Απειλεί την Ευρώπη με προσφυγικό η Αγκυρα

Απειλεί την Ευρώπη με προσφυγικό η Αγκυρα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ακύρωση της συμφωνίας με την Ε.Ε. για τη διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών απειλεί η Τουρκία, αντιδρώντας στην προοπτική να μην υπάρξει πρόταση για πλήρη ένταξή της ως κράτος-μέλος στην Ενωση. Η Αγκυρα αξιοποιεί για άλλη μία φορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα ως μοχλό πίεσης για τη διαμόρφωση των σχέσεών της με την Ε.Ε. Και η στάση αυτή αντανακλά πρωτίστως στην Ελλάδα. 

Η συμφωνία του Μαρτίου του 2016 αφορούσε κατά κύριο λόγο την ανάσχεση των ροών από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Και ως προς το σκέλος αυτό αποδείχθηκε αρκετά αποτελεσματική, παρά το γεγονός ότι εφαρμόστηκε αποσπασματικά και όχι στο συνολικό εύρος της.

Οι προθέσεις της τουρκικής ηγεσίας να θέσει πάλι τη συζήτηση της διαχείρισης των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών στη βάση της άσκησης πίεσης προς τις Βρυξέλλες, αποκαλύφθηκαν χθες με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος είπε ότι η Αγκυρα δεν ενδιαφέρεται για κανενός είδους ειδική σχέση με την Ε.Ε., παρά μόνο για την προοπτική πλήρους ένταξης και, ως εκ τούτου, θα απορρίψει οποιαδήποτε άλλη πρόταση. «Μια προνομιακή εταιρική σχέση ή ανάλογες προσεγγίσεις δεν τις παίρνουμε σοβαρά υπόψη μας. Δεν μπορούν να προσφέρουν στην Τουρκία κάτι τέτοιο», είπε ο κ. Τσελίκ και πρόσθεσε ότι η Αγκυρα δεν θα μπει στον κόπο να εξετάσει καν μια τέτοια πρόταση, είτε παρουσιαστεί ως προνομιακή εταιρική σχέση ή ως συνεργασία κατά της τρομοκρατίας ή με οποιοδήποτε άλλο πλαίσιο.

Ακολούθως, κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι δεν τηρεί τους όρους της συμφωνίας του 2016 για το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Σχετική αναφορά είχε κάνει από την Αθήνα και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε δηλώσει ότι η οικονομική βοήθεια που έχει λάβει μέχρι τώρα η Αγκυρα είναι πολύ μικρότερη από αυτή που είχε συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες. Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων έκανε, χθες, αναφορά και στο ότι δεν έχουν ανοίξει νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά και στην απουσία προόδου στην επέκταση της τελωνειακής συμφωνίας ανάμεσα στα δύο μέρη. Και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του με τη διαπίστωση ότι, κατόπιν όλων αυτών, «η Τουρκία δεν έχει λόγο να εξακολουθεί να τηρεί τη συμφωνία αυτή».

Απάντηση στην Ε.Ε.

Η τουρκική αντίδραση έρχεται ως απάντηση στα μηνύματα από την πλευρά της Ε.Ε. ότι δεν μπορεί να υπάρξει στη δεδομένη συγκυρία πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο συναντήθηκε πρόσφατα ο κ. Ερντογάν στο Παρίσι, έκανε αναφορά στην πιθανότητα να στραφούν οι συζητήσεις σε μια προνομιακή σχέση της Τουρκίας με την Ε.Ε.

Η τουρκική απειλή για ακύρωση της συμφωνίας κάθε άλλο παρά αδιάφορη αφήνει την Αθήνα. Το βάρος της διαχείρισης έστω και των μειωμένων ροών έχει αποδειχθεί δυσβάσταχτο και η προοπτική επανάληψης των εικόνων του 2015 με τις εκατοντάδες αφίξεις κάθε μέρα φαντάζει εφιαλτική. Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας είχε ζητήσει από τον Τούρκο πρόεδρο να δεχθεί στο μέλλον η Αγκυρα επιστροφές προσφύγων και μεταναστών και από τα κέντρα υποδοχής της ενδοχώρας, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η ασφυκτική κατάσταση στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή