκκλησιαστική παράμετρο του Σκοπιανού. Η Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως δεν αναγνωρίζουν τη σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων, που αυτοαποκαλείται «Μακεδονική», και το θέμα κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς επηρεάζει και τις σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών στα Βαλκάνια. «Η συνηθισμένη εγρήγορση υπάρχει για όλα τα ζητήματα τα οποία αφορούν τον τόπο, και για τα εθνικά μας θέματα. Θέλω να εξάρω τη στάση της Εκκλησίας και στα θέματα αυτά. Μια στάση, η οποία έχει ως βασικό στόχο –χωρίς να αναμειγνύεται σε ζητήματα πολιτικής– να ευνοεί τη συναίνεση, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό, και ιδίως αυτές τις ώρες. Και από την άλλη πλευρά να ευνοεί την έκφραση όλων των απόψεων, όπως όμως ταιριάζει στον τόπο μας», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος στον κ. Ιερώνυμο. «Το ζήτημα είναι κατεξοχήν θέμα του Πατριαρχείου. Αλλά, όμως, πρέπει να συμβάλουμε και εμείς γιατί έχουμε επιπτώσεις και στη ζωή της Εκκλησίας μας», απάντησε ο κ. Ιερώνυμος.

Εν τω μεταξύ, οι μητροπολίτες Καστοριάς Σεραφείμ, Φλωρίνης Θεόκλητος, Κοζάνης Παύλος και Γρεβενών Δαβίδ σε ψήφισμά τους τονίζουν ότι «η ιστορία της Μακεδονίας είναι πολύ βαριά για να τη διεκδικεί ο καθένας. Ας μην ξεχνούν οι αγαπητοί μας γείτονες ότι, ενώ αυτοί δεν έχουν ιστορικά δικαιώματα πουθενά στην περιοχή, εμείς έχουμε παντού! Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελλάς!».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή