Tσίπρας: Αμοιβαία αποδεκτή λύση το επόμενο διάστημα για το Σκοπιανό

Tσίπρας: Αμοιβαία αποδεκτή λύση το επόμενο διάστημα για το Σκοπιανό

4' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεσμεύομαι ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξω με πατριωτική ευθύνη μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Γιατί, αν ότι είναι αληθινό είναι και εθνικό, τότε αυτή είναι σήμερα η μοναδική εθνική επιλογή», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πριν από λίγο, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς για το ονοματολογικό ζήτημα της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θεωρεί «δεδομένο ότι είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και δική μου προσωπικά – ειδικά στη φάση της μετάβασης στην μεταμνημονιακή εποχή – να κλείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα και να οικοδομήσουμε μια νέα δυναμική φυσιογνωμία, διαδραματίζοντας τον ηγετικό ρόλο που μας αναλογεί στα Βαλκάνια».

Αναφορικά με το «εξαιρετικά κρίσιμο και δύσκολο θέμα που αφορά τις διαφορές μας με την ΠΓΔΜ», ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε διεξοδικά τους πολιτικούς αρχηγούς και τους εξήγησε «ότι το 2018 έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση, καθώς η νέα πολιτική ηγεσία της γείτονος υπό τον κο Ζάεφ επιδεικνύει βούληση να διαπραγματευτούμε και να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σε ένα πρόβλημα, το ονοματολογικό αλλά και τα παρακολουθήματα του, που υπονόμευσε τις σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία 25 χρόνια».

Ειδικότερα, τόνισε ότι «η νέα πολιτική ηγεσία έχει ανασκευάσει και αποσύρει σε κάποιο βαθμό την αλυτρωτική ρητορεία των προηγούμενων κυβερνήσεων, πράγμα που εκ των πραγμάτων λειτουργεί καταλυτικά για την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων». «Χαρακτηριστική στο πλαίσιο αυτό ήταν και η κίνηση του κ. Ζάεφ να μετονομάσει τον διεθνή αερολιμένα της πόλης των Σκοπίων, αλλά και την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης Σκοπίων, από οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου σε Οδό Φιλίας», είπε. Εντούτοις, επισήμανε ότι «αυτές οι συμβολικές κινήσεις δεν σημαίνουν βεβαίως ότι το πρόβλημα του αλυτρωτισμού έχει επιλυθεί, καθώς η πολιτική βούληση των γειτόνων μας πρέπει να πάρει και τη μορφή σαφών και συγκεκριμένων δεσμεύσεων στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης του ΟΗΕ».

«Θέλω λοιπόν να είμαι απολύτως ευθύς και ειλικρινής» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Η βούληση και η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος είναι δεδομένη. Το τελευταίο διάστημα έχει συντελεστεί πρόοδος, απομένει ωστόσο πολύς δρόμος να καλυφθεί για να φτάσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων. Και όταν λέμε έναντι όλων, εννοούμε τόσο τη διεθνή ονομασία όσο και την ονομασία στο εσωτερικό» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το κρισιμότερο σημείο που πρέπει να γίνει σαφές, είναι ότι η επίλυση των διαφορών μας με την ΠΓΔΜ, δεν αποτελεί υποχρέωσή μας έναντι τρίτων, αλλά έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων εθνικών μας συμφερόντων και με τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

«Πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι η μη επίλυση του και απώλεια της ευκαιρίας για λύση, θα αποβεί τελικά σε βάρος τόσο της Ελλάδας όσο και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», είπε και ότι «δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα τελευταία 25 χρόνια η πλειονότητα των χωρών του ΟΗΕ, έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το Συνταγματικό της όνομα. Ενώ και στην προσωρινή ονομασία που η Ελλάδα αναγνωρίζει από το 1995, περιλαμβάνεται ο όρος Μακεδονία, αλλά χωρίς κανένα προσδιορισμό που να αποτρέπει το ενδεχόμενο να εγερθούν στο μέλλον διεκδικήσεις έναντι του εδάφους ή της ιστορίας μας».

Είναι υποκριτικό κάποιες πολιτικές δυνάμεις και συγκεκριμένα πρόσωπα να εκμεταλλεύονται την αγωνία του ελληνικού λαού, συνέχισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «δεν είναι ώρα για εθνικιστικές εξάρσεις και κραυγες φανατισμού».

Επίθεση σε Μητσοτάκη

Αναφορικά με τον επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η στάση του δείχνει αναξιοπιστία και αδυναμία να πει με σθένος την πολιτική του θέση.

Τονίζοντας ότι κατά τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, Φώφη Γεννηματά, Δημήτρη Κουτσούμπα, Στάυρο Θεοδωράκη και Βασίλη Λεβέντη, είχε μια ειλικρινή και υπεύθυνη συζήτηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτικές συγκλίσεις και ευρύτερη συναίνεση, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορεί να πει το ίδιο για τον πρόεδρο της ΝΔ, απομονωνόντας τον ουσιαστικά από τον διακομματικό διάλογο.

«Θεωρώ ότι η στάση του είναι δείγμα της αναξιοπιστίας, αλλά και της αδυναμίας του να πει με σθένος την πολιτική του θέση. Αμφιταλαντεύεται διαρκώς, αλλάζει θέσεις και απόψεις ανάλογα με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά και με τις πιέσεις που του ασκεί ένα ακραίο τμήμα του κόμματός του», είπε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας την δήλωσή ο κ. Τσίπρας είπε: «Από τη δική μου μεριά δεσμεύομαι ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξω με πατριωτική ευθύνη μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Γιατί, αν ότι είναι αληθινό είναι και εθνικό, τότε αυτή είναι σήμερα η μοναδική εθνική επιλογή».

Επιφυλάξεις από πολιτικούς αρχηγούς

Παρότι ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ειλικρινή και υπεύθυνη συζήτηση με τους πολιτικούς συνομιλητές του πέραν του Κ. Μητσοτάκη, οι τελευταίοι εξέφρασαν επιφυλάξεις σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Σκοπιανό.

Συγκεκριμένα, στο ζήτημα της κυβερνητικής διγλωσσίας στάθηκε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία τόνισε ότι ο πρωθυπουργός προσπαθεί να εξασφαλίσει διακομματική συναίνεση, χωρίς καλά καλά να την έχει εξασφαλίσει στο εσωτερικό της κυβέρνησης του.

Ομοίως, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, αναφέρθηκε στη διαφορετική στάση του υπουργού Άμυνας Πάνου Κάμμενου, τονίζοντας ότι «ήταν επικίνδυνο εκτός από γελοίο να υπάρχει μια γραμμή από την κυβέρνηση και μια άλλη από τον υπουργό Αμύνης».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, στάθηκε στο ζήτημα της ονομασίας, ζητώντας από τον κ. Τσίπρα να ξεκινήσει από μηδενική βάση τη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό ζήτημα της ΠΓΔΜ και τονίζοντας την αντίθεση του στη σύνθετη ονομασία.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε ότι «κρατάμε μικρό καλάθι» και πως νομίζει ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα λύσης του Σκοπιανού», τονίζοντας ότι το κυρίαρχο ζήτημα δεν είναι το ονοματολογικό αλλά ο αλυτρωτισμός.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή