Παυλόπουλος κατά την υποδοχή Ρίβλιν: Να υιοθετήσει η ΠΓΔΜ όνομα που δεν αφήνει περιθώρια αλυτρωτισμών

Παυλόπουλος κατά την υποδοχή Ρίβλιν: Να υιοθετήσει η ΠΓΔΜ όνομα που δεν αφήνει περιθώρια αλυτρωτισμών

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όσο υπάρχουν δείγματα αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ, είναι αδύνατον να γίνει αποδεκτή (η χώρα) στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.: το καθαρό αυτό μήνυμα έστειλε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος, στο πλαίσιο των δηλώσεών του στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την υποδοχή του Ισραηλινού ομολόγου του κ. Ρ. Ρίβλιν.

Η Ελλάδα επιδιώκει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, διευκρίνισε ο κ. Παυλόπουλος, κάτι τέτοιο προϋποθέτει όμως τη χρησιμοποίηση ονόματος που δεν θα αφήνει περιθώριο για αλυτρωτισμούς, επέμεινε, εξηγώντας ότι ο αλυτρωτισμός είναι αντίθετος στο Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Παράλληλα, ο βόρειος γείτονας της Ελλάδας θα πρέπει να κάνει όλες εκείνες τις αναγκαίες αλλαγές στο Σύνταγμα, αλλαγές που θα ανοίξουν το δρόμο προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

O κ. Παυλόπουλος έστειλε επίσης μήνυμα κατά της αναβίωσης του ναζισμού.

Παίρνοντας αφορμή κατ' αρχάς από την επίσκεψη που ο Έλληνας Πρόεδρος είχε πραγματοποιήσει στο Ισραήλ και στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, αλλά και, την επίσκεψη, τώρα, του κ. Ρίβλιν -μια επίσκεψη που συμπίπτει με την Επέτειο του Ολοκαυτώματος-, ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι οι Έλληνες θεωρούν το Μουσείο Ολοκαυτώματος ελάχιστο φόρο τιμής στους Εβραίους της Θεσσαλονίκης.

Δεν πρέπει να επιτραπεί η δράση υπολειμμάτων του φασισμού και του ναζισμού, που αποτελούν κίνδυνο για την ανθρωπότητα, τόνισε.

Στην εκτενή αναφορά του στις διάφορες πτυχές του Μεσανατολικού, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη δράση του ISIS, ενώ πρότεινε επίλυση του Παλαιστινιακού, δίκαιη και βιώσιμη και για τους δύο λαούς.

Επίσης τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης των ευρω-ισραηλινών σχέσεων.

Στο τέλος των δηλώσεων, ο κ. Πρ. Παυλόπουλος θύμισε ότι οι τρεις πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού είναι η Αθήνα, η Ρώμη και η Ιερουσαλήμ. Στο σημείο αυτό, ο κ. Ρ. Ρίβλιν είπε ότι όπως η Αθήνα και η Ρώμη είναι οι πρωτεύουσες της Ελλάδας και της Ιταλίας αντιστοίχως, έτσι και η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Αμέσως ο κ. Πρ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ακολουθεί στο θέμα τη θέση της Ε.Ε., με την εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Θέση, ωστόσο, που «δεν αλλάζει τη βούλησή μας να δούμε το Ισραήλ όλο και πιο κοντά στην Ε.Ε.», ανέφερε.

Ρίβλιν: Αρκετά με τους πολέμους

Η συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ γίνεται τώρα ακόμη πιο σημαντική, εξαιτίας των ενεργειακών κοιτασμάτων, τόνισε από την πλευρά του στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Ισραήλ κ. Ρ. Ρίβλιν, συμπεριλαμβάνοντας και τη Λευκωσία στους κοινούς ενεργειακούς σχεδιασμούς.

Αρκετά πια με τους πολέμους και τις διενέξεις, δήλωσε ακόμη και υπεραμύνθηκε λύσεων που συνδυάζουν ειρήνη και ασφάλεια.

Μιλώντας για το ελληνικό Μουσείο Ολοκαυτώματος, ανέφερε ότι, μέσω αυτού, η ανθρωπότητα λέει όχι στον αντισημιτισμό και ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την πολύ καλή συνεργασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή