Εκτιμήσεις ΠΓΔΜ για την συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ

Εκτιμήσεις ΠΓΔΜ για την συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις εκτιμήσεις του για την επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ με τον Ελληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα, όπου ο τελευταίος αναμένεται να παρουσιάσει την εθνική θέση για το ζήτημα της ονομασίας, εξέφρασε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η ίδια η συνάντηση αποτελεί βήμα προόδου προς την κατεύθυνση της λύσης. Η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ανάλυσης και συντονισμού σχετικά με το τελευταίο πλαίσιο που παρουσίασε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς», υπογράμμισε ο κ. Μποσνιάκοφσκι και υπενθύμισε πως ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έχει εκφράσει αρκετές φορές την αισιοδοξία του ότι οι δύο χώρες θα μπορέσουν να βρουν λύση, που θα είναι αξιοπρεπής και για τις δύο πλευρές.

Η ελληνική πλευρά έχει επισημάνει ότι ο κ. Ζάεφ, από την πρώτη στιγμή, έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοι του. Από την Αθήνα αυτή η στάση κρίνεται επίσης ως θετική, παράλληλα, όμως, τονίζεται ότι μένει να φανεί και στην πράξη και εν προκειμένω στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, υπό τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας έχει εκφράσει επανειλημμένα την εθνική θέση και, όπως έχουν προαναγγείλει κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να την εκφράσει και κατ' ιδίαν στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ: Σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και φυσικά απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

«Όλα τα στοιχεία που ανέφερα θεωρούμε ότι οδηγούν σε θετική κατεύθυνση και ότι στην Αθήνα και στα Σκόπια υπάρχει η πολιτική βούληση να λυθεί αυτό το ζήτημα» πρόσθεσε από την πλευρά τουο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ.

Ανέφερε, ακόμη, ότι το Γραφείο του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ βρίσκεται σε επαφή με το Γραφείο του Προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ για τη διοργάνωση συνάντησης των πολιτικών αρχηγών της ΠΓΔΜ, για να συζητηθεί το πλαίσιο που παρουσίασε ο Μάθιου Νίμιτς. Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ θα συμμετάσχουν και άλλοι αρμόδιοι πολιτικοί παράγοντες της χώρας.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι δεν θέλει να αναφερθεί σε συγκεκριμένες πλευρές της διαπραγμάτευσης προκειμένου να προστατευθεί η διαδικασία, ενώ κάλεσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να καλύπτουν τη διαδικασία με επαγγελματισμό και να αποφεύγουν τις εικασίες οι οποίες, όπως είπε, θα μπορέσουν να ζημιώσουν τη διαπραγμάτευση.

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών έχει προγραμματιστεί για τις 16:00 ώρα Ελλάδας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή