Τσίπρας με πολιτικούς αρχηγούς σε βαρύ κλίμα

Τσίπρας με πολιτικούς αρχηγούς σε βαρύ κλίμα

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διήμερο εργώδους πολιτικής διαβούλευσης για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης της ΠΓΔΜ διαδέχεται τη μακρά περίοδο απουσίας διεργασιών, η οποία προκάλεσε τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση εργάζεται εν κρυπτώ πάνω σε ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα και αποφεύγει να ενημερώσει για τους χειρισμούς της και να αναζητήσει τη διαμόρφωση εθνικής γραμμής. Ο πρωθυπουργός αποδύεται από χθες σε έναν μαραθώνιο ενημερωτικών συναντήσεων. Πάντως, η κινητικότητα του Μαξίμου εξελίσσεται σε ένα ήδη φορτισμένο τοπίο, κάτι που κατέστη σαφές από την αντίδραση της Ν.Δ. αλλά και από την σε υψηλούς τόνους αντιπαράθεση με την κ. Φώφη Γεννηματά, που κατέδειξε ότι δεν υπάρχει από την κυβερνητική πλευρά διάθεση να εξελιχθούν οι σημερινές συναντήσεις σε ήπιο κλίμα.

Η πρώτη κίνηση του κ. Τσίπρα χθες καθιστά σαφές ότι, παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες τοποθετήσεις, η στάση του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, παραμένει «πονοκέφαλος» και ζήτημα ειδικού χειρισμού. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Αμυνας πέρασε την πόρτα του Μαξίμου νωρίς το πρωί και ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό χωρίς η συνάντηση να ανακοινωθεί, προφανώς για να αποφύγει ο κ. Καμμένος την υποχρέωση κάποιας δήλωσης στα μέσα ενημέρωσης κατά την έξοδό του. Ακολούθησε σύσκεψη με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών και αμέσως μετά ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για να τον ενημερώσει για όσα διημείφθησαν στο Νταβός, στη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, αλλά και για τις εξελίξεις στις σχέσεις με την Αλβανία.

Οπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας στην αρχή της συνάντησης με τον κ. Παυλόπουλο, υπήρξε μια προσπάθεια προσέγγισης και έγιναν κάποια βήματα και στο ζήτημα του αλυτρωτισμού και στην ανάγκη να λυθεί. Σε σχέση με τις σημερινές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι διαφωνίες είναι θεμιτές, αλλά δεν χωράει μικροπολιτική και ότι «στο τέλος της ημέρας να επιχειρήσουμε να οικοδομήσουμε την εθνική μας γραμμή». Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε την αρραγή ενότητα ως τη μεγάλη μας δύναμη στην υπεράσπιση των εθνικών θεμάτων. Πρόσθεσε ότι το ζήτημα του αλυτρωτισμού δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. «Αφορά όλη την Ευρώπη. Πρέπει να το καταλάβουν οι γείτονες ότι η πορεία τους στην Ευρώπη περνά και από την εξάλειψη των αλυτρωτικών βλέψεων», τόνισε.

Ο κύκλος των ενημερωτικών συναντήσεων ολοκληρώνεται σήμερα, καθώς ο κ. Τσίπρας θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου διαδοχικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 10.30, την κ. Φώφη Γεννηματά στις 12.30, τον κ. Δημήτρη Κουτσούμπα στις 13.30, τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη στις 15.00 και, τέλος, τον κ. Βασίλη Λεβέντη στις 17.30. Δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο, την ίδια στιγμή, ότι χθες, για πρώτη φορά, ετέθη από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ θέμα ασυμβίβαστου για τη συμμετοχή του κ. Καμμένου στην κυβέρνηση εφόσον εξακολουθήσει να διαφωνεί με την κεντρική κυβερνητική θέση. Ο κ. Σάκης Παπαδόπουλος εξέφρασε την άποψη (ΣΚΑΪ) ότι όταν έρθει η πρόταση για λύση στη Βουλή θα πρέπει η κυβέρνηση να εμφανιστεί με μία γραμμή, δεν μπορεί να υπάρχει υπουργός Εθνικής Αμυνας που να στηρίζει άλλη γραμμή.

 Αρραγής ενότητα παρά τις διαφωνίες

Στο δίδαγμα της μυστικής συνέλευσης της Βοστίτσας και στην ιστορική παρακαταθήκη που αυτό αφήνει αναφέρθηκε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κάνοντας έμμεση αλλά σαφή αναγωγή στις τρέχουσες εξελίξεις στο μέτωπο των εθνικών ζητημάτων και ιδιαίτερα στις εξελίξεις αναφορικά με τη διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Ο κ. Παυλόπουλος παρακολούθησε χθες στο Αίγιο την παρέλαση με αφορμή τον εορτασμό της 197ης επετείου από τη μυστική συνέλευση. Μετά το πέρας της παρέλασης δήλωσε: «Η μυστική συνέλευση της Βοστίτσας και οι αποφάσεις που ελήφθησαν τότε μας αφήνουν ως ιστορική παρακαταθήκη το δίδαγμα: Ακόμη και όταν διαφωνούμε –και οι διαφωνίες είναι απολύτως θεμιτές σε κάθε πραγματική δημοκρατία– οφείλουμε στο τέλος, και με σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες, να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας θέματα και να επιδιώκουμε την επίτευξη των εθνικών μας στόχων με αρραγή ενότητα και με μόνο γνώμονα το γνήσιο συμφέρον της πατρίδας, του λαού μας και του έθνους μας».

Η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ασφαλώς και αφορά τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και στη συζήτηση που έχει ανοίξει μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και όχι μόνον, αναφορικά με τη στάση που θα πρέπει να τηρηθεί, με τη σαφή παραίνεση προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να κινηθούν με γνώμονα την επιδίωξη κοινού τόπου και γεφύρωσης των διαφορών. Ο κ. Παυλόπουλος παρακολούθησε προηγουμένως τη δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου και στη συνέχεια μετέβη στο Μνημείο των Ηρώων, όπου κατέθεσε στεφάνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή