Ν.Δ.: Αγανάκτηση των πολιτών για την κυβέρνηση

Ν.Δ.: Αγανάκτηση των πολιτών για την κυβέρνηση

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μακεδονικό ρεύμα βρίσκεται η Ν.Δ., μετά και τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το συλλαλητήριο, η οποία αναγνώρισε το λαϊκό αίσθημα και την ευαισθησία για το επίδικο της Μακεδονίας, ενώ προσέδωσε στη συγκέντρωση χαρακτήρα αγανάκτησης των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση, την οποία ο πρόεδρος της Ν.Δ. έψεξε ότι διαπραγματεύεται εν κρυπτώ και δείχνει «ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα». Νέα παρέμβαση, εξάλλου, για το ονοματολογικό θα κάνει ο πρόεδρος της Ν.Δ. και αύριο, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., απ’ όπου αναμένεται να απευθύνει ακόμη σκληρότερα μηνύματα προς την κυβέρνηση.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που τοποθετήθηκε για το συλλαλητήριο, δηλώνοντας ότι «σέβεται και συμμερίζεται» την ευαισθησία των πολιτών και αποδομώντας την προσπάθεια της κυβέρνησης να απαξιώσει τη συγκέντρωση ως πορεία ακραίων στοιχείων. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε εικόνα για την εξέλιξη του συλλαλητηρίου, ενώ το απόγευμα της Κυριακής είχε σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες στη Βουλή.

Κυρίαρχη εκτίμηση στην Πειραιώς είναι ότι η κυβέρνηση κατελήφθη εξαπίνης από τη μαζικότητα του συλλαλητηρίου, στο οποίο μετείχαν, όπως πιστεύουν στη Ν.Δ., και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμάται δε ότι ο πρωθυπουργός θα διαπιστώσει ότι θα υποστεί περαιτέρω φθορά στις δημοσκοπήσεις λόγω του ονοματολογικού και δεν θα προχωρήσει μέχρι τέλους. Πολλώ δε μάλλον –πιστεύουν στη Ν.Δ.– αφού τα βασικά σημεία μιας «αξιοπρεπούς» συμφωνίας απαιτούν αλλαγή Συντάγματος στη γειτονική χώρα, για την οποία η νέα σκοπιανή κυβέρνηση δεν διαθέτει την πλειοψηφία ώστε να μπορέσει να την προωθήσει. Τούτων δοθέντων, δεν είναι τυχαία η σκληρή γραμμή που κρατάει η Ν.Δ., καθιστώντας σαφές ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να διαπραγματευθεί εν κρυπτώ και εξαρχής δεν επεδίωξε τη συναίνεση, αλλά να προκαλέσει ρήγματα στη Ν.Δ., η πόρτα από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει κλείσει. Η Ν.Δ. δεν θα κάνει πίσω και, πάντως, όπως διαμηνύεται από όλες τις πλευρές, δεν προτίθεται να χαρίσει ψήφους με αφορμή το κρίσιμο αυτό θέμα.

«Ολα καλά, προς το παρόν όλα καλά». Με αυτή τη φράση, η οποία ερμηνεύθηκε ως ένδειξη ικανοποίησης για τον μαζικό χαρακτήρα του συλλαλητηρίου, απάντησε ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς σε ερώτηση για το ποιο ήταν το μήνυμα του συλλαλητηρίου, εισερχόμενος χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής στην εκδήλωση στη μνήμη του Γιάννη Κεφαλογιάννη. Την ίδια ώρα, από το περιβάλλον του K. Καραμανλή διέψευδαν όσα είδαν το φως της δημοσιότητας στον κυριακάτικο Τύπο και έφεραν τον πρώην πρωθυπουργό να τοποθετείται λεπτομερώς για το ζήτημα ενώπιον βουλευτών. Συνεργάτες του κ. Καραμανλή τόνιζαν ότι η μόνη παρέμβασή του για το Σκοπιανό ήταν αυτή περί μη ύπαρξης μακεδονικού έθνους.

Με στόχο να καταδείξει, πάντως, τον πανικό της κυβέρνησης, η Πειραιώς, διά της Μαρίας Σπυράκη, έκανε χθες διάβημα προς την ΕΡΤ για τη μη κάλυψη του συλλαλητηρίου. Η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΡΤ Χρ. Λεοντή και τον εντεταλμένο σύμβουλο, υπεύθυνο του τομέα ειδήσεων, Β. Ταλαμάγκα, και τους εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της Ν.Δ. για την «ελλιπέστατη» κάλυψη του συλλαλητηρίου. Στην επικοινωνία η κ. Σπυράκη επισήμανε την ολιγωρία της δημόσιας τηλεόρασης και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής, ότι την ώρα της συγκέντρωσης, η ΕΡΤ3 προέβαλλε την εκπομπή «Κυριακή στο χωριό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή