Δύο σενάρια συμμετοχής του ΔΝΤ

Δύο σενάρια συμμετοχής του ΔΝΤ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μέχρι να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, κάποια στιγμή τον Φεβρουάριο, πρέπει να υπάρχουν αρκετά επιχειρήματα που θα πείσουν τα μέλη του να ανανεώσει τη συμμετοχή του σε ένα πρόγραμμα με την Ελλάδα, έστω και επί της αρχής. Το διοικητικό συμβούλιο θα εξετάσει πόσα από τα 17 προαπαιτούμενα που έχει θέσει το Ταμείο έχουν πραγματοποιηθεί –κανονικά, έπρεπε να έχουν γίνει όλα– και τι συμφωνίες υπάρχουν με τους Eυρωπαίους εταίρους όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους.

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού προγράμματος Πόουλ Τόμσεν πιθανόν στην παρουσίασή του να αναφέρει ότι έχουν λάβει σάρκα και οστά 10 από τα 17 προαπαιτούμενα, προσθέτοντας ότι υπάρχει αισιοδοξία πως όλα θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του προγράμματος. Για το δε χρέος ότι, ενώ δεν υπάρχει συμφωνία, οι συζητήσεις έχουν τουλάχιστον ξεκινήσει. Ετσι, αναμένεται να δώσει το διοικητικό συμβούλιο την έγκρισή του για την επέκταση σε μια συμμετοχή που δεν περιλαμβάνει χρηματοδότηση και το Ταμείο θα παραμείνει αναμεμειγμένο στις αξιολογήσεις, αλλά έχοντας μόνο το ένα πόδι μέσα στην Ελλάδα.

Κάποια στιγμή, όμως, τον Μάιο ή τον Ιούνιο, όταν θα κληθεί άλλη μία φορά το Ταμείο να αποφασίσει κατά πόσο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα με πλήρη χρηματοδότηση, θα υπάρχουν δύο σενάρια.

Το πρώτο και πιο ρεαλιστικό προβλέπει ότι παραμένουν μικρές οι πιθανότητες να δώσει το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το πράσινο φως για συμμετοχή με χρηματοδότηση. Κυρίως λόγω του γεγονότος ότι οι διαφορές με τους Eυρωπαίους εταίρους στις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ή το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2022 και μετά, δεν φαίνεται να αμβλύνονται.

Πηγές από το Ταμείο ήδη προκρίνουν ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους ακόμα και με τα καινούργια, πιο θετικά από τα αναμενόμενα, στοιχεία της οικονομίας, το τελευταίο διάστημα, δεν αλλάζουν την πρόβλεψη που έχει το ΔΝΤ για τον τρόπο που το χρέος της χώρας θα εξελιχθεί τα επόμενα 50 χρόνια. Γι’ αυτόν τον λόγο οι δρόμοι του Ταμείου με τους Ευρωπαίους εταίρους του θα χωρίσουν με μία φόρμουλα που θα προβλέπει ότι ο διεθνής οργανισμός θα αποχωρήσει φιλικά, προκαλώντας τη λιγότερη δυνατή αναστάτωση στις αγορές και στην ελληνική οικονομία.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει, αντιθέτως, να επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων και να βρεθεί η χρυσή τομή που θα κρίνει ότι το χρέος της Ελλάδας θα γίνει βιώσιμο με τα μέτρα που θα έχουν αποφασίσει οι Ευρωπαίοι εταίροι. Ο μηχανισμός που μελετούν τώρα οι Ευρωπαίοι, ο οποίος θα συνδέσει την ανάπτυξη της χώρας με το μέγεθος της ελάφρυνσης, βρίσκει το Ταμείο σύμφωνο. Ωστόσο, ακόμα και ο τρόπος που μπορεί να εφαρμοστεί ο μηχανισμός αυτός βρίσκει το ΔΝΤ τελείως αντίθετο. Αλλά και στην περίπτωση που το Ταμείο συμμετάσχει, δεν αναμένεται να εκταμιεύσει το 1 δισ. που έχει για τη χώρα, αλλά το ποσό αυτό πρόκειται να λειτουργήσει ως προληπτική γραμμή στήριξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή