ΠΓΔΜ: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση καταδικάζουν το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

ΠΓΔΜ: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση καταδικάζουν το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «πολιτικές μίσους και μη ανοχής» κάνουν λόγο σε ανακοινώσεις τους κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ με τις οποίες καταδικάζουν το χθεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι το συλλαλητήριο είναι «ένα εξαιρετικά κακό μήνυμα που στέλνεται και το οποίο πρέπει να καταδικαστεί έντονα και από την "μακεδονική" και από την ελληνική πλευρά». Από την πλευρά του ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς εκτίμησε νωρίτερα σήμερα ότι «το συλλαλητήριο δεν θα έχει επιπτώσεις στη διαπραγμάτευση για το ζήτημα του ονοματολογικού και του αλυτρωτισμού της πΓΔΜ».  «Η προσέλευση στο συλλαλητήριο ήταν έκφραση της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος της χώρας. Ήταν έκφραση της αγωνίας Ελλήνων που, καμιά φορά λανθασμένα, ταυτίζουν τη διαπραγμάτευση με την τύχη της ελληνικής Μακεδονίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ:

«Η Κυβέρνηση της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" συνεχίζει με ειλικρίνεια να οικοδομεί τα μέτρα εμπιστοσύνης με την Ελληνική Δημοκρατία, με σκοπό να συνεισφέρουμε με αξιοπρέπεια σε λύσεις στα ανοιχτά ζητήματα, προς όφελος των πολιτών των δύο χωρών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" είναι πεπεισμένο ότι όλη η περιοχή και οι δύο χώρες μας βρίσκονται στον σωστό δρόμο της καλής γειτονίας, που θα έχει ως αποτέλεσμα την εκπλήρωση της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης της χώρας μας, όπως και την σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη όλης της περιοχής.

Δυστυχώς, ακόμα συμβαίνουν μεμονωμένα περιστατικά, όπως το σημερινό (σ.σ. χθεσινό) στη Θεσσαλονίκη, που προκλήθηκαν από άτομα και ομάδες που ζουν ακόμα στο παρελθόν και στις πολιτικές της αντιπαράθεσης και της εθνικής απομόνωσης, των οποίων τις ενέργειες καταδικάζουμε ως πολιτικές μίσους και μη ανοχής.

Η πλειοψηφία των πολιτών θέλει την ανάπτυξη στενών και φιλικών σχέσεων, που θα συμβάλλουν στην προώθηση της συνεργασίας και των προοπτικών μεταξύ των δύο χωρών..»

Κόμμα αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ: «Αντίθετες με τη δημοκρατία» οι ενέργειες στο συλλαλητήριο

Από την πλευρά του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNΕ) αναφέρει επίσης πως «καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την έκρηξη εθνικισμού στις χθεσινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Ελληνική Δημοκρατία, αλλά και την δημοσίευση χαρτών στα ελληνικά ΜΜΕ με διαμελισμένο το έδαφος της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας", και συνεχίζει: «Τέτοιες εκρήξεις δεν συμβάλλουν στην βελτίωση των σχέσεων μεταξύ γειτονικών χωρών και στην οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ της "Μακεδονίας" και της Ελλάδας».

«Το κάψιμο της "μακεδονικής" σημαίας, τα αλυτρωτικά συνθήματα και η παρέλαση με στρατιωτικές και παραστρατιωτικές στολές είναι εντελώς αντίθετα με τη δημοκρατία και τον αμοιβαίο σεβασμό, που πρέπει να οικοδομήσουν οι δύο χώρες. Το Υπουργείο Εξωτερικών της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" πρέπει να εκλάβει με περισσότερη σοβαρότητα όλες αυτές τις εχθρικές χειρονομίες εκ μέρους ατόμων και ομάδων στη γειτονική Ελλάδα και με διπλωματικό διάβημα να ζητήσει την ανάλογη αντίδραση της ελληνικής πλευράς και την τιμωρία των ατόμων που υπονομεύουν τις σχέσεις γειτονίας.

Τα μηνύματα που στάλθηκαν χθες από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη είναι προσβλητικά για κάθε «Μακεδόνα» και το ΥΠΕΞ έχει την υποχρέωση να υπερασπιστεί την εθνική μας αξιοπρέπεια.

Η ιστορία λέει ότι οι Αντάρτες ήταν παραστρατιωτική οργάνωση που έδρασε τον 19ο αιώνα διαπράττοντας εγκλήματα κατά του «μακεδονικού» λαού. Πρόσωπα με τέτοιες στολές παρέλασαν στη χθεσινή συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχε και μεγάλος αριθμός προσώπων από τη δημόσια και την πολιτική ζωή της γειτονικής Ελλάδας.

Το μήνυμα που στέλνεται είναι εξαιρετικά κακό και πρέπει να καταδικαστεί έντονα και από την "μακεδονική" και από την ελληνική πλευρά..».


Διαβάστε ακόμη:

Απόψη: Μύθοι και πραγματικότητες για το ζήτημα της ονομασίας

Τζανακόπουλος: H πατριδοκαπηλία και η εθνικιστική εξαλλοσύνη οδηγούν σε εθνικά αδιέξοδα

Καραμανλής: Δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος, αυτή είναι η μόνη μου παρέμβαση

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή