Βουλή: Κλίμα έντασης για το Σκοπιανό

Βουλή: Κλίμα έντασης για το Σκοπιανό

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βουλή αναζωπυρώθηκε σήμερα εκ νέου το κλίμα αντιπαράθεσης με επίκεντρο το Σκοπιανό, κατά την διάρκεια μιας συνεδρίασης η οποία –πάντως- ανέδειξε συγκλίσεις και αγεφύρωτες αποκλίσεις μεταξύ των κομμάτων, όσον αφορά το ποιά «λύση» πρέπει να αναζητήσει η ελληνική πλευρά στον υπό εξέλιξη νέο κύκλο διαπραγματεύσεων.

«Εθνικά συμφέρουσα λύση είναι εκείνη που θα εξασφαλίζει όνομα σαφώς διακριτό από την ιστορικότητα και την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας, όνομα που δεν θα μπορεί να είναι όχημα αλυτρωτισμού, και συνολική σφαιρική λύση, όχι μόνο με ονομασία, αλλά και με αφαίρεση κάθε πρακτικής από το γειτονικό κράτος, που δείχνει βλέψεις απέναντι στα σύννορά μας και στην εδαφική μας ακεραιότητα, γιατί εκεί είναι το ουσιώδες», είπε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, για να επαναλάβει σε άλλο σημείο της παρέμβασής του: «Η εθνική μας θέση είναι σύνθετη ονομασία, ώστε να επιτρέπει αφενός την πλήρη διάκριση της θστορικής ελληνικής Μακεδονίας από το γειτονικό κράτος και πλήρη αφαιρεση κάθε εκδήλωσης αλυτρωτισμού».

Ανάλογη θέση εξέφρασε εκ μέρους της ΔΗΣΥ ο Αθ. Θεοχαρόπουλος: «Έχουμε μιλήσει για σύνθετη ονομασία με χρήση έναντι όλων, έτσι ώστε να περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που θα αποτρέπουν διαδικασίες αλυτρωτικές σε όλα αυτά τα στοιχεία».

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Στ. Τάσσος, υπογράμμισε: «Η δική μας θέση, λοιπόν, είναι ξεκάθαρη, όσον αφορά το όνομα: Σύνθετη ονομασία με αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό και βεβαίως με την εξάλειψη όλων των αλυτρωτικών θέσεων από το Σύνταγμα των Σκοπίων».

Την ίδια στιγμή, από την αξιωματική αντιπολίτευση ο Κ. Τζαβάρας έκανε αναφορά στη «θέση που είχε υποστηρίξει το 2008 η τότε κυβέρνηση (ενν. Κ.Καραμανλή) επί του θέματος.

Στην εντελώς απέναντι όχθη βρέθηκαν η Χρυσή Αυγή και η Ενωση Κεντρώων, με αμφότερα τα κόμματα να δηλώνουν ότι δεν αποδέχονται οποιαδήποτε χρήση του όρου Μακεδονία ή παράγωγό του στην ονομασία του γειτονικού κράτους, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως εκπρόσωπος των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ δεν έλαβε μέρος στη συζήτηση. Ως γνωστόν ο μικρός κυβερνητικός εταίρος υιοθετεί θέση ανάλογη εκείνης της ΧΑ και της ΕΚ.

Η συνεδρίαση, ωστόσο, σημαδεύτηκε και από μεγάλη ένταση καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους όσον αφορά ζητήματα διαδικασίας –δηλαδή, τους κυβερνητικούς χειρισμούς επί του θέματος κατά το τελευταίο διάστημα-, ενώ δεν έλειψαν και οι ακρότητες από το κόμμα Μιχαλολιάκου. Ο εκπρόσωπός του Ηλ. Κασιδιάρης αφού αναφέρθηκε και σε σχέδιο πρόκλησης εμφθλίου στην ΠΓΔΜ, ώστε να μπει μετά ο ελληνικός στρατός ως ειρηνευτική δύναμη στο γειτονικό κρατίδιο, έκανε λόγο για «εθνική μειοδοσία» εκ μέρους των άλλων δυνάμεων που επιδιώκουν συμφωνία με σύνθετη ονομασία, ενώ επανέλαβε και το σύνθημα του συλλαλητηρίου «Η Μακεδονία είναι Ελληνική – Αλήτες προδότες πολιτικοί».

«Πάει πολύ οι απόγονοι των «χιτών», των ταγματασφαλιτών και των Γερμανοτσολιάδων, των ναζί, να παριστάνουν σήμερα τους πατριώτες», σχολίασε ο κ. Τάσσος.

«Δεν πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στον πολιτικό υπόκοσμο, ο οποπιος δικάζεται για εγκλήματα να βγει και να ορίσει την πολιτική ατζέντα», είπε λίγο αργότερα ο κ. Ν. Ξυδάκης (ΣΥΡΙΖΑ).

«Οι απόψεις που δεν επιθυμούν να υπάρχει η λέξη «Μακεδονία» και τα παράγωγά της στο όνομα, είναι ακραίες, ακροδεξιές, εθνικιστικές», είπε τέλος ο κ. Κατρούγκαλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή