Σε σύνεση, ομοψυχία, χωρίς συλλαλητήρια επιμένει ο Ιερώνυμος

Σε σύνεση, ομοψυχία, χωρίς συλλαλητήρια επιμένει ο Ιερώνυμος

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη θέση ότι για το μείζον και πολύπλευρο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ χρειάζονται σύνεση, ομοψυχία, συναίνεση, χωρίς συλλαλητήρια, εμμένει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. Η παρουσία εννέα μητροπολιτών από τη Βόρεια Ελλάδα στο συλλαλητήριο της Κυριακής αποδίδεται στην –αναμενόμενη– ένταση που προκαλεί στην περιοχή το θέμα, χωρίς ωστόσο αυτό να αλλάζει τη γραμμή της Εκκλησίας. Αλλωστε, όπως τόνιζαν χθες στην «Κ» εκκλησιαστικές πηγές, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) ξεκαθάρισε σε ομόφωνη απόφασή της ότι «δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου “Μακεδονία” ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης Εκκλησίας της “Μακεδονίας”». Από την πλευρά του πάντως, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης εξέφρασε την άποψη ότι η ΔΙΣ θα πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της Εκκλησίας απέναντι στα συλλαλητήρια για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, διαφοροποιούμενος από την εισήγηση του κ. Ιερώνυμου.

Ειδικότερα, ο κ. Ιερώνυμος αποφάσισε να ξεκαθαρίσει εμμέσως πλην σαφώς ότι η συμμετοχή μητροπολιτών στο συλλαλητήριο της Κυριακής δεν θα αλλάξει τη στάση της Εκκλησίας για το θέμα. Συγκεκριμένα, ο κ. Ιερώνυμος παρατήρησε ότι από τους 82 ιεράρχες που μετέχουν στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, το «παρών» στο συλλαλητήριο της Κυριακής έδωσαν μόνο εννέα. «Το ερώτημα είναι τι προτιμάμε; Τα εύκολα ή τα δύσκολα; Εγώ προτιμώ τα δύσκολα», σημείωσε ο κ. Ιερώνυμος, κάνοντας αναφορά στην απόφαση της ΔΙΣ, ότι δεν δέχεται ούτε το όνομα ούτε τα παράγωγα της λέξης «Μακεδονία». «Oμως πρέπει με σύνεση, ομοψυχία και νηφαλιότητα να δούμε τι θα κάνουμε παρακάτω. Αυτό με εκφράζει. Δεν λέω τίποτα άλλο περισσότερο αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με δημάρχους από την Οδησσό.

Σε αντίθετη γραμμή κινήθηκε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Aνθιμος, ο οποίος μετείχε στο συλλαλητήριο της Κυριακής. Ο κ. Ανθιμος ανέφερε (ρ/σ Θέμα 104,6) ότι η ΔΙΣ θα πρέπει να συζητήσει με βάση τα νέα δεδομένα τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια, μετά και την «αποκαλυπτική», όπως τη χαρακτήρισε, συμμετοχή των πολιτών. «Να μας αφήσουν ήσυχους όπως είμαστε τόσα χρόνια και δεν έχουμε δυσκολίες στην επαφή μας. Δεν θέλουμε να υπάρξει εφαρμογή αυτού που λέει ο Νίμιτς και μερικοί άλλοι», πρόσθεσε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση για την αλλαγή της στάσης του (αρχικά έλεγε ότι δεν θα συμμετείχε στο συλλαλητήριο), παρατήρησε ότι «ο άνθρωπος είναι ον μεταλλακτικό», τονίζοντας ότι «όταν είδαμε ότι αυτή η προσπάθεια συγκέντρωνε τόσο κόσμο και από άλλες περιοχές, είπαμε ότι δεν μπορούμε να πούμε “όχι” μετά την παράκληση του κυριοτέρου παράγοντα του συλλαλητηρίου να είμαστε μέσα».

Στην Αθήνα έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, ενώ προετοιμάζεται στις 28/1 συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή. Ερωτηθείς για τυχόν συμμετοχή του στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου, ο κ. Ανθιμος απάντησε ότι «είναι θέμα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών τι θα γίνει στο συλλαλητήριο. Εγώ δεν μπορώ να πάω σε ξένη μητρόπολη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή