Συζήτηση για το χρέος θα επιδιώξει ο Τσίπρας στο Νταβός

Συζήτηση για το χρέος θα επιδιώξει ο Τσίπρας στο Νταβός

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη βολιδοσκόπηση των προθέσεων και των διαθέσεων των δανειστών, όσον αφορά τις προοπτικές που διαμορφώνονται στην πορεία ολοκλήρωσης του μνημονιακού προγράμματος, θα έχει την ευκαιρία να κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την Πέμπτη, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Εκεί θα συναντηθεί με δύο κομβικούς παράγοντες στη συζήτηση για την επόμενη μέρα του ελληνικού προγράμματος, την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Ο κ. Τσίπρας προσέρχεται στις συναντήσεις αυτές έχοντας στις αποσκευές του την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την πολιτική απόφαση του προχθεσινού Eurogroup. Το ζητούμενο τώρα για την Αθήνα είναι να ανοίξει η συζήτηση για τα επόμενα βήματα μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος τον προσεχή Αύγουστο, αλλά και για τα ισχύοντα την επόμενη μέρα. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά αναμένει μια συγκεκριμένη συζήτηση για το χρέος, με απτά αποτελέσματα. Στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με την κ. Λαγκάρντ, αναμένεται να διαμορφώσει μια περισσότερο σαφή εικόνα όσον αφορά τις προθέσεις του Ταμείου για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Παράλληλα, η κυβέρνηση επενδύει στην υποστήριξη του ΔΝΤ στο ζήτημα του χρέους, δεδομένης της πάγιας θέσης του ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί συνεκτική στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα, με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων. Η σταθερή υπόμνηση της ελληνικής πλευράς είναι ότι υπάρχει δέσμευση των εταίρων από το περασμένο καλοκαίρι για συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα οποία στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι θα ενισχύσουν περαιτέρω την εμπιστοσύνη που δείχνουν πλέον οι διεθνείς οργανισμοί, αλλά και οι επενδυτές στην ελληνική οικονομία, καθώς θα συμβάλουν στην επιπλέον σταθεροποίηση της γενικής εικόνας.

Οσον αφορά τη συνάντηση με τον κ. Μοσκοβισί, έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτελεί την πρώτη επικοινωνία με την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων. Ο κ. Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το πλαίσιο που η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να διαμορφωθεί στην πορεία προς την ολοκλήρωση του προγράμματος και μετά την έξοδο της χώρας από αυτό. Παράλληλα, θα ακούσει τις πρώτες σκέψεις της άλλης πλευράς. Η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει ότι πρόκειται για μια σύνθετη διαδικασία, που θα απαιτήσει πολύπλοκες διαβουλεύσεις αλλά που, σε κάθε περίπτωση, είναι καλύτερο να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν, ώστε να υπάρχει χρόνος για την προεργασία που θα εξασφαλίσει μια κατά το δυνατόν περισσότερο ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα.

Με τον Γιοχάνες Χαν

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο και με τον Ευρωπαίο επίτροπο, αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν. Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής, όχι μόνο με όρους οικονομικούς, αλλά και με όρους εμπέδωσης της σταθερότητας. Η Αθήνα φιλοδοξεί μέσα από τη διαδικασία αυτή να αναδείξει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή