Αναστασιάδης για Σκόπια: Ας λέγονται και Βόρεια Ελλάδα αν ξεπεραστούν τα αλυτρωτικά άρθρα του Συντάγματος

Αναστασιάδης για Σκόπια: Ας λέγονται και Βόρεια Ελλάδα αν ξεπεραστούν τα αλυτρωτικά άρθρα του Συντάγματος

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναφέρθηκε στο Σκοπιανό στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο και στους δημοσιογράφους Λάζαρο Μαύρο και Μάριο Πούλλαδο.

«Αν υπήρχε ο τρόπος να ξεπεραστούν οι συνταγματικές πρόνοιες του σκοπιανού κράτους που μιλούν για αλυτρωτισμό, το όνομα δεν έχει σημασία. Εγώ δεν θα είχα αντίρρηση, αν ήθελαν να λέγονται και Βόρεια Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης, σε μία δήλωση που προκάλεσε αίσθηση, και συνέχισε: «Αν οι ίδιοι πιστεύουν ότι είναι Βόρειος Ελλάδα, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος, την δυνατότητα αλλά και τις προοπτικές της Ελλάδας μέσα από επενδύσεις, να ασκεί επιρροή και να ελέγχει ένα λιλιπούτειο κράτος, γειτονικό, διερωτώμαι γιατί ο καυγάς για ένα όνομα. Είναι το όνομα που έχει σημασία; Η ή ταυτότητα του καθενός;».

Γιατί, τόνισε, «η Ελλάδα να μην τα αξιοποιήσει όλα αυτά και να έχει έναν στενό συνεργάτη; Επειδή θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία; Μα φοβόμαστε αν ο Μέγα Αλέξανδρος ήταν ή όχι Έλληνας; Δεχόμαστε να μπούμε στο διάλογο της αμφισβήτησης ενός γεγονότος».

«Μιλούσα με Σκοπιανούς, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μου έλεγαν, ότι σημαία δεν είχαν, λόγω του φανατισμού, όμως, που προκλήθηκε, απέκτησαν, εθνική ταυτότητα ή συνείδηση δεν είχαν, και απέκτησαν εξαιτίας του φανατισμού, που καλλιεργούνταν στην Ελλάδα, στη Μακεδονία».

Αν στη διαπραγμάτευση διαγραφούν τα άρθρα, που μπορεί να παρενοχλούν ή να αποτελούν έστω απομακρυσμένη απειλή για την Ελλάδα, το όνομα, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει καμία σημασία, καθώς δεν θα χάσει ο ελληνισμός την ταυτότητά του.

Πηγή βίντεο: sigmalive.com

Αντιδράσεις και διευκρινιστική δήλωση

Αντιδράσεις ακόμα και στους πολιτικούς του αντιπάλους προκάλεσαν οι δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη για το Σκοπιανό, ο οποίος προχώρησε σε διεκρινιστική τοποθέτηση μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Έχω πει ότι το θέμα το χειρίζεται η Ελλάδα, και η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμπαρασταθεί στην όποια απόφαση της Ελλάδας» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με πρωινές δηλώσεις. «Εξέφρασα μια εκτίμηση που αποσκοπούσε να αναδείξει τις προοπτικές που θα δημιουργηθούν από την επίλυση του εν λόγω θέματος».

Επίσης, ανέφερε ότι «θα πρέπει να διασφαλιστούν πλήρως τα συμφέροντα της Ελλάδας και του ελληνισμού ευρύτερα, και να απαλειφθούν οι όποιες πρόνοιες στο Σύνταγμα των Σκοπίων που μιλούν για αλυτρωτισμό ή και υποδεικνύουν τις όποιες εδαφικές διεκδικήσεις κατά της Ελλάδας».

«Επαναλαμβάνω», κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «τα υπόλοιπα είναι θέμα της Ελλάδας για να αποφασίσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή