Δραγασάκης: Χρειάζεται πολιτειακή δέσμευση από την ΠΓΔΜ για την άρση του αλυτρωτισμού

Δραγασάκης: Χρειάζεται πολιτειακή δέσμευση από την ΠΓΔΜ για την άρση του αλυτρωτισμού

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρειάζεται πολιτειακή δέσμευση για την άρση του αλυτρωτισμού από την πλευρά της ΠΓΔΜ, τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξη του στο Euronews, και εκφράζει την πεποίθηση ότι η ελληνική Βουλή θα ψηφίσει μια συμφωνία για το ονοματολογικό, ενώ ταυτόχρονα τάσσεται κατά της πρότασης για προληπτική πιστωτική γραμμή και προαναγγέλλει αλλαγές στο νόμνο «Κατσέλη» για να διαχωριστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές από τους πραγματικά αδύναμους.

«Πρέπει να είναι δέσμευση πολιτειακή. Πρέπει να είναι δέσμευση που να μην αφορά κάποια πρόσωπα μόνο ή μία συγκυρία, αλλά να είναι μία απόφαση προοπτικής», σημειώνει ο κ. Δραγασάκης αναφερόμενος στο ονοματολογικό των Σκοπίων

Σχετικά με τη στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων στο ονοματολογικό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρατήρησε: «Νομίζω ότι βγαίνοντας από τα Μνημόνια και από το πρόγραμμα, υπάρχει ένα θέμα επαναπροσδιορισμού του ρόλου της Ελλάδας στον κόσμο σήμερα. (…) Πιστεύω, λοιπόν, ότι αυτό το όραμα υπερβαίνει τα όρια της κυβέρνησης, αφορά πάρα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας, αν όχι όλο, και με αυτή την έννοια ευελπιστώ ότι, εφόσον η λύση αντιστοιχεί σε αυτή την προοπτική που περιγράφω, η Βουλή, με μεγάλη πλειοψηφία, θα επικυρώσει μία τέτοια συμφωνία».

Ο κ. Δραγασάκης απορρίπτει την πρόταση για προληπτική πιστωτική γραμμή, λέγοντας: «Από τη στιγμή που θα δημιουργήσουμε τα ταμειακά αποθέματα, τα οποία θα μας καλύπτουν ίσως για περισσότερα από ένα ή δύο χρόνια, η πιστοληπτική γραμμή δεν προσθέτει. Αντίθετα, έχει κόστος, αβεβαιότητα και κίνδυνο ακόμα.

Κόστος διότι πιστοληπτική γραμμή σημαίνει όρους, δεσμεύσεις, σε τελευταία ανάλυση σημαίνει Μνημόνιο. Και από αυτό πρέπει να απαλλαγούμε.

Δεύτερον, έχει αβεβαιότητα γιατί δεν δοκιμάστηκε από καμία χώρα, ούτε από τη Πορτογαλία, ούτε η Κύπρος, ούτε η Ιρλανδία, κάτι σημαίνει αυτό. 'Αρα και εμείς θέλουμε να πάμε σε μία δοκιμασμένη μέθοδο.

Και το τρίτο, έχει και κίνδυνο. Διότι, ας υποθέσουμε ότι πήραμε μία προληπτική γραμμή. Αυτή διαρκεί έναν χρόνο, μπορεί να παραταθεί το πολύ σε δύο. Αν σε δύο χρόνια που λήγει η προληπτική γραμμή, έχουμε μία διεθνή κρίση, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, τότε τι θα κάνουμε; Πάλι θα ζητάμε από τους Ευρωπαίους προγράμματα βοήθειας; Ενώ τώρα τι κάνουμε; Χτίζουμε ένα ταμειακό απόθεμα, θα υπάρχουν μέσα τα χρήματα. Η συμφωνία είναι να πάρουμε 9 δισ., εάν μπορέσουμε να αντλήσουμε και από τις αγορές άλλα τόσα, είναι ένα επαρκές ποσό.»

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των πλειστηριασμών ο κ. Δραγασάκης τονίζει ότι η δέσμευση που υπάρχει είναι για το ρυθμό μείωσης των κόκκινων δανείων και για τις αλλαγές που θα γίνουν στο "νόμο Κατσέλη" αναφέρει: "Έχουμε ήδη συμφωνήσει να γίνουν ορισμένες αλλαγές που αποσκoπούν ακριβώς να ξεχωρίσουμε αυτόν που δεν πληρώνει επειδή δεν μπορεί, από αυτόν που ενδεχομένως μπορεί, και δεν πληρώνει".

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή