Διαφορετικές τάσεις στο κίνημα

Διαφορετικές τάσεις στο κίνημα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ογκώδες συλλαλητήριο που έλαβε χώρα την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, διαπερνά όπως φαίνεται οριζοντίως το πολιτικό σύστημα. Από τη στιγμή που Ενωση Κεντρώων και ΚΚΕ έχουν παγιωμένη άποψη για το θέμα, στο επίκεντρο βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής, καθώς εντός του νεοσύστατου φορέα συνυπάρχουν διαφορετικές τάσεις και απόψεις, που ένα ζήτημα με τη βαρύτητα του Σκοπιανού μπορεί να τις διογκώσει.

Η πρώτη αντίδραση για το συλλαλητήριο έγινε το πρωί της Κυριακής, όταν ο Σταύρος Θεοδωράκης με μια μακροσκελή ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρθηκε στους 12 λόγους για τους οποίους «δεν θα πάει στο συλλαλητήριο». Η σαφής θέση του επικεφαλής του Ποταμιού ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη από εκείνη της ευρωβουλευτού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύας Καϊλή που έδωσε το «παρών». Η κ. Καϊλή μιλώντας στο ραδιόφωνο (Θέμα) υπεραμύνθηκε της παρουσίας της, λέγοντας πως το συλλαλητήριο «ήταν σημαντικό γιατί στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι οι Ελληνες ήταν παραιτημένοι». Η παρουσία της ευρωβουλευτού δεν πέρασε χωρίς βέλη. Ηδη από την Κυριακή εις εκ των κορυφαίων στελεχών της ΔΗΜΑΡ, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, την έψεξε δημοσίως με τη χαρακτηριστική φράση «έτσι σίγουρα δεν χτίζουμε τη σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα».

Η δημόσια αντιπαράθεση δείχνει μόνο την κορυφή του παγόβουνου, καθώς στη βάση του κινήματος συνυπάρχουν αντίρροπες δυνάμεις για το θέμα, ιδιαιτέρως όσο ανεβαίνει κανείς προς τη Βόρεια Ελλάδα, όπου αρχίζει και υπεισέρχεται και η πίεση της τοπικής κοινωνίας προς τον κάθε βουλευτή.

Χαρακτηριστικό είναι πως την Κυριακή υπήρχε η πληροφορία πως βουλευτές της Βορείου Ελλάδος που ανήκουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ήθελαν να παρευρεθούν στο συλλαλητήριο αλλά υπήρξε απαγορευτικό.

Σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, τέτοιο θέμα ουδέποτε ετέθη, γι’ αυτό, όπως επισημαίνουν, παρευρέθη η κ. Καϊλή, για την παρουσία της οποίας ωστόσο συμπλήρωναν με νόημα πως «κανένα άλλο στέλεχος της παράταξης δεν έδωσε το “παρών”».

Μήνυμα ΠΑΣΟΚ

Μετά τα σύννεφα που συγκεντρώθηκαν από την κατάσταση που περιγράφηκε παραπάνω και υπό τον φόβο να υπάρξουν ασαφή μηνύματα προς τη βάση του κινήματος, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά παρενέβη χθες το απόγευμα με προσωπικό μήνυμα. Από την παρέμβασή της, αξιοσημείωτη είναι η φράση που αναφέρεται στο συλλαλητήριο, τονίζοντας πως «σεβόμαστε τις γνήσιες ευαισθησίες του ελληνικού λαού για μια έντιμη λύση που θα προστατεύει τα ζωτικά μας συμφέροντα», λαμβάνοντας όμως αποστάσεις από «τις έξαλλες φωνές που έρχονται από ένα σκοτεινό παρελθόν». Η ανακοίνωση επιτίθεται και στη Ν.Δ. για παράδοση στα «ακραία εθνικιστικά στοιχεία» αλλά και την αμφισβήτηση του Βουκουρεστίου που φέρεται να έχει κάνει ο Κ. Καραμανλής. Καταλήγει δε επαναλαμβάνοντας την «πάγια θέση του κινήματος» περί σύνθετης ονομασίας. Η παραπάνω τοποθέτηση είναι σαφές πως επιχειρεί να ρίξει τους τόνους που κινδύνευσαν –προσωρινά– να ενταθούν. Να σημειωθεί πως υψηλόβαθμες πηγές του ΠΑΣΟΚ σημείωναν στην «Κ» ότι «δεν μπορούμε να χαρίσουμε όλον αυτό τον κόσμο στην άκρα Δεξιά», προσθέτοντας όμως πως τα συλλαλητήρια δεν αποτελούν λύση. Την τελευταία άποψη –κατά των συλλαλητηρίων– συμμερίζονται τόσο ο Ν. Ανδρουλάκης και ο Γ. Παπανδρέου όσο και ο Θ. Θεοχαρόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή