Παυλόπουλος: Τα υπολείμματα του ναζισμού θα πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει

Παυλόπουλος: Τα υπολείμματα του ναζισμού θα πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει

4' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την καταπολέμηση των υπολειμμάτων του ναζισμού, που ακόμα και σήμερα ελλοχεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την προσφώνησή του στο Δείπνο που παραχώρησε απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του Προέδρου του Κράτους του Ισραήλ κ. Ρ. Ρίβλιν και της συζύγου του, που πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος θα ήταν μέγιστο λάθος να παρασυρθούμε από μια αντίληψη ανώδυνου εφησυχασμού πως, δήθεν, ο κίνδυνος των νοσταλγών του ναζισμού ανήκει στο παρελθόν και πρόσθεσε: «Οι εκλογικές αναμετρήσεις, κατά την διάρκεια του παρελθόντος έτους, στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδεικνύουν ότι υπολείμματα του ναζισμού, διόλου ευκαταφρόνητα, ελλοχεύουν» και υπογράμμισε ότι «πρέπει να πάρουν την απάντηση που τους αρμόζει, μέσα από πολιτικές που υπερασπίζονται από την μια πλευρά τον Ανθρωπισμό, την Δημοκρατία και την Ελευθερία».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας παρατήρησε ότι αυτού του είδους τα μορφώματα, υπολογίζουν στην αθλιότητα που συντελείται από την αποδυνάμωση του Κοινωνικού Κράτους και την ανάδειξη των ανισοτήτων.

Όπως ανέφερε «μιαν οικονομική αντίληψη, η οποία περιθωριοποιεί την αδιέξοδη λιτότητα, που προκαλεί τις μεγάλες ανισότητες και οδηγεί, νομοτελειακώς, στην περιθωριοποίηση και την εξαθλίωση του Ανθρώπου. Αρα στον κίνδυνο ρήξης του κοινωνικού ιστού, λόγω απουσίας ενός στιβαρού Κοινωνικού Κράτους Δικαίου».

Απευθυνόμενος στον κ. Ρίβλιν υπογράμμισε ότι επίσκεψή του στην Ελλάδα συμπίπτει με την επέτειο του Ολοκαυτώματος, η οποία σημάδεψε, μια για πάντα, την Παγκόσμια Ιστορία.

«Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο ανακαλώ, με ιερή συγκίνηση, στην μνήμη μου την περιήγησή μου, όταν επισκέφθηκα την χώρα σας, στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος στο Γιαντ Βασέμ. Θεωρώ αυτό το προσκύνημα ως την κορυφαία στιγμή της τότε επίσκεψής μου στο Ισραήλ. Και υπό τα δεδομένα αυτά αισθάνομαι ευτυχής διότι, προ ολίγων ημερών, υπέγραψα το προεδρικό διάταγμα, το οποίο ήδη δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, για την ανέγερση του Μουσείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη. Εμείς, οι Έλληνες, πιστεύουμε ότι το Μουσείο αυτό είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στην Ιερή Μνήμη των συμπατριωτών μας Εβραίων, που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Αναφερόμενος δε, στο Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, επισήμανε ότι θα λειτουργεί και ως λίκνο πολύτιμων διδαγμάτων για το μέλλον, όχι μόνο για τις δύο χώρες μας, αλλά για ολόκληρο τον Κόσμο.

«Με την έννοια ότι, φυσικά μαζί με τα άλλα αντίστοιχα Μουσεία, ανά τον κόσμο, θα εμπνέει, urbi et orbi, το εξής εμβληματικό μήνυμα: Κάθε μέλος της Παγκόσμιας Κοινότητας έχει χρέος να θυμάται, για χάρη του Ανθρώπου και της Ανθρωπότητας, ότι το Ολοκαύτωμα είναι το χειρότερο έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας, που δεν πρέπει να επαναληφθεί, με κάθε κόστος. Περαιτέρω δε το Ολοκαύτωμα σηματοδοτεί την απερίφραστη κτηνωδία κάθε Γενοκτονίας, όπου Γης. Κάτι που για εμάς, τους Έλληνες, προσλαμβάνει τεράστια σημασία, αφού έχουμε, ως Λαός και ως Έθνος, ζήσει την τραγωδία δύο Γενοκτονιών, της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας» σημείωσε ο Πρόεδρος.

Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στις δραματικές επιπτώσεις που βιώνουν Ελλάδα και Ισραήλ, από τον πόλεμο στην ευρύτερη περιοχή μας, και κυρίως στη Μέση Ανατολή.

Ειδική αναφορά έκανε στην τρομοκρατική βαρβαρότητα του ISIS, που διαπράττει – όπως σημείωσε- εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας, ποιοτικώς όμοια μ' εκείνα της ναζιστικής θηριωδίας.

«Γι' αυτό πιστεύω πως οι Χώρες μας, η Ελλάδα και το Ισραήλ, έχουν ιερό χρέος ν' αγωνισθούν για την αποκατάσταση της Ειρήνης, το συντομότερο δυνατό, στην ευρύτερη περιοχή μας. Επιπροσθέτως δε να συμπεριφερθούν στους πρόσφυγες πολέμου, και έως ότου επιστρέψουν στις πατρίδες τους, όπως ταιριάζει στον Πολιτισμό μας. Δηλαδή με όρους Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης. Με αυτόν τον τρόπο θα καταστήσουμε πάλι την κοινή μας θάλασσα και κοιτίδα των Πολιτισμών, την Μεσόγειο, θάλασσα της Ειρήνης και της Δημοκρατίας. Και όχι οικτρό τάφο κατατρεγμένων ανθρώπων και πρωτίστως, αθώων παιδικών ψυχών», κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Προέδρου του Κράτους του Ισραήλ εξήρε την σταθερή θέση του ΠτΔ και του πρωθυπουργού απέναντι στον ναζισμό

Κατά την αντιφώνησή του ο Πρόεδρος του Κράτους του Ισραήλ κ. Ρούβεν  Ρίβλιν ευχαρίστησε θερμά τον Έλληνα ομόλογό του για την υπέροχη φιλοξενία και υπογράμμισε τις προοπτικές που ανοίγονται μεταξύ των δυο Λαών για να γράψουν μαζί το μέλλον.

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος ευχαρίστησε τόσο τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, όσο και την Ελληνική Κυβέρνηση για τις ενέργειές τους αναφορικά με το Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη και εξέφρασε την ανησυχία του Ισραήλ για την άνοδο ναζιστικών δυνάμεων στον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας, ενώ απευθυνόμενος προς τον Έλληνα ομόλογό του, υπογράμμισε ότι εκτιμάμε τη στάση σας επί του θέματος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα περιθώρια συνεργασίας Ελλάδος-Ισραήλ και ειδικότερα σε τομείς που σχετίζονται με τις Νέες Τεχνολογίες και την Καινοτομία, στις οποίες το Ισραήλ θεωρείται Παγκόσμια Υπερδύναμη, ενώ υπογράμμισε ότι κάθε 8 ώρες γεννιέται στο Ισραήλ μια νέα επιχείρηση.

Μάλιστα, υπογράμμισε την ανάγκη οι νέες Τεχνολογίες να τεθούν στην υπηρεσία του ανθρώπου, προς όφελος της Κοινωνίας, ενώ αίσθηση, προκάλεσε η αναφορά του κ. Ρίβλιν στην παγκόσμια προσφορά του αείμνηστου Έλληνα Ιατρού Γεώργιου Παπανικολάου, με το test Pap, υπογραμμίζοντας την καινοτόμα συμβολή του στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Ακολούθως, αναφέρθηκε και στη συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού, υπενθυμίζοντας ότι κάθε χρόνο επισκέπτονται την Ελλάδα περισσότεροι από 400.000 Ισραηλινοί και εξέφρασε την ελπίδα του για πρόοδο και στα ενεργειακά.

Καταλήγοντας, ο κ.Ρίβλιν τόνισε ότι ο Λαός του Ισραήλ δεν λησμονεί τη βοήθεια που προσέφεραν τα ελληνικά πυροσβεστικά αεροπλάνα σε δύσκολες στιγμές για το Ισραήλ και ευχήθηκε την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δυο λαών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή