ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακές εκλογές: «Πρωταγωνίστρια» η μειωμένη συμμετοχή

kypriakes-ekloges-protagonistria-i-meiomeni-symmetochi-2230177

Η μειωμένη προσέλευση στις κάλπες αποτελεί μέχρι στιγμής το βασικό χαρακτηριστικό των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, που βρίσκονται σε εξέλιξη από νωρίς το πρωί.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η Καθημερινή Κύπρου, τα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής που είχαν καταγραφεί μέχρι τις 3, κινητοποίησαν πλήρως τα επιτελεία των υποψηφίων, τα οποία, παρά την απαγόρευση μηνυμάτων προχώρησαν σε μαζικό κάλεσμα προς τον κόσμο για προσέλθει στις κάλπες.

Τα εν λόγω περιστατικά αποστολής γραπτών μηνυμάτων, πάντως, είναι εις γνώση του Γενικού Εφόρου Εκλογής, και όπως ανακοινώθηκε, διερευνώνται για ενδεχόμενη παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας.

Πάντως, από τις τελευταίες ώρες, η ροή των ψηφοφόρων αυξήθηκε, αλλά παραμένει μεγάλη η διαφορά, συγκριτικά με τις τελευταίες προεδρικές, το 2013. Αντίθετα, τα ποσοστά βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με τις βουλευτικές εκλογές του 2016.

Συγκεκριμένα, ο γενικός Έέφορος Εκλογής, Κύπρος Κυπριανού, ανακοίνωσε ότι μια ώρα πριν το τέλος της ψηφοφορίας είχε ψηφίσει το 66,2% περίπου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Τα ποσοστά των ψηφισάντων και τα αντίστοιχα ποσοστά προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων είναι:

Προεδρικές 2018 – Προεδρικές 2013 –  Βουλευτικές 2016

Λευκωσία: 67,6%  77,4%  59%

Λεμεσός: 63,4%  76,4%  59%

Αμμόχωστος: 66,7%  79,7%  61%

Λάρνακα:  67%  79,6%  60%

Πάφος: 68%  79,3%  64%

Εξωτερικό: 62%  69,1% 56%

Σύνολο: 66,2%  77,6%  60%

Σε κάθε περίπτωση, η μειωμένη προσέλευση στις κάλπες αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού, δεδομένου ότι οι εκλογές διεξάγονται σε μια περίοδο με πολλά  σημαντικά  ανοικτά ζητήματα για τη χώρα, όπως η πορεία της οικονομίας μετά την κρίση, η «επόμενη μέρα» στο Κυπριακό και η αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ταυτόχρονα, παράγοντας ο οποίος ενδέχεται να έχει διαδραματίσει ρόλο στη μειωμένη συμμετοχή είναι οι χαμηλοί τόνοι της προεκλογικής εκστρατείας, μιας και, σύμφωνα με Κύπριους αναλυτές, πρόκειται πλέον για μια διαδικασία η οποία έχει μεταφερθεί από τις πλατείες και τα μπαλκόνια, στις προσωπικές επαφές των υποψηφίων πίσω από κλειστές πόρτες.